Nog een rondje Tenerife

Nog een laatste blog vandaag over Tenerife.We zijn al bijna weer drie weken thuis en het lijkt al weer lang geleden dat we daar waren.Jammer is dat toch! Het druilerige weer wat we bijna twee weken hadden hier, doet ons wel weer terug verlangen naar de aangename temperatuur daar! Maar de foto´s brengen ons snel weer terug en daarom nog een keer een rondje Tenerife!

Planten

Tijdens de vakantie op het eiland Tenerife fotografeerde ik veel vetplanten en cactussen.Op de hellingen groeiden overal grote aloe vera´s en andere vetplanten.Erg mooi! Op de foto´s een kleine impressie, als je op de foto klikt, wordt hij vergroot.

Het eiland

Tenerife ligt op 400 km van de Marokkaanse kust.De temperatuur is in de winter nog altijd 19 graden Celsius gemiddeld.In de zomer tussen de 21 en 35 graden.Het Zuiden van het eiland is droog en dor, met veel vetplanten.Het Noorden is veel groener met bossen.Zoals ik eerder schreef hebben we veel gereden en zijn zo´n beetje het hele eiland rond geweest.Het is niet zo groot nl in de lengte 81 kilometer en de breedte slechts 45 kilometer. Door dat het in bepaalde gebieden erg bergachtig is, rijdt je het eiland niet zomaar rond.De weggetjes met de vele haarspeldbochten kosten veel tijd…..

In het zuiden liggen de bekende badplaatsen, het is er ontzettend druk.Ga je buiten dat gebied, kom je in een heel ander soort Tenerife.

Wij reden vanaf Los Gigantes en Masca tot aan het meest noordelijke stuk, nl het Anaga gebergte.Onderweg naar het Anaga gebergte reden we verkeerd en kwamen we terecht in de hoofdstad Santa Cruz. Overal eenrichtingverkeer in smalle straatjes.Het was moeilijk om daar weer uit te raken.In het oosten reden we in de bergen langs oa Puerto de la Cruz.Die stad zagen we dan in de diepte liggen.

Puerto de la Cruz

Vlakbij onze tweede hotel was een klein stadje, Puertito de Guimar met een rustig [zwart]strand.We zagen er geen toeristen, alleen lokale bevolking die gingen zwemmen in de oceaan.Het zag er erg idyllisch uit, de meesten waren ouderen, vaak met kleinkinderen.Dat is nog eens fijn oppassen!

Puertito de Guimar

Er waren wat terrasjes, waar we een cappucino bestelden en wel een hele lekkere cappuccino kregen[ met verse slagroom] Met het uitzicht op de blauwe oceaan, is dat echt vakantie!

Op een terrasje waar we later lunchten hadden we precies zicht op het strandje waar de ouderen kwamen zwemmen.Precies voor het terras waar wij zaten was de douche en zo stond iedereen het zwarte zand van zich af te spoelen voor onze neus.

Oude boom

Even buiten het plaatsje Vilaflor in het natuurpark Corona Forestal groeit een gigantische den. De boom is een echte attractie met een eigen parkeerplaats. De boom heet “Pino Gordo”[dikke pijnboom]. Het plaatsje Vilaflor is het hoogste bergdorp van Spanje op 1500m hoogte. De leeftijd van de bomen wordt geschat op 700 a 800 jaar. De hoogte van de boom is 45,12 meter, de diameter is 3,10 meter en de stam in de rondte is ruim 10 meter.

Bergen op Tenerife

Het Anaga gebergte, de Montes de las Mercedes, het Bosque de Esperanza en de Valle de la Orotova.Stuk voor stuk prachtige gebieden, heel anders dan het gebied rond de vulkaan, maar zeker zo mooi ook om heen te gaan.Vaak met prachtige uitzichten en spectaculaire kusten.We hebben er erg van genoten.

Benjii

Op de foto boven zie je onderaan in de diepte het plaatsje Playa de Benjii liggen.Hieronder zie je de kust die op de foto boven staat.Het was een plaats waar we ook al geen toeristen zagen, maar lokale jeugd die aan het kitesurfen waren.

Playa de Benjii

Canarische hagedis

Overal zie je ze, de hagedissen.Als we zaten te ontbijten buiten,zagen we ze langs de muur omhoog klimmen of snel een broodkruimel weghalen.Zelfs in ons eerste hotel zagen wij er opeens een boven ons hoofd lopen toen we in bed lagen.Het was een kleintje.De volgende ochtend zagen we hem niet meer, dus hij zal de weg naar buiten wel gevonden hebben.

Maar ook in het kale gebied rond de vulkaan, zagen we ze.Van de gids die onze rondreis naar La Gomera begeleidde,hoorden we dat ze gek zijn op banaan en dat je ze daarmee kunt lokken.We probeerden dat ergens onderweg uit en inderdaad al snel liepen er wel 15 hagedissen rond.Allemaal probeerden ze de banaan mee te krijgen.Hadden ze een stukje te pakken, schoten ze snel weer onder de stenen.

Canarische aardappelen

In de restaurants stonden steevast de aardappelen op het menu, de Papas, Arrugadas. De kleine aardappelen waren in de schil gekookt en wit uitgeslagen van het zout.Ze waren wel lekker.Tijdens onze rondrit zagen we regelmatig van deze terrassen die vol aardappelplanten stonden.

Landgoed

Het tweede hotel waar we verbleven was een omgebouwde finca[ boerderij] op een ommuurd landgoed.Het was mooi verzorgd, met een boomgaard van avocado bomen, veel bloemen, Hibiscussen,vetplanten en enorm veel en grote cactussen.

om te zien hoe groot de cactussen zijn, let links op de hand van mijn man.
deze vetplanten zijn bij ons kamerplant, hier zo groot als een boom

Dit was het rondje Tenerife.Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen en de foto’s te bekijken.Vanaf nu weer blogs over de moestuin…………………….