Moestuin weekend

Alles weer onder controle, nog iets achter op schema maar het ziet er weer goed uit:

De bonenstaken staan weer, snijbonen zijn eromheen gelegd. Sperziebonen gelegd en opnieuw peultjes gezaaid. Die waren opgekomen maar weer verdwenen, evenals de peterselie, selderij, pluksla en doperwten. De boosdoeners?

Het kon natuurlijk niet uitblijven met alle nattigheid van de afgelopen tijd.Zelfs in de perenboom zaten er aan de vruchtjes te knagen!

Ik heb nu flink slakkenkorrels gestrooid en hoop dat de uit gepote plantjes even gespaard blijven. Courgette,bietjes, pompoen, paprika, aubergine en tomaat, ik heb alles in de volle grond gezet nu. Ik zie wel wat er gebeurt.

Zaterdag kwam oudste kleindochter Lieke even zaaien. Ook wilde ze in “haar tuin”een paprika. Die vindt ze nl erg lekker.Naambordjes erbij zodat er geen vergissing mogelijk is:

We zaaiden doperwtjes, bietjes en tagetes. Op het kaartje schreef ze afrikaantjes omdat ik dat zei, maar mag dat woord eigenlijk nog wel?

De laatste pootaardappelen gingen eindelijk de grond in. Frieslanders zijn het, een middelvroeg soort.

De rabarberplant is gaan bloeien. Ik las dat de plant hierdoor dood zou kunnen gaan, maar andere sites spreken dat weer tegen. Er zaten allerlei beestjes in, dus ik laat het maar zitten.

De aardbeien staan in bloei en ik legde er vast houtwol omheen, zodat de aardbeien droog komen te liggen.Mocht er opeens een droge [ahum] periode aanbreken dan is de aarde bedekt en blijft vochtiger. Maar voor nu is dat natuurlijk niet nodig.☺

In de tuin gaan steeds meer planten bloeien. De daslook met zijn kleine witte bloemenschermen staat te stralen tussen het paars van de boshyancinthen en de oranje slaapmutsjes. Vandaag heb ik eens zo’n bloemetje geproefd. Ik las erover bij Hetty van Tuinverhalen. Erg pittig zo’n mini bloempje zeg!

De eerste bloemen van de Phacelia komen onder de druiven in bloei:

Akelei in allerlei kleuren, maar deze paarse soort bloeit als een van de eerste:

Het gras staat vol madeliefjes, de paardenbloemen zijn inmiddels uitgebloeid en staan er met kale kopjes of nog als pluizenbol tussen:

Ons nestkastje heeft weer een nestje koolmeesjes die een kabaal maken van jewelste als pa of ma aan komt vliegen met wat te eten. Wat hebben die het er druk mee, geen minuut zitten ze! De foto die ik maakte was mislukt, ik moet als ik weer ga een andere lens mee nemen.

Het was heerlijk om weer bezig te zijn, zeker met de temperaturen die we hadden. De voorspelde regen bleef zaterdag overdag uit. Vandaag spetterde het een beetje, maar pas om een uur of twee en toen hadden we al wat uurtjes tuinieren achter de rug want we waren er om half 9.

19 gedachten over “Moestuin weekend

 1. Ials ik een kleine tip mag geven, in de moestuin zou ik zelf geen korrels gebruiken. Aalsjes zijn wat beter tegen slakken. Verder mooie tuin

 2. Dat komt weer helemaal in orde dat tuintje van jullie met extra bewoners, de meesjes. Als de zon haar eens laat zien zal alles groeien en bloeien. Opgepast voor de slakken -:)

 3. Nou, zie je wel dat alles goed komt? De tuin keurig en netjes ingeplant. Wij tuinvrouwen zijn gewoon te onrustig zodra 21 maart op de kalender staat.
  Het was zaterdag heerlijk buiten. Ik was ook vroeg op. En de bloem van de daslook; spicy!!

 4. Ziet er goed uit, Margriet. Ik heb eerst wat bonen voorgezaaid. De temperaturen zijn nog aan de koele kant hier. En ja slakken 🙁

  • Ze heten Tagetes, deze heten Tagetes patula, maar worden (nog) Afrikaantjes genoemd.
   De bloemen komen overigens niet uit Afrika. Als je zaden bestelt in een winkel, dan zoek je ook op de officiële naam, Tagetes.

 5. Jullie tuintje ziet er pico bello uit hoor en wat een kleur door al die bloemen… nu nog een beetje zon en de bonen zullen ook snel boven staan. Nog veel plezier met de broedende meesjes !

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!