Hebben jullie dat nou ook? Dat je niets zo lekker vindt als je eigen groenten uit je eigen moestuin. Neem nou zelf gekweekte doperwten. De smaak van verse doperwten vind ik niet te vergelijken met die uit een potje, blikje of zak diepvries uit de supermarkt.Het is zo jammer dat je ze maar zo kort kunt kweken.Als het kon, had ik ze het hele jaar rond.

Zaaien

Doperwten zijn een van de eerste groenten die je kunt zaaien, al vanaf februari.Uitplanten kun je ook al vroeg doen want ze kunnen best wat kou hebben.

tuinboon,doperwt en peul
doperwten en peulen

Doperwt in bloei

Vanaf mei beginnen de planten zo’n beetje te bloeien.De planten geven leuke bloemen, ze lijken wat op Lathyrus.Vanuit de bloem, groeit de peul.De ontwikkeling van bloem naar peul gaat snel.

doperwt

Doperwt is een echte voorjaarsgroente. In de zomer zaaien lukt meestal niet omdat het dan meestal te warm is en er geen vruchtjes gevormd worden. Vorig jaar probeerde ik het nog in augustus,maar de plantjes bleven klein, misschien hooguit 15 cm.Terwijl in het voorjaar de doperwtenplanten wel anderhalve meter hoog werden.Toch heb ik weer een bak met doperwten voor gezaaid. Ze zijn nu plm 10 cm hoog.Ik ga ze morgen uit poten en zie wel wat ervan komt. Iedere verse doperwt is nog mee genomen.

Wij hadden dit jaar een nieuw soort doperwt, Karina en ik had zelf doperwten van eigen planten, ras Vada, gedroogd vorig jaar.De Karina doperwten vond ik tegenvallen kwa oogst.Het kwam misschien door de plek waar ze stonden.In het begin na het uit planten lagen ze iedere keer weer los door de woelmuizen….. De doperwten van eigen oogst werden in de Coronatijd door de kleindochters gezaaid.

Of dat het was[☺] of dat het de soort was of de plek, ik weet het niet maar ze doen het fantastisch.Ze groeien kris kras door elkaar met bruine bonen,langs de staken groeien de snijbonen omhoog en dat gaat goed met elkaar.

Plukken

Bij doperwten is het belangrijk dat je op tijd plukt.Je moet niet denken ik laat het hangen tot ik er veel heb. Als je ze te lang laat hangen worden de erwten groot maar zijn ze vaak droog of melig. Hoe jonger hoe lekkerder.Ik pluk bijna dagelijks.Je kunt de doperwten goed voelen in de peulen. Ik voel dus aan iedere peul of ik ze van het juiste formaat vind. Gisteren had ik weer een aardige hoeveelheid.

Bewaren

De peulen die je plukt, kun je het best meteen doppen. Eet ze dezelfde dag of vries ze in. Ik vries ze iedere keer als ik wat geplukt heb, meteen in. Ik gooi ze dan steeds in een grote diepvries bak erbij. Als je ze niet wast, plakken ze niet aan elkaar. Blancheren is niet nodig wat mij betreft. We hebben geen grote hoeveelheden, dus ze zijn straks snel weer verdwenen uit de vriezer.

Recept tip

Ik maakte een paar maal courgette-doperwtensoep .Ik vind het zelf een lekkere soep, ook lekker snel klaar. Iedere moestuinder heeft ook wel courgette in de tuin, dus probeer het eens uit! Klik op de link om de pagina met het recept te bezoeken.

Eet smakelijk!

6 Replies to “Niets zo lekker als ……………”

  1. Ik kan je alleen maar gelijk geven ik plukte er gisteren ook en nadien nog peultjes.had overvloed aan aardbeien en frambozen sla.Een mssaphysalis maar die is nog niet helemaal rijp en dan komen de wijnbessen.Heerlijk kunnen plukken uit eigen tuin

  2. Inderdaad niets gaat boven de lekkere zelfgekweekte erwtjes. Mijn man toont me zojuist een halve emmer met erwtjes die we dan morgen zullen peulen. Zelfgekweekte erwtjes zijn zo lekker dat de kleinkinderen er thuis zelfs geen willen eten als ze uit de supermarkt komen. De onze zijn dit jaar enorm gelukt. Wij zullen er zeker heel het jaar door kunnen van genieten.

  3. Heerlijk Margriet , doperwten uit eigen tuin. Ik heb sperziebonen gelegd en het gewas ziet er prachtig uit. Gister zag ik de eerste miniboontjes. Het water loopt me nu al in de mond.

  4. Klopt helemaal!! Ik heb dan geen doperwten (zo groot en hoog is mijn moestuin niet), maar ik heb ondertussen wel drie mooie koolrabi’s mogen oogsten, al verschillende keren radijzen, veldsla en al verschillende jaren eigen rucolaplantjes en munt die overwinteren (lang leve de zachte winters). Ik wacht nog op worteltjes, knoflook en bladpeterselie, en mijn augurkplantje gaat ook eindelijk goed! Het is wel genieten…zo’n eigen moestuintje!

    1. doperwten nemen niet heel veel plek in hoor. De ene soort die ik had dit jaar, Karina, hoeft ook niet perse tegen iets aan te klimmen.Na de doperwten kun je heel goed sla kweken

  5. Ik ga die soep van de week maken Margriet maar er worden toch diepvries erwten gebruikt aangezien ik geen groene vingers heb….

Leuk als je een reactie achterlaat!