Natuur[lijk] in de tuin

In de tuin hebben wij 4 pruimenbomen.De rassen zijn:

 • prunus domestica” Opal “
 • ”Reine Claude d’Oullins”
 • “Reine Victoria”
 • aan 1 stam geënt: Victoria,Opal,Reine Claude d’Oullins,Mirabelle de Nancy, Bleu de Belgique

De laatste boom kochten we dit jaar, er hingen een paar pruimpjes aan,maar ze zijn uiteindelijk van de boom afgevallen.Het boompje had zwaar te lijden onder de droogte en een luizenaanval, maar hij heeft het gered.Op de foto kun je zien hoe hij er in mei bijstond.

Tussen de bloemen

In het stukje bloementuin staan twee kleine pruimenboompjes, plm 2 meter hoog.De ene is een Opal en de andere Victoria.Het Opal boompje kochten we toen onze tweede kleindochter geboren werd.Dit jaar zaten daar veel pruimen in, hij staat er nu drie jaar.De Victoria was het eerste boompje wat we kochten toen we de volkstuin kregen.Het eerste jaar hing hij echt bomvol.De jaren erna: niets, noppes, nothing. Vier jaar een beurtjaar is wel wat lang. Ik moet wel vermelden dat hij verplaatst is van onze oude tuin, die we opgezegd hebben, naar zijn huidige plaats.Maar toch……geen bloesem in de laatste 3 jaar, dus ook geen pruim.

Tot gisteren, tot onze stomme verbazing zagen we in de zo goed als kale boom opeens mini pruimpjes hangen.Is de natuur in de war, wat is er aan de hand? Wat hebben we verkeerd gedaan?Was het te droog, te warm dit jaar? Hij tierde niet dat is een feit, had luis, meeldauw en het blad viel al eind zomer van de boom af.Maar dat er nu pruimpjes in hangen in de herfst, stemt mij toch wel hoopvol voor volgend jaar.

Snoeien

Na de oogst moet de pruimenboom gesnoeid worden maar het liefst zo min mogelijk en voor eind september.Bij onze grootste pruimenboom is het daarbij fout gegaan.We kochten hem twee jaar terug al sowieso te groot voor onze tuin, de bomen op ons complex mogen max 2,50 hoog worden.De boom groeide als kool en daarom snoeiden we hem vorig jaar in januari.Fout, hartstikke fout, een pruimenboom mag je volgens de boeken niet in de winter snoeien.Daar hadden wij geen notie van, we snoeiden hem samen met de appelbomen en de druiven.Dit jaar hing er geen bloesem en dus ook geen pruim in.

In afgelopen maanden groeide de boom tegen de klippen op, was inmiddels wel tegen de 4 meter hoog geworden.Wel mooi en veel vogels bezochten hem dan ook.Met de kennis van nu hebben we hem gisteren, lees te laat, terug gesnoeid tot weer 2,50.Maar of er nu nog pruimen aan zullen komen is weer afwachten.Is dat niet het geval dan berusten we daar maar in en zijn we blij met alle vogeltjes die er in en uit vliegen.

Vier bomen, weinig pruimen

Ondanks dat we vier bomen hebben, hadden we dit jaar maar van 1 boompje pruimen. Volgend jaar ga ik de natuur een handje helpen.Ik ga ze allemaal extra vertroetelen met kalk in januari, in maart ga ik ze verwennen met kali en in de zomer ga ik ze steeds blij maken met organische mest.Misschien wordt het dan weer eens een pruimenfeest in alle bomen! Graag zoveel dat ik niet meer weet wat we ermee aan moeten ☺☻☺

Aardbeien

Niet alleen die pruimpjes zijn bijzonder,maar ook in de bak met aardbeien is de natuur toch wat in de war geloof ik. In alle planten zitten bloemknoppen en aan sommige al aardbeien.Komt dat misschien door alle regen en de toch nog hoge temperaturen die we hadden? Of ze rijp zullen worden betwijfel ik, maar bij een paar planten heb ik glazen en plastic bakken over de aardbeien gezet.Misschien met wat zon erbij kleuren ze toch nog rood??

Opruimen

In de tuin hebben we gisteren opgeruimd en een en ander gesnoeid.Al het snoeisel hebben we in een grote kuil gegooid, die Ben gegraven had. De compostbakken zaten vol en in de grond verteerd het ook wel.Ik heb wat planten verplaatst en de tuin mag nu zo de winter in.Alle bloemen laat ik aan de planten zitten, zodat vogels er misschien nog zaden in kunnen vinden in de winter.Sommigen staan ook nog zo mooi te bloeien……zoals deze Alchillea

Ik nam een klein stekje van deze plant mee uit het Haagse Zuiderpark waar ik tot juni wekelijks met mijn kleinzoon wandelde.Er stonden daar borders vol met deze plant in geel, wit en oranje. Ik dacht een zaailing te hebben van een witte soort, want ik ben niet zo van geel.Maar nu bij gaat bloeien, blijkt hij geel te zijn.Gestolen goed hè! ☻…..Maar hij mag nu blijven, hij staat er zo mooi bij!

De takken van de Kornoelje springen nu de border uit, knalrood zijn ze.

De callicarpa staat er nog steeds fantastisch bij:

Ratten en muizen soap

Na de succesvolle vangst van 1 rat in de kas en 1 muis in onze keukenschuur is het daarbij gebleven. Ze zijn ons toch steeds te slim af geweest. De eerste keer vingen we ze met de crunchi pindakaas, maar de dagen daarna was de pindakaas weg van de op scherp staande val. Hoe bestaat het dat die val niet klapt, als wij hem een tikje geven springt hij al. Dus probeerden we het met kaas.Dat werd ook lekker op gesmikkeld, maar de val stond nog rechtop. In de kas heb ik alle gaten dicht gestampt en afgelopen woensdag heb ik hem blank gezet met water uit twee regentonnen.Tot nu toe zie ik geen nieuw gat.De vallen staan toch weer op scherp met pindakaas…..

In de kas staat nu alleen nog de Sereh en een gemberplant, hopelijk blijven ze daar nu van af…..

Fijne zondag allemaal!

5 gedachten over “Natuur[lijk] in de tuin

 1. De natuur is duidelijk een beetje van slag. Hoewel we geen tuin hebben, vormden onze aardbeiplanten (in pot op het balkon) ook nog recent een paar extra vruchten.
  Die ratten en muizen zijn je echt wel te slim af hé….. 😉

 2. In onze tuin staan ook enkele aardbeien in volle bloei. Of we nog een aardbei zullen kunnen plukken dat is een andere vraag. Ik denk het niet. De natuur maakt vreemde kronkels. Fijne week

 3. Hoi Margriet,
  Heel herkenbaar je pruimenboomverhaal. Bij ons van hetzelfde, bloesem , bevroren , droogte, gekruld blad enz, vorig jaar de Opal wel een aardige oogst
  En vergeet de vogels ,de wespen enz niet…. die vinden ook alles lekker.
  De Reine Claude heeft twee pruimen gedragen …..en toen opgegeten door een kraai

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!