Uit eigen tuin

Heel Nederland zucht momenteel onder de warmte, extreme temperaturen worden deze dagen gemeten.Het hitterecord is na 75 jaar verbroken.In Brabant werd 39.1 graden gemeten. Bizar toch! Gisterenmorgen om 11 uur was het op onze tuin al 34 graden.Zelfs om er te zitten is dat niet lekker meer.Dus wat doe je dan? Ik dook de keuken in om wat gerechten te maken met groenten/fruit uit eigen tuin.

Prei

Ik had een stuk of 15 preien geoogst.In het voorjaar hadden we 100 preiplantjes gepoot.Vorig jaar was de oogst niet veel, de prei was al snel een soort van snotterig geworden.Met die gedachte plantte ik dit jaar meer.Wij zijn gek op prei en gebruiken het veel. De prei doet het dit jaar echter fantastisch en ik heb er nu nog heel veel staan.Op zoek dus naar recepten!

Om te beginnen heb ik een preisoep gemaakt, een lekker simpel recept en snel klaar.Ik maakte de soep zonder spekjes omdat ik vandaag wat mee wilde nemen naar onze hoogzwangere dochter, die vegetarisch is.

Aardbeien

Voordat we op vakantie gingen had ik nog wat aardbeien in de diepvries gedaan omdat ik toen geen tijd had om jam te maken. Nu stonden die grote bakken in de weg in de diepvries, want die vult zich langzaam aan behoorlijk met allerlei groenten uit de tuin.

Gisteren heb ik jam gemaakt van de bevroren aardbeien en dat ging prima.Ik kon er 5 potjes mee vullen.Met de rest van de aardbeien maakte ik nog een lekkere zuivelshake.

Het ging wel snel, want de aardbeien had ik natuurlijk al schoongemaakt voordat ze de diepvries ingingen.

Zelfs warm smaakt die aardbeienjam al zo lekker hè ! Dus af en toe moet ik echt even proeven☺

Na het koken met de geleisuiker speciaal[ minder calorieën] vulde ik de uitgekookte potjes.Ik krijg altijd potjes en bewaar ze zelf ook. Niets mis met het recyclen van spullen toch!

Even op zijn kop na het koken en daarna de kast in….Alhoewel: 1 naar dochter, 1 naar de kleindochters en 1 naar mijn moeder…..

Bieten

De bietenoogst gaat ook maar door.Ik geloof dat ik er dit jaar wel erg veel gezaaid heb.Steeds dacht ik dat het niet op kwam en zaaide ik opnieuw.Nu heb ik een vak vol bieten.Maar ook die vind ik heerlijk.

Inmiddels zitten er al een aantal porties in de vriezer, zijn er al zakjes gekookt en geraspt naar dochter,schoondochter en moeder gegaan…..Gelukkig smaakt met deze hitte een koude salade altijd goed. Gisteren bietensalade gemaakt en wat overbleef kon vandaag mee naar dochter.

Nog een aantal bieten in plakjes gesneden om bietencarpaccio mee te maken binnenkort.

Nu liggen er nog sperziebonen in de koelkast en een zak met pruimen.Eens kijken wat ik daar weer mee ga doen……………………Het is wel leuk zo’n tuin maar nu ook wel veel werk thuis te doen met al die groenten en fruit uit eigen tuin!

Heb je interesse in de recepten, klik op de link en je komt op de pagina waar het recept staat

eet smakelijk!

Eén gedachte over “Uit eigen tuin

  1. Ja het was echt veel te warm want kan er niet tegen.Maar had ook nog fruit uit de tuin in ijskast gezet en heb daar ook vandaag confituur van gemaakt.Lekker.Heb wat groenten in een serretje maar geen grote hoeveelheden.Knap dat je zoveel zelf kan oogsten

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!