Paddenstoelentijd

De herfst is bij uitstek de paddenstoelentijd.Ik had me eigenlijk nog nooit verdiept in paddenstoelen en had geen idee van de hoeveelheid en soorten die er zijn.In Nederland zou het al om 5000 soorten gaan. Gisteren maakte ik weer wat foto’s, een naam opzoeken is bijna onbegonnen werk.Wie het weet mag het weer zeggen……….ik waag me er niet aan want er zijn er zoveel die op elkaar lijken.

paddenstoel op een omgevallen boomstam, misschien een bleekbruin breeksteeltje?

Paddenstoelen, of zwammen, zijn de vruchtlichamen van een groep schimmels, de zogenoemde hogere schimmels. Vanuit het mycelium, het ondergrondse schimmeldradennetwerk, vormen deze schimmels de paddenstoelen. Het mycelium groeit soms in een ring. Wanneer de paddenstoelen dan boven de grond komen, ontstaat een ‘heksenkring’, een ring van paddenstoelen.

De paddenstoel in wording

Voordat schimmels paddenstoelen kunnen vormen, smelten de schimmeldraden (of hyfen) van twee schimmels samen. Er ontstaat vervolgens een zogenaamd secundair mycelium met (kopieën van) de twee kernen (een dikaryon). Wanneer de kernen versmelten, ontstaat er een diploïde cel waaruit zich paddenstoelen kunnen vormen.

Zaadjes onder de hoed

De paddenstoel heeft als functie om sporen te verspreiden en zo aan de voortplanting bij te dragen. Minuscuul kleine zaadjes die gemakkelijk worden meegenomen door de wind, het water of met behulp van dieren. Bij bekende paddenstoelen, zoals de vliegenzwam, bevinden de sporen zich tussen de lamellen onder de hoed. bron Artis Micropia

Bedreigd

Sinds ik aan het googelen ben om namen te vinden, kom ik op veel sites die benoemen dat er veel bedreigde paddenstoelen zijn. Tijd om er eens wat meer over te weten te komen.

Paddenstoelsoorten van schrale oude graslanden zijn er erg aan toe, maar ook veel soorten van naaldbossen, venen, moerassen en natte heiden, duinen en van de meeste bostypes. De achteruitgang van deze paddenstoelen wordt in verband gebracht met de sterk toegenomen stikstofdepositie vanuit de atmosfeer, met als opvallende symptomen strooiselverdikking en verruiging. Voor een aantal soorten is ook verdroging een negatieve factor.In sommige landen zit plukken ook in hun cultuur, bv in Oost Europa en kan dat een bedreiging vormen doordat er niet zorgvuldig mee om wordt gegaan.

Groepen paddenstoelen

Als je kijkt naar de levenswijze zijn er eigenlijk drie groepen paddenstoelen.

  • De eerste en minst bekende zijn de ‘mycorrhiza-paddenstoelen’ – dit zijn paddenstoelen die samenleven met bomen en een symbiotische relatie vormen.
  • Dan heb je de ‘parasieten’, een paddenstoelengroep die parasitair leeft op bomen, waardoor die verzwakken of zelfs dood gaan.
  • En dan heb je nog de groep ‘saprofyten’, waar de bekendere soorten als de champignon en de oesterzwam onder vallen. Dit is de grootste groep en die leeft van dood organisch materiaal.
  • Over het algemeen zijn er onder de mycorrhiza-paddenstoelen de meeste soorten die achteruit gaan. bron: https://www.vice.com/nl/article/8qkmxv/intensieve-landbouw-bedreigt-wilde-paddenstoelen

Er is enorm veel informatie te vinden op internet, maar op een gegeven moment zie ik door de bomen het bos niet meer, laat staan de juiste paddenstoel! Ik vind geen benaming van de paddenstoelen die ik op de foto heb gezet.Of ze bedreigd of zeldzaam zijn, geen idee…Mooi zijn ze wel en ik ben er door geïntrigeerd.

Kijk de komende blogs mee en geniet……..

Vandaag in onze eigen tuin, zag ik opeens ook een heleboel kleine paddenstoeltjes die groeiden op de houtsnippers.

2 gedachten over “Paddenstoelentijd

  1. Prachtige fotoreeks en daarbij ook nog een zeer vakkundige uitleg. Namen durf ik er niet op te kleven, in tegendeel… ik ben zelf ook altijd blij wanneer iemand mij een naam kan aanreiken al is dit op basis van één enkele foto quasi onmogelijk. Voor mij zijn zwammen gewoon erg mooi en probeer ze dus, net als jij, mooi op foto vast te leggen.

  2. Er zijn ontzettend veel paddenstoelen met verscheidenheid in kleuren met buisjes of plaatjes eetbare en giftige exemplaren. Met of zonder steeltjes maar allemaal smukken ze onze natuur ook. Meestal heeft ieder eetbaar exemplaar een gelijkende die giftig is. Het is blijkbaar heel moeilijk ze op naam te brengen want is vaak specialisten werk Ondertussen genieten we van hen als we ze ontdekken..

Leuk als je een reactie achterlaat!