Katholiek Polen

Vanmorgen vroeg regende het pijpenstelen en ons plan om met een vlot te gaan varen, moesten we laten gaan.Die tocht zou 2 uur duren.We hebben tot nu toe iedere dag regen gehad en als het regent, dan regent het ook echt.Geen miezer regentje, nee alle sluizen gaan open.

Toen het eind van de ochtend op klaarde besloten we nog het centrum te lopen en nog wat cadeautjes te gaan kopen. Daar aan gekomen kwamen we midden in een optocht terecht.Alle winkels waren dicht, blijkbaar was het een nationale vrije dag. Via onze schoondochter, hoorden we dat het Sacramentsdag is .Onze zoon, die probeerde zaken te regelen in Polen, wat ook niet lukte , appte dat ook.Tien dagen na Pinksteren vieren de katholieken de instelling van de eucharisatie.In Nederland wordt dat op zondag gevierd

Processie

In de winkelstraat Kuprowki begon net een optocht van honderden mensen.We waren min of meer genoodzaakt mee te lopen, pas een stuk verder konden we er tussenuit.Kinderen waren uitgedost in traditionele pakjes of bruidsjurkjes.De meisjes liepen met mandjes en strooiden bloemblaadjes. Ook veel ouderen waren gekleed in traditionele kleding.

Alle mensen zongen en op een gegeven moment knielde de hele optocht en ging in gebed

De stoet ging naar de kathedraal aan het begin van de Kuprowki.Nadat de stoet voorbij was, gingen meteen de deuren van de winkels open.

De goden waren met deze optocht, want ervoor regende het en koud nadat de processie was afgelopen, begon het te stortregenen.De rest van de dag werd het niet meer droog, wij waren uiteindelijk ook kleddernat toen we terug in het hotel kwamen.

Katholiek

Van de Poolse bevolking is 97 % rooms-katholiek, ondanks de vele bezettingen en oorlogen. Zelfs tijdens het communistische regime bloeide de kerk tegen de verdrukking in. Er werden overeenkomsten gesloten tussen staat en kerk , waarbij de kerk het regime aanvaardde.De staat gaf garanties voor het kerkelijk bestuur en katholiek onderwijs.Na de omverwerping van het communisme is in Polen nog steeds de scheiding tussen kerk en staat niet vanzelfsprekend.

In het straat beeld zie je overal uitingen van het katholicisme, afbeeldingen, standbeelden, kruisen.

beeltenis in een nis in de punt van een woonhuis

In de regio Opole hebben veel huizen in de punt van het dak een nis met daarin een Maria of Christus beeldje. Hier in Zakopane zie ik dat weer niet.

Hieronder een aantal van de beelden en kruizen die we onderweg tegen zijn gekomen.

Eén gedachte over “Katholiek Polen

Leuk als je een reactie achterlaat!