Een reus gevallen

Op het landgoed van het Huys ten Donck, waar ik regelmatig heen ga, staan een aantal enorme bomen. Reuzen van bomen. In het najaar zag ik dat een zo’n reus was gevallen. De grote stam leek wel hol te zijn van binnen, hij zal dus wellicht ziek geweest zijn. Hij lag toen nog in het blad, maar nu was dat weg en kon ik nog beter zien wat een enorm gevaarte het is. Het zal een klap geweest zijn toen hij viel!

Ik denk dat de onderhoudsploeg er druk mee in de weer is om hem in stukken te zagen en op te ruimen. Er waren hier diepe sporen van een tractor en veel in stukken gezaagde stammen en takken. Misschien wordt er nog steeds met hout gestookt in de haarden van het landhuis…..

Het mooie van de natuur is, dat het zichzelf ook weer opruimt. Ik zag op kleine takjes volgens mij alweer zwammetjes ontstaan

In de loop der tijd vallen in een bos natuurlijk vast vaker bomen om door storm of andere oorzaken. Hier op het landgoed zie je op veel plekken nog boomstammen liggen, wat dan ook weer mooie plaatjes oplevert doordat ze begroeid raken met mossen en in de herfst er paddenstoelen op verschijnen. Voor de biodiversiteit is dat dode hout ook belangrijk, allerlei beestjes leven ervan of erin. Vroeger werd dat opgeruimd, maar tegenwoordig laat men het liggen in bossen en parken.

Oude bomen

Het Huys ten Donck is gebouwd in 1746. Rond 1750 is de tuin aangelegd in formele Franse stijl. Tussen 1760 en 1800 werden fasegewijs delen van de tuin en het (Donckse) bos aangelegd. In die periode werd de Engelse landschapsstijl leidend. Een aantal studenten van de Hogeschool Utrecht heeft aan de hand van historische documenten nauwgezet een aantal plantjaren kunnen achterhalen. Er staan nog enkele eiken uit de tijd van de eerste aanleg in 1750.

Het plaatje hierboven laat de ingang van het park zien met het Tiendgebouw. Het Tiendgebouw staat er nog steeds zoals je op de foto kunt zien. De bomen die je ziet, staan er ook nog steeds . Het zijn Oosterse platanen. Ze zijn geplant omstreeks 1920 en hebben en nu een stamomtrek van plm 3 meter

Een aantal van de Monumentale bomen zie je hieronder. Namen heb ik maar van een enkele. Hoe dik de stammen van sommige zijn, laat ik je zien aan de hand van deze foto van onze kleindochter naast zo’n reus van een boom

zomereik
Oosterse plataan[ links] , deze is rond 1800 geplant. De stam heeft een omtrek van ruim 5.20 meter

Reigers

Toen ik er afgelopen week liep, zag en hoorde ik reigers in nesten hoog in de bomen. In vroeger jaren was hier een grote reigerkolonie, maar nu niet meer. Het aantal reigernesten daalde sinds 1987 van 120 nesten naar 65 in 2014.Hoeveel het er nu zijn, weet ik niet.

De reigers nestelen nu verspreid over het hele park. De reigers vliegen op zoek naar voedsel naar Kinderdijk en de Krimpenerwaard. Op de foto hieronder kwam net een reiger aangevlogen om in zijn nest te landen[ in het midden van de foto]

Al met al is dit landgoed altijd weer de moeite waard om naar toe te gaan. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Het ligt op 1 kilometer vanaf ons huis, dus mooier kan het niet!

18 gedachten over “Een reus gevallen

  1. ook reuzen kunnen vallen. Als ze ziek zijn versta ik het.
    Maar dat men een gezond bos rooit voor een paddelplein ,of de gemeente een hele reeks gezonde kerselaars rooit omdat de buren vinden dat de afgevallen bloesems miserie geven, vind ik schandalig

  2. Die oranje stipjes zie je alleen op dood beukenhout en is inderdaad een soort schimmel.. het wordt niet groter dan dit. Flinke boom is daar neergegaan.. oef! Wel schitterende oude bomen die daar staan hè.. wauw.. die oranje en gele.. mooi gekiekt!
    Prachtige zwammencollage!

  3. prachtige wandeling maakte ik ff aan de hand van de mooie foto’s
    ja het is genieten hé van die reuzen van bomen , of ze nu vol in blad staan mooi te zijn
    of gevallen en zodoende leven schenken aan veel kleinere organismen
    mooi ook dat er veel is achterhaald over deze bomen uit lang vervlogen tijd

    geniet de dag

    • Dat ze veel te weten zijn gekomen over de aanleg van de tuinen vond ik heel interessant om te lezen, maar heb ik niet gedeeld in het blog. Is voor jullie misschien minder interessant!

  4. Altijd jammer als zo’n machtige boom ten gronde gaat… maar zoals je zelf ook zegt, hji biedt weer leven voor andere organismes. Zwammen en insecten vinden er hun voedingsbronnen. Bedankt om ons te laten kennis maken met het landgoed van het Huys ten Donck en zijn reigers kolonie.

  5. In het bos achter ons is recent ook een oosterse plataan geplant. Wat wordt dat een grote boom! Nu is het nog maar een doorsnede van 25 cm. Ik ga het allemaal volgen. Prachtige serie.

Leuk als je een reactie achterlaat!