Duik in je boekenkast

Een tijdje terug toen we een rondje in de buurt liepen, kwamen we langs een boekenkastje bij een dijkhuis. Ik keek wat er in stond en zag twee kinderboeken die mij leuk leken voor de kleindochters. Ik nam ze mee en eenmaal thuis zag ik er stickers opgeplakt zitten van kinderzwerfboek en binnenin een nummer.

Ik googelde eens en kwam op de website van Stichting kinderzwerfboek. Ik vond het zo’n aardig idee dat ik zelf stickers bestelde en eens in de boekenkast dook. Een aantal boeken selecteerde ik en plakte er de inmiddels bezorgde stickers op, ik vroeg per boek een nummer aan[ makkie] en schreef dat op de sticker die ik aan de binnenkant plakte. Hiermee kun je de zwerftocht van je boek gaan volgen. Natuurlijk kun je jouw boeken ook naar de Kringloop brengen, maar ik vind die boekenkastjes langs de kant van de weg altijd leuk en daarom gaan ze nu daarheen.

Hoe het werkt?

Staan er kinderboeken in jouw kast die je niet meer leest? Het is zonde om ze maar te laten staan, dus laat ze zwerven. Plak er een zwerfsticker op en leg de boeken ergens neer.

Heb je heel veel kinderboeken in jouw boekenkast staan die je eigenlijk niet meer leest?

NIET WEGGOOIEN!!!

Boeken moeten gelezen worden. Dus maak zwerfboeken van de kinderboeken. De boeken zwerven van kind naar kind. Dan weet je zeker dat heel veel andere kinderen net zoveel plezier hebben van jouw mooiste boeken.

Wat moet je doen om van jouw boek een zwerfboek te maken?

 1. Duik in je boekenkast en haal de boeken eruit die je niet meer leest.
 2. Vraag gratis zwerfstickers aan. Want een boek zonder zwerfsticker is geen zwerfboek. Bestel hier een setje gratis zwerfstickers.
 3. Vraag zwerfcodes aan op de website. Schrijf deze op de zwerfsticker in het boek.
 4. Stuur je boek uit zwerven. Kijk ook even bij de zwerftips voor de leukste plekken!

Kinderzwerfboek heeft als missie om zoveel mogelijk gelezen boeken te laten zwerven. Zo kunnen álle kinderen in Nederland leuke boeken lezen. Kinderzwerfboek is onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp en wil vooral kinderen in aandachtswijken voorzien van goede boeken. Zo wordt het taalkundig inzicht vergroot en krijgen kinderen een beter toekomstperspectief. De kans op armoede wordt verkleind.

En zo hoppen deze dieren naar een nieuw lezertje………..

17 gedachten over “Duik in je boekenkast

 1. Leuk idee de mini biebs aan de weg, je ziet het bij ons ook. Ik neem nooit een boekje mee, genoeg te lezen op de e-reader maar ik plaats er weleens een boek van mezelf tussen.

  • Ik begrijp van “oma Baard, blogger uit België, dat jullie ook zo’n stichting hebben. De boeken kun je overal achterlaten, hoeft niet perse in zo’n kastje. Ik las bv bij de tandarts, in een winkelkarretje…

 2. Ik heb het hier even nagekeken, via dezelfde website bestaat het hier ook in België. Ik ga aan het werk, want ik heb hier nog een massa kinderboeken liggen. Vaak breng ik er naar de kringloop, maar dit is spannender. Dank voor de tip.

 3. Ja leuk!!!

  Ik heb al jaren geen boekenkast meer maar zo af en toe neem ik bij de Kringloop wat boeken mee, die belanden dan steevast in zo’n boekenhuisje langs de straat. Onze ‘achterburen’ heb er eentje staan dus zo af en toe steek ik het parkeerplein over en ‘dump’ ik met liefde wat boeken aldaar ;-0

  Die stickeractie is geweldig leuk.

 4. Leuk!! Ik heb zelf ook nog aan bookcrossing gedaan (zwerfboeken in binnen- en buitenland), ver voor de tijd van de boekenkastjes. 2005 zie ik op de website https://www.bookcrossing.com/. Dan dropte je een boek waar je het kwijt wou: in de trein, in de lobby van een hotel, in een restaurant, … Je moest het dan online registreren en degene die het vond werd gevraagd dat te melden. Zo kon je ook je boek volgen. Sinds de de e-reader in mijn leven is gekomen heb ik geen boeken meer om weg te geven.

Leuk als je een reactie achterlaat!