Maar eerst Sinterklaas?

Alhoewel Sinterklaas en zijn Pieten nog aan moeten komen, liggen er zeker al vanaf september kerstspullen in de Tuincentra. Afgelopen vrijdag ging ik met mijn moeder naar een tuincentrum/ verwonderland in een dorp verderop. Ik was pas al een keer met dochter en de twee kleinzoons in een andere plaats geweest, maar er valt zoveel te zien dat het nog een bezoek waard was.Als je er rond loopt snap ik wel dat ze al zo vroeg beginnen met die kerstopbouw. Wat een werk moet dat zijn!

Onlangs zag ik bij blogster Gerda al “kerstige” foto’s die zij maakte bij een tuincentrum in haar buurt. Het inspireerde mij om ook mijn camera mee te nemen. Nu was ik weer eens vergeten naar de instellingen van de camera te kijken, dus veel waren niet mooi. Ik ben meteen maar weer gestart met de online fotografiecursus die ik vorige winter deed om alles weer op te frissen. Misschien is het de leeftijd of het feit dat ik het te weinig doe, maar al die instellingen waren alweer in de mottenballen gezakt.

Sfeer

Wat mij vooral opviel is dat de hele kerst uitstalling voor een groot deel bestaat uit kerstdorpen. Erg leuk om te zien maar ik begin daar niet meer aan.

Nieuwe boom

Vorig jaar kochten we nog een nieuwe boom voor in het appartement aan de rivier. Daar had ik een grote woonkamer, maar in mijn woonkamer hier zou hij veel te veel plaats in beslag nemen. B. wil de boom niet houden, dat was altijd meer mijn ding. Ik kon een mooie deal sluiten met mijn zoon, de grote boom gaat naar zijn bedrijf en ik kocht op kosten van de zaak een nieuw klein exemplaar. Dat kiezen is ook makkelijker gezegd dan gedaan, want er is zoveel keus! Die beer in het midden van al die bomen keek er ook wat mistroostig door.

Ballen

Kerstballen of versieringen kocht ik niet, want die heb ik wel genoeg. Het is wel altijd leuk om te zien, alhoewel ik persoonlijk niet van dat hele bonte houd.

Notenkrakers en dinosaurussen

Bij de kerstspullen zag ik veel notenkrakers in allerlei vormen. De oorsprong voert terug naar de oude Duitse volkslegende “De notenkraker en de muizenkoning”. Vele schrijvers en componisten hebben zich door de eeuwen heen door het Duitse verhaal laten inspireren. Het verhaal is wereldberoemd geworden door de balletvoorstelling met muziek gecomponeerd door Tsjaikovski.

In het verhaal krijgt Clara op kerstavond een bijzondere notenkrakerpop cadeau. Precies om middernacht komt de pop tot leven en na een gevecht tussen muizen en tinnen- en peperkoeksoldaten verandert de pop in een ware prins.

En zo zijn de notenkraker en kerst voor altijd met elkaar verbonden en zijn de notenkrakers dus van verhaal naar versiering gegaan tijdens de feestdagen.

Sinds de balletvoorstelling zijn de notenkrakers bekend over de hele wereld. In Amerika is de notenkraker al jaren populaire kerstversiering vanwege het kerstthema. En nu is de trend overgekomen naar Nederland.In het tuincentrum stonden ze in alle soorten en maten. Wel bijzonder prijzig overigens!

In Duitsland is een notenkraker een geluksbrenger. Ze werden vroeger cadeau gegeven om geluk te brengen en het huis te beschermen. De notenkraker stond voor kracht en moed en met zijn scherpe tanden (waar de noot vroeger tussen gekraakt werd) zou hij kwade geesten op afstand houden.

Dinosaurus met kerst?

Wat ik ook zag tussen alle notenkrakers en andere glimmende kerstversieringen, waren dinosaurussen. Wat die nou met kerst te doen hebben weet ik echt niet. Mijn kleinzoon van 4 zal het geweldig vinden want die is gek op dino’s en zo klein als hij is weet hij namen, gewichten en lengtes van allerlei vleesetende en plantenetende dino’s… Er zal vast een of andere marketingstrategie aan ten grondslag liggen waatom we nu opeens kerstdinosaurussen zien…..

De kleindochters zullen dit superleuk vinden denk ik

Sfeer geproefd maar eerst Sinterklaas

Toen we zo rond liepen tussen al die mooi verlichte spullen, wilden we wel van alles kopen, maar dat deden we niet. We genoten van een warme chocomel met een lekker taartje en gingen met wat kleinigheden weer naar huis. De nieuwe boom staat in de kast te wachten. Maar eerst moet Sinterklaas komen, pas als die terug is naar Spanje ga ik met de kerstversieringen aan de slag. Nu al zin in……

18 gedachten over “Maar eerst Sinterklaas?

 1. Sfeervolle beelden die ons weer naar een zalige tijd voeren. Weldra komt hier ook weer alles uit de kelder tevoorschijn, maar we wachten tot de Sint langs geweest is 🙂

 2. Sinterklaas wordt al jaren meer en meer uit de winkels verdrongen… ik maakte me er wel druk om ooit maar de enige die daar last van had was ik zelf… 🙂 Hier komt geen kerst in huis zolang Sinterklaas niet geweest is. Ik heb de gewoonte om altijd ‘seizoen-sfeer’ in huis te hebben, dus nu is dat nog herfst, afgelopen weekend was dat Sint Maarten, per mijn verjaardag wordt dat Sinterklaas en per onze trouwdag wordt dat Kerst… zo doe ik het ook al jaren.

  Wat die tuincentra etc betreft… jah ze moeten wel hè… vooral die zaken van de grote ketens… mij is ooit verteld dat er een groep is die het bedenkt en ook uitvoert dus langs alle filialen hobbelen moet om het op orde te brengen… megaklus dus

  • Ik ga ook altijd met de seizoenthema’s mee.Nog overblijfsel vanuit mijn werk met dementerende ouderen waar we ook altijd met thema’s werkten. Dat er zo’n groep is die dat allemaal opbouwt kan ik mij voorstellen, je moet het maar kunnen

 3. De beleving van het kijken en het lekkers is al heel wat. Eigenlijk is ’t opgefokte commercie, toch?! Wie beseft nog wat Kerst betekent…?
  Lie(f)s.

 4. Jaaaaa… éérst Sinterklaas!! Moet eerlijk zeggen dat ik ook naar het tuincentrum in Rhoon wil volgende week, maar ik ga er zéker nog niet over bloggen.. alles gaat al véél te snel en als rechtgeaarde Nederlandse wil ik toch éérst in Sintsferen komen.. al vier ik dat feest zelf al járen niet meer. Het is dan ook een kinderfeest en die heb ik niet. 😉 Het gaat me om de traditie.. éérst Sint en dan pas Claus.. net als in de naam! 😛

 5. Een kerstdorp vind ik altijd genieten, maar thuis maak ik er ook geen. Zo fijn dat je dit met je moeder kon bezoeken. Het sintenhuis hier in Sint-Niklaas is al open, of hij dus uit Spanje komt?

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!