Hitterecord

Het weer is nog niet echt koeler geworden, gisteren is weer een hitterecord gesneuveld in Nederland en werd er 40.7 gemeten.Vanmorgen waren wij heel even naar de tuin om water te geven.Gisterenavond was het zelfs om half 9 nog veel te warm vonden we, om te gaan water geven.Gelukkig staat alles er, ondanks de hitte van de afgelopen dagen, op zich nog goed bij.

Ushiki Kuri pompoen
de Roma tomaten in de kas beginnen te kleuren

Om 10 uur was het echt al weer te heet om langer te blijven. Zelfs onder de overkapping in de schaduw zaten we nog te puffen en te zweten.We togen maar weer naar huis, waar het niet veel koeler is,maar waar we wel ventilatoren hebben staan.In huis geeft de thermostaat 29.7 graden aan.Alle deuren en ramen zijn dicht, gordijnen gesloten.We lijken wel monniken deze dagen…..

Ondanks de warmte ben ik toch maar weer wat gaan maken met de oogst van eigen tuin.Vandaag maakte ik pasta pesto salade met tonijn en een pruimentaart.

Pasta Pestosalade

Deze salade maakte ik met wat ik nog in huis had, ik heb geen recept gevolgd.Door de gekookte fusili pasta, deed ik groene pesto, een halve komkommer in blokjes[ zonder de zaadlijsten], wat gehalveerde cherrytomaatjes, bosuitjes en een blikje tonijn in water. De komkommer,tomaatjes,peterselie en bosui zijn uit onze eigen tuin.

Pruimentaart

De pruimen zijn van het ras Reine Victoria en eerlijk gezegd niet van onze boom waar er maar 2 aanhangen, maar van de buurman.Het is een lekkere frisse pruim. Van de tuinoverbuurvrouw kreeg ik ook pruimen, van het ras Reine Claude Verte, maar die vind ik minder lekker.Wij hebben zelf de rassen Reine Victoria, Opal en Reine Claude d’Oullins” .Maar alle drie hebben ze blijkbaar een beurtjaar waarin ze geen vruchten geven.

Voor de taart gebruikte ik ook wat ik in huis had, een half pak cakemeel,margarine uit een pot, ik had niet genoeg suiker, dus vulde het aan met bruine suiker.De gehalveerde ontpitte pruimen bestrooide ik met kaneel.Het resultaat smaakte toch heerlijk !

Balkon

Op het balkon doen de citroenen in de twee citroenplanten het met dit weer prima!

In de Chinese Roos komen dagelijks van deze prachtige bloemen.Ze bloeien maar 1 dag en vallen dan af.

Vanaf morgen gaan we als het goed is weer naar normale zomer temperaturen en kunnen we allemaal weer wat doen.Maar wie weet wordt het hitterecord deze zomer nog een keer verbroken…………Extreem weer komt steeds meer voor.Zojuist keken we naar een etappe in de Tour de France, die stilgelegd werd vanwege sneeuwval.Iets wat ook nog nooit was voor gekomen.Als de klimaatverandering doorzet zoals nu zal de kans op extreem weer alleen maar toenemen wordt gezegd.Ik heb er totaal geen verstand van,maar zorgelijk is het wel vind ik………

4 gedachten over “Hitterecord

  1. Hier is het ook vandaag nog stikheet. Water geef ik niet aan de siertuin planten daarvoor is de tuin te groot. De houtsnippers uit ons bos beschermen natuurlijk enorm tegen de droogte. Maar tegen zulke hoge temperaturen zijn sommige planten niet opgewassen.
    Bedankt voor de recepten, ik ga ze zeker eens uitproberen.

    • ik kan mij voorstellen dat het bij jouw tuin haast niet te doen is om water te geven.Wij geven ook alleen bepaalde planten zoals de tomaten.Ik heb ook veel houtsnippers liggen maar zelfs daaronder is het droog.

  2. Jullie tuin ziet er nog beter uit dan de mijne en ik geef ook alle dagen water.Zelfs de hortensias laten hun kopjes hangen. De pruimen rijpen goed ide tomaten kleuren, de kruiden groeien maar het is echt te warm voor me.ik kan buiten n iets doen

    • wij doen ook alleen wat in de vroege ochtend, verder is het ook te warm voor ons.Ik denk dat onze planten nog profijt hebben van de regen van vorige week.

Leuk als je een reactie achterlaat!