Wat een klus!

Het tuinseizoen is eindelijk van start gegaan bij ons.Er wachtte ons een grote klus, wat een achterstallig werk hebben we te doen. De afgelopen maanden deed ik niet veel meer dan opruimen, snoeien, hier en daar een stukje tuin schoon van onkruid maken. Ik ben heel wat keren naar de vuilstort gereden met troep, want we ruimden veel op. Ik maakte het schuurtje schoon waar we altijd eten als het buiten te koud is. Heel veel spinnenwebben kwam ik tegen, maar deze winter hadden we geen last van muizen zoals voorgaande jaren.

De tuin zelf was veel te nat, het was te koud, ik kon niet of wat de reden ook was, het schoot van geen meter op.Het onkruid groeide welig met al die nattigheid. Hopeloos liep ik achter met alles. Door de nasleep van manliefs operatie kon die ook niets beginnen.

Tot Koningsdag. Eindelijk een droge zonnige dag. Manlief voelde zich ook redelijk en kon ook weer wat doen. Het gras werd gemaaid, ik maakte het stuk van de foto boven schoon. Man zittend op zijn kruk de strook langs het hek en achter de kas. Eindelijk schot in de zaak.

Rick en Dave

Vanmiddag gingen we weer verder. Ik maakte de vijver[ een ingegraven grote speciekuip] schoon. Rick en Dave hebben de winter overleefd. Deze twee goudvissen kreeg onze zoon bij de opening van zijn nieuwe pand van twee zakenrelaties, Rick en Dave. Maar op kantoor werden de beestjes vergeten of ze kregen juist van iedereen te eten. De bak schoonmaken, daar had niemand zin in en kwam op mij neer. Maar op den duur had ik daar ook geen zin meer in. Ik ving ze en nam ze mee naar de tuin. Ooit hadden we jarenlang goudvissen in een vijver zwemmen, ze zouden het wel redden. Ik was blij ze weer te zien na al die kou. Ze krijgen nu weer lekker te eten en zwemmen weer in schoon water.

IJsheiligen

Rond 12 mei vallen de ijsheiligen en kunnen plantjes uitgepoot worden in de volle grond. Ik was zo laat met zaaien dat het nu nog mini plantjes zijn. Ze moeten nog even wat groter worden, anders verdwijnen ze vast in de eet-grage monden van alle slakken die ik overal tegenkom. Vreselijk, zoveel zijn het er! Ook in de kas zitten er, ik strooi steeds slakkenkorrels zodat ze van alle plantjes afblijven. Tot nu gaat dat goed, alleen alle doperwten die net boven de grond kwamen zijn opgegeten.Het kan ook zijn dat daar een muis schuldig aan is! Die heb ik opnieuw gezaaid en nu afgedekt. Waarom deed ik dat niet meteen hè!

Ik moet ook nog genoeg overpoten in grotere potjes………

de komkommers zijn al gedaan

Bloesem

De fruitbomen en struiken staan in bloei. Het eerste bloeide de perenbomen, nu staan ook de appelbomen in knop en de kers

Rode bessen

appelbloesem

perenbloesem

Kersenbloesem

De eerste vlinder kreeg ik op de foto

Het krioelt van de lieveheersbeestjes. Ik zie ze nu vooral op de aarde lopen, misschien hebben ze overwinterd onder planten? Ik heb geen idee.

Vorige week was de bijentelling. Ik heb niet mee geteld maar het valt mij op dat ik er zo weinig zie. Onze Turkse overbuurman houdt honing bijen maar vertelde vorige week dat zijn volken dood zijn gegaan. Hij weet niet waardoor en moet weer opnieuw beginnen. Wilde bijen zie ik amper, wel wat hommels.

Foto van een honingbij, vorig jaar.

Kleur

Eindelijk vult de tuin zich weer met kleur:

Boven Boshyacinthjes met Erysimum. De Erysimum bloeide de hele winter door, ik kocht hem als eenjarige maar hij staat al drie jaar het hele jaar te bloeien.De oranje slaapmutsjes die ooit bij vader vandaan kwamen, steken hun kopjes ook overal tussenuit. Leuke combinatie met het paars.

De tulpen staan nog in bloei, maar de eersten beginnen af te takelen.

De eerste akeleien komen in bloei, samen met bossen vergeet-mij-nietjes zorgt dat straks weer voor een mooie border.

En zo komt alles altijd weer goed!

Kruipend Zenekruid

Het is een klus, zo’n tuin netjes houden maar als het dan zulk heerlijk weer is als vandaag dan hebben we er weer zin in!

23 gedachten over “Wat een klus!

 1. C’est un gros travail d’entretenir un tel jardin mais j’imagine le bonheur ressenti quand le jardin commence à fleurir, quand le potager fournit les légumes et quand les petites bêtes viennent aussi se régaler. Bravo Margriet! Tu as toute mon admiration.

 2. Wat een leuk schuurtje hebben jullie! En ook je hof krijgt een mooi uitzicht.
  Soms overwegen wij om op een appartement te gaan wonen omdat het onderhoud van de hof toch wat doorweegt. Jullie nemen nog een tuin bij het appartement. Heel soms begrijp ik het niet goed? Ik veronderstel dat jullie graag in de tuin werken?

  • Toen wij op een appartement gingen wonen, werkten we allebei fulltime en bij het huis wat we achterlieten zat ook een lap tuin. De tuin schoot er vaak bij in, door werk en mantelzorgtaken.eenmaal op een appartement merkte ik dat ik de tuin enorm miste, ikheb het altijd graag gedaan

 3. Jullie hebben echt keihard gewerkt. Fijn dat het voor elkaar is voor ijsheiligen. Ik hoop op een fijn tuinjaar voor jullie. Ik heb vandaag pas voor het eerst weer wat in de tuin gedaan.

 4. Wat een klus, segt suh… ja duhuh… maar heej anders zou het geen klus heten hè en het is geen ‘voor jan met de korte achternaam-werk’ hè, de winst waar je naar uit mag kijken is groots !

 5. Fijn dat jullie samen kunnen starten aan dit tuinseizoen. Ook tuinvrouwen die wel konden zaaien lopen achter Margriet. Hier zijn alle zaailingen nog piep klein. Rustig doorwerken en dan komt het vanzelf wel weer goed. En perfect hoeft het niet te zijn. Als je er maar plezier in hebt!

 6. Zo, dat ziet er al prima uit, er is hard gewerkt maar het resultaat mag er zijn.Ja, en als je dan een mooie dag hebt is het dubbel en dwars genieten.

 7. Ja hobby tuinders moesten dit jaar echt wel veel geduld uitoefenen ! Gelukkig gaat het langzaam de betere kant uit maar zoals je zegt…. zo lang de ijsheiligen niet voorbij zijn, blijft het uitkijken. Veel succes met jullie tuin die er trouwens pico bello uit ziet.

 8. Wat hebben jullie dat leuk voor elkaar. Het schuurtje vind ik toch zo gezellig, daarvoor alleen al zou ik een volkstuintje nemen. Helaas ben ik geen al te beste tuinier…

 9. ha die Margriet
  ja altijd veel werk na de winter , en zeker als het voorjaar het liet afweten , koud en nat bbrrr
  maar jullie gaan het weer redden en straks puur genieten van jullie tuin

 10. Door het weer en al die andere omstandigheden was het even afzien maar jullie schieten nu weer lekker op.
  Heerlijk altijd als je het – vooral het onkruid- weer wat onder controle hebt.

Leuk als je een reactie achterlaat!