Gezocht: kabouter

Afgelopen week paste ik een aantal dagen op alle kleinkinderen. Vakantie, zieke kleinzoon, dochter nog steeds geblesseerd aan schouder. Druk maar ook heerlijk vind ik.

Met de oudste kleindochter, die bij ons logeerde, reed ik naar het Mastbos. Haar zusje ging bij de andere oma logeren, dus alle aandacht was voor haar. Dit kind is altijd al geïnteresseerd in de natuur, al van heel jong af aan. En alhoewel het minder wordt en de Ipad langzaam terrein wint, is ze toch nog steeds graag buiten.

Kabouters

In het bos is een kabouterpad uitgezet, 25 stuks en bij elk paaltje hoort een opdrachtje. Zij heeft net een leeftijd waarop ze dat ook heel enthousiast doet. Heerlijk die onbevangenheid.

Als de vraag is kun jij kwaken en springen als een kikker, doet ze dat. Bij de opdracht kun je voor Erik Eekhoorn nootjes zoeken en die op hun hoopje op een makkelijke plek neer leggen? Ze gaat direct aan de slag en ik krijg instructies om mee te helpen. Ze maakt van stokjes pijlen zodat Erik ze goed kan vinden

In bomen klimmen, beestjes zoeken onder een grote stronk, paddenstoelen fotograferen [ met mijn oude smartphone] we deden het allemaal.

Het leukste vond ze alle hutten die overal in het bos stonden, die wilde ze ook maken en ging stokken zoeken. Maar waarom zou je er een maken als ze al overal staan, opperde ik. Nou oké dan oma, dan nemen we deze….Zullen we hier in picknicken?

En daar zat ik op mijn billen op de grond broodjes te eten met een glunderende kleindochter in haar hut.

Aan het eind van de route vroeg ze: Oma, denk jij eigenlijk dat kabouters echt bestaan? Want een muis kan wel in een holletje onder de boom wonen, maar zouden daar ook echt kabouters wonen?

Paddenstoelen

Als ik in een bos ben, kan ik natuurlijk niet om paddenstoelen heen lopen. Ik had alleen niet mijn macrolens bij mij maar een gewone lens. Ik zal jullie op een paar fotootjes trakteren:

Trakteren

Toen we klaar waren met de speurtocht eindigde de route bij een restaurant. Kleindochter had haar portemonnee bij zich en hield een klein lief toespraakje, duidelijk door een lieve mama ingefluisterd, waarom ze mij graag wilde trakteren op koffie of een ijsje. Schattig, daar smelt een oma hart van….

11 gedachten over “Gezocht: kabouter

 1. Pingback: Wandelen: Kabouterpad - Choices, Changes, ChancesChoices, Changes, Chances

 2. Wat leuk en gezellig zo samen met je kleindochter in het bos.
  Voor kinderen is zo’n kabouterpad, natuurlijk helemaal geweldig.
  Je hebt ook nog een aantal fraaie foto’s van paddenstoelen gemaakt hoor.

 3. Fijn dat ik het verhaal nu kon lezen. Was natuurlijk enorm benieuwd naar het kabouter verhaal! Heerlijke dag moet dat zijn geweest!

 4. O wat een mooie dag in het prachtige Mastbos
  ik vind het prachtig te lezen dat ze zo kan genieten van de natuur , en denk dat het ook wel zal blijven
  ze heeft aan haar oma een heel goed voorbeeld

Leuk als je een reactie achterlaat!