Koude week

Wat een bijzonder weer toch, deze koude week. Prachtige plaatjes levert het op en alhoewel het van mij best 20 graden mag worden, geniet ook ik er wel van.Was het afgelopen weekend echt snerpend koud, nu met de zon en het heldere weer is het erg mooi!

Ons uitzicht is mooi met die sneeuw, tegen de avond als de lichten aangaan lijkt het wel een Anton Pieckplaatje.

In de vroege ochtend, je ziet de kou gewoon hangen:

In de tuin

Gisteren gingen we even naar de volkstuin.Wat we al min of meer hadden verwacht, was nu gebeurd.De ramen van de kas[ polycarbonaat] hebben het begeven. We kochten die kas drie of vier jaar terug. Vorig jaar waren tijdens een storm de ramen er al een keer uit gewaaid. In de herfst had ik ze daarom voor de zekerheid nog met ducktape vastgeplakt. Vorige week zag ik al dat ze bol naar binnen hingen, dus met het gewicht van de sneeuw erop zijn drie ramen uit de sponningen gevallen, ondanks de superkit die mijn man gebruikte. Ook al was dit nu niet gebeurd, de kwaliteit bleek echt slecht, de bovenlaag van het kunststof liet al los van de onderste laag en er zaten her en der gaatjes in die ontstaan waren na een hagelbui.Dat wordt slopen na de winter. Zonde van het geld geweest….. De citroenen die binnen stonden heb ik nu ingepakt in een hoes.

Olijven

Vorige week had ik er gewoon niet aan gedacht de olijven in te pakken, gisteren hebben we twee bomen alsnog in hun winterhoes gedaan. De grote boom die in het midden van de tuin staat, past niet meer in een hoes. Dus ik vrees dat die de kou niet gaat overleven. Komende nachten geven ze – 11 op hier.

Hieronder de grote olijfboom

De thermometer gaf gisterenochtend in de zon + 2 aan , het was best lekker, maar niet al te lang. Na het inpakken van de bomen en wat foto’s maken, had ik best koude handen. De skihandschoenen die ik op internet bestelde laten nog op zich wachten…….Op de foto hieronder zie je dat de knoppen van de blauwe bes best al dik zijn. …

Er nog best een flinke laag sneeuw ligt te glinsteren in de zon.

ondergesneeuwde kool
Hydrangea


Macrofotografie

Inmiddels weten jullie wel dat ik een voorliefde heb voor macrofotografie. Het voordeel van het maken van macro foto’s is dat je er in principe niet ver voor weg hoeft. Zelfs in je eigen tuin kom je al mooie plaatjes tegen.Onderstaande foto’s maakte ik vanmorgen in de tuin rond het bedrijf van onze zoon. Klik op de foto’s om te vergroten:

Het is een grote tuin met een grote vijver. Het weer pas prachtig helder, de lucht strak blauw. Dat is ondanks de kou gewoon genieten!

Final Tiles Gallery id=76 does not exist

Het blijft nog een paar dagen koud, tot en met het weekend blijft het nog streng vriezen. Het is lang geleden dat we zo’n koude week hebben gehad met alle dagen vorst.We hebben de vogels van extra vetbollen, pindanetjes en zaad voorzien zowel op onze volkstuin als in de tuin bij het bedrijf.

22 gedachten over “Koude week

 1. Jammer van die serre..

  Maar zo een week mooi winterweer wist ik best te smaken

  En van de wind hadden we hier weinig last..

  Heel fraaie winterse opnames, zeker je macro’s

  prettige avond

 2. Hoi Margrit
  Wat heb je een prachtige blog. Toevallig gevonden omdat ik op zoek was naar info over stamdoppers.
  Ken je De Groene Luwte al? Dat is echt iets voor jou! Sinds je een ook een internetfreak bent ga je die site zo vinden!

  Frisse groeten uit Koningslust, Noord Limburg
  Sissel

  • Hallo Sissel, leuk dat je mijn website gevonden hebt, ik hoop dat je hem vaker eens zult bezoeken! Bedankt voor de tip, ik heb juist gisteren mijn enkel gebroken en zit in het gips, ik heb nu alle tijd om die website eens te bekijken!

 3. Prachtig prachtig prachtig. Helblauwe luchten en witte sneeuw zijn een mooie combinatie. En met je macro’s tover je geweldige ijzige beelden.
  Voor mij mag dit nog even duren, ondanks de kou is alles zo mooi nu én de wegen zijn sneeuwvrij

 4. Dit soort koude hebben we in lange tijd niet meer gehad. Ook jij hebt duidelijk werk gemaakt van je winterse foto’s. Prachtig hoor die pakketjes sneeuw op de planten. De olijfboom kreeg ook een winterjas dus.

 5. Ooch.. volgens mij krijgen de olijfbomen in Zuid-Frankrijk ook weleens een kortstondige vorstperiode over zich heen.. volgens mij kunnen ze wel wat hebben hoor. Zou wel zonde zijn, die mooie blikvanger in het midden van je tuin te moeten verliezen!
  Zonde van dat kasje.. nu kan sneeuw best wel zwaar wegen heb ik wel begrepen uit beelden van andere ingestorte daken.. maar zoiets is natuurlijk sowieso best wel fragiel.
  Je sneeuwmacro’s zijn geweldig!

 6. Ben net ook even op de tuin wezen kijken en ook bij mij heeft raam 3 van de kas het begeven jammer! Heb ook wat foto’s gemaakt leuk alles heeft een witte hoed, ben benieuw of straks alle planten het overleven ik heb nog wat agapanthus staan ben bang dat die het niet overleven die kunnen niet tegen de vorst . Desalniettemin mag het van mij zomer worden ben de winter wel een beetje zat. Je foto’s zijn weer prachtig Margriet!

Leuk als je een reactie achterlaat!