Polen, ’s lands wijs, ’s lands eer

Anderhalve week hebben we in Polen rondgetrokken.We kijken terug op een geslaagde trip.Soms kwamen we dingen tegen waarvan wij zeiden: dat is typisch Polen. We hebben maar een klein stukje Polen gezien, alleen in het Zuiden.Ik kan dus niet zeggen dat we Polen/kenners zijn!

Ik had van te voren een route uitgestippeld, maar uiteindelijk hebben we die niet afgemaakt.We zijn langer in de plaats Zakopane gebleven, waar we een leuke kamer hadden in een klein hotel. Binnen was er veel houtsnijwerk, wat je ook veel ziet in Polen. Mocht je ooit op vakantie willen naar Zakopane, kan ik dit hotel beslist aanbevelen.

Hotel Zakopianski Dwor

Na Zakopane wilden we nog naar een plaats met de naam Sanok gaan, in het Oosten van Polen in de Subkarpaten, tegen de grens met Oekraïne.Waar we echter steeds hinder van hadden, was de kwaliteit van de wegen.Typisch in Polen is dat de hoofd/en tolwegen goed zijn.Zodra je die echter af moet, dan is het drama. Soms deden we een uur over 30 km. De plaats Sanok lag nog een 500 km verderop, dus we durfden dat niet aan.Soms waren er grote gaten die je zigzaggend moest ontwijken, soms was de weg een grote lappendeken van reparaties.

Wat ook heel vreemd is, is dat er op een snelweg zomaar een zebrapad kan liggen.Je rijdt dan kilometers lang met een snelheid van 100 en opeens staat er een bord met 50 en zie je een zebrapad ……Ook kun je zomaar iemand op de fiets tegen komen, niet op de snelweg,maar een soort provinciale weg, waar je wel 100 mag rijden.Fietst er opeens een oud baasje. Meestal is er geen vluchtstrook zoals bij ons.Gevaarlijk vond ik het.Maar als je niet beter weet………

In eerdere blogs heb ik al de kapelletjes, beelden, kruizen etc benoemd. Werkelijk ieder gehucht heeft zijn eigen monument.Meestal midden in het dorp,maar soms ook zomaar ergens in the middle of nowhere.

Langs de weg kom je ook overal houten hokjes tegen[maat dixie wc] met daarin vaak oude vrouwtjes die etenswaren verkopen.Kraampjes met dierenhuiden, aardbeien en kersen hebben we ook veel gezien. Je moet je voorstellen dat je er lekker de gang in hebt en de auto voor je opeens vol op de remmen gaat om te stoppen bij zo’n kraampje.

Er zijn veel kleine winkeltjes, alleen bij de grotere plaatsen zie je supermarkten.Deze etalage fotografeerde ik in een dorpje waar we door heen liepen.Dit was de plaatselijke supermarkt. Sklep is de Poolse naam voor winkel.

De Polen houden erg van soep[ Zupi], als lunch kun je geen broodje gezond bestellen maar wel soep in allerlei smaken. Het is geen soep met groenten en balletjes zoals ik soep maak. Maar bouillon met vermicelli. Maar het smaakte prima, we hebben bieten soep geproefd, tomaat, knoflook, komkommer.Naast soep wordt er warm gegeten tussen de middag.Soms kregen we de soep gratis aangeboden op een terras waar we eten bestelden.

Het eten was erg lekker.Soms kregen we een menu met alleen Pools, dan zochten we via google translate op wat het was.Al snel hadden we door dat Frytki patat was, dat smaakt altijd.

Ook typisch Poolse gerechten hebben we gegeten.Het lekkerste vonden we allebei de aardappelpannekoeken met goulash[ placek z gulaszem wolowym].Ik heb het recept opgezocht en ga dit zeker snel maken.

Wat je ook veel ziet zijn leegstaande oude huizen, soms groeien er bomen uit, dus staan ze al een tijd leeg.Waarom haalt niemand die weg, denk ik dan…….

Maar dat zal wel komen omdat Nederland zo’n net land is☺

In de buurt van Opole de stad waar wij de reis zijn gestart en geëindigd, ligt de plaats Moszna. Daar staat het meest beroemde kasteel van Polen.Heel groot en mooi.

In de mooi aangelegde tuin om het kasteel staan verschillende grote beelden.

Toen we op reis zouden gaan reageerden veel mensen verbaasd, op vakantie naar Polen? Toch zouden wij het weer doen, het stuk Polen wat wij gezien hebben, was heel mooi.Zelfs het stuk waar we alleen maar graan en maisvelden zagen…..

een kaarsje aangestoken in de basiliek van Wambierzyce in nagedachtenis voor de dierbaren die we moeten missen.
de grote stenen in het Park de Tafelbergen
dit was de steen waar ik voor sta op de foto hierboven.
Tatra

Restaurant

En dan tot slot, de prijzen voor buiten de deur eten en drinken liggen veel lager dan op een terras of in een restaurant in Nederland.Dus een lekker biertje, ijsje of Poolse pannekoek smaakten daarom nog lekkerder.Dat is dan weer typisch Nederlands!

Ik bestelde een Poolse pannekoek, het bleek een apfelstrudel te zijn.

Vanaf nu komen de blogs weer over de tuin, er moet weer het nodige geschoffeld, gesnoeid en opgebonden worden. En waar het allemaal om gaat: Oogsten!

7 gedachten over “Polen, ’s lands wijs, ’s lands eer

  1. Het was n interessant stuk over Polen om te lezen! Veel verschillende onderwerpen,heel leuk Margriet! Inderdaad weer eens wat anders dan Spanje of Frankrijk. Het doet mij soms denken aan de italiaanse wegen en het rijgedrag van de polen ook iets Italiaans hebben…

    • Ik moet zeggen dat de Polen prima rijden, in het verkeer hebben we geen last gehad.Anders dan bv in Frankrijk die soms best hufterig kunnen zijn op de weg

  2. Heerlijk blogje heb ik gelezen.Fijn dat jullie een leuke Polenreis hadden. Wat een groot en mooi kasteel.Er zal heel wat werk op jullie wachten in de tuin.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!