December, the best of…[deel 3]

December , de terugblik op het jaar wat voorbij is. Blog 3 van the best of …gaat over de oogst van dit jaar.

Iedere moestuinder zal het herkennen, het ene jaar lukt iets fantastisch, het andere jaar is het kommer en kwel. Gelukkig is het nooit zo dat de totale oogst mislukt!

Als ik zo terug blader in de foto’s zijn het vooral de fruitsoorten die het dit jaar heel goed deden. Volop aardbeien, frambozen,aalbessen, kruisbessen, kersen, bramen, kweepeer,appel, pruim en van alles maakte ik jams. Alle potten zijn op een stuk of 5 inmiddels op. Zelf gemaakte jam smaakt zoveel lekkerder dan die uit een potje van de supermarkt. De lekkerste blijft voor mij aardbei-rabarberjam.

Dit jaar hadden we een superkersen oogst, alhoewel het een soort is, die zo uit de hand niet zo lekker is, waren ze heerlijk toen ik ze in suikerwater had gezet en ook van de jam smulden we.

aardbeien
frambozen
aalbessen
kruisbessen
kersen
Goudreinet, van de kilo’s die ik plukte maakte ik appelmoes, compote, appeltaart en apfelstrudel

Groenten

Bij de groenten was het lastig dit jaar, jullie herinneren mijn blogs over de slakken vast nog wel. een tuin kent soms plagen en dat was me er een dit jaar! Kolen, bonen, paprika, courgette, basilicum, selderij, bleekselderij, knolselderij, ijsbergsla, aubergine, alles ging eraan. De tomaten kregen last van phytophtera door het natte weer, nog voordat ik ze kon plukken. De uien werden bevolkt door kleine wormpjes, larven van de uienvlieg en konden weggegooid worden.

Maar er waren ook successen,de aardappeloogst was dan weer wel mooi.Het lekkerste zijn dan vooral de krieltjes in het begin, mmm. De zomerprei deed het dit jaar geweldig, ik heb veel ingevroren en ik heb er al verschillende keren preischotels mee gemaakt. De winterprei ging verloren door aantasting van de preimineervlieg, helaas.

In tegenstelling tot de sperziebonen deed de snijboon het geweldig dit jaar. Heel vreemd want vorig jaar was het andersom, terwijl ze altijd bij elkaar staan in hetzelfde vak tuin. Ook hier waren slakken aan de gang hun buik vol te eten aan de sperzieboonplantjes, wat ik ook probeerde ze werden opgegeten.Uiteindelijk zette ik plantjes in een kuip en kon ik pas in september nog wat plukken.

snijbonen

Knoflook , foto uit het archief. Dit jaar hadden we 1 soort, olifanten knoflook.

zoete aardappel, ook een mooie oogst
na veel strubbelingen pas aan het eind van de zomer de eerste komkommers, maar als ze eenmaal gaan dan kun je blijven plukken
Hoog boven de grond waar geen slakken komen deed de frisee andijvie het tot in november goed. Het is een lekkere zachte soort, goed rauw te gebruiken in een salade of stamppot
Winterpeen, ze zijn mooi van lengte geworden.Nog steeds staan er in de grond.

Tevreden

Zo terugkijkend in december in blog 3, zie je dat we geen klagen hebben. Al met al kijken we terug op toch wel een fijne oogst. Inmiddels ligt de bestelling voor komend jaar bijna klaar en gaan we zien wat dat weer voor een jaar wordt. Vandaag is het 21 december, de kortste dag.Het was hier prachtig zonnig weer, het had gevroren en alles was wit van de rijp. Dat is altijd mooi om te zien. Vanaf morgen gaan de dagen weer lengen. Ondanks de mooie rijp kan mij kan het niet snel genoeg gaan. Laat het voorjaar maar weer komen.

foto van vandaag, rijp op de frisee andijvie , als er eenmaal vorst geweest is, is de andijvie niet meer te gebruiken, het is geen winterharde soort……..

10 gedachten over “December, the best of…[deel 3]

 1. Aan het slot van het seizoen leverde het jullie ondanks al eens wat tegenslag toch lekkere en groenten en fruit.
  Nu weet je wat je eet en gifvrij. en super vers

 2. en dat alles heb je “smakelijk” in beeld gebracht Margriet

  ideaal winterweer was het hier vandaag…

  en wat mij betreft mag het zo wel een tijdje blijven

  groeten

 3. Hoi Margriet
  Ik heb genoten van al je leuke stukjes en je prachtige foto’s van het afgelopen jaar.
  Ik hoop dat het komend jaar een goed tuinjaar wordt met wat minder slakken en wat meer zon.
  Ik wens jullie in ieder geval prettige kerstdagen en een vruchtbaar 2022 !!

Leuk als je een reactie achterlaat!