Is dat compost?

Afgelopen oppasdag nam ik de kleindochters mee naar de volkstuin.Het zou droog blijven in de ochtend, dus laarzen aan, dikke jas aan…..Van thuis nam ik een zak spinazie mee die mijn schoondochter niet had gebruikt maar niet goed meer was.Op de tuin liep ik naar de compostbak en gooide de zak leeg.Oudste kleindochter was achter mij aan gelopen en vroeg: “is dat compost oma?”Ik was helemaal verbaasd, want ik had het woord compost niet in mijn mond genomen.Ik vroeg haar hoe ze dat wist en vertelde dat het inderdaad compost is[ of wordt]. Ze kijkt graag naar Peppa Pig, een tekenfilm.De opa en oma van Peppa hebben ook een moestuin en ook een compostbak, zo had zij geleerd wat compost is.Ik vind het knap dat ze de link al zo goed kan leggen van een tekenfilm naar de echte compostbak op onze tuin.Ze is tenslotte pas drie en een half jaar oud….Haar moeder vertelde vandaag dat ze thuis verteld had dat compost uit de bak weer aarde wordt.Dat had ik uitgelegd aan haar.Bijdehandje!

Compost maken

Compost

Sinds het begin van onze moestuin hebben wij een composthoop.Jaarlijks halen we hem leeg en verspreiden we hem over de moestuin.Goede compost is een heel goed groeimiddel voor planten, het houdt vocht vast als de grond droog wordt. Ook verbetert het de structuur en daarmee de doorwortelbaarheid van de bodem, wordt het bodemleven gestimuleerd en stelt voedingsmiddelen ter beschikking aan de wortels.

Wat kun je op de composthoop gooien?
 • grasmaaisel
 • kruidachtige planten
 • groen keukenafval en eierschalen
 • koffiedroes of koffiepads
 • appelschillen,perenschillen enz,
 • stro
 • stalmest
 • gras
 • hooi
 • en verder alle tuinafval (stengels, blad, stelen, vruchten, takken, etc.)

Dit gebruik je niet:

 • Aardappelschillen/loof/knollen
 • tomatenloof
 • aspergeloof
 • geen schillen van citrusvruchten en bananen
 • alle groenafval die duidelijk besmet zijn met schimmels of ziekten

Ook onkruid kan goed gecomposteerd kan worden.Wij doen dit zelf alleen met onkruiden die nog niet bloeien.Want als de temperatuur in de compost niet hoog genoeg wordt, zullen alle onkruidzaden kiemkrachtig blijven en in het voorjaar gewoon weer opkomen.

Sinds begin van dit seizoen hebben we een grote compostton in de tuin staan.Het verteringsproces gaat daarin veel sneller dan de compostbakken die we hadden.Je hoeft de hoop ook niet te keren. Ook kun je via het luikje aan de onderkant steeds een deel van de compost weghalen.

Kleinere tuin

Onze tuin was 500 m2, erg groot om bij te houden.Daarom hebben we sinds deze maand 1 tuin overgedaan aan een andere tuinder en houden we nu ruim 300 m2 over.We hebben er nog een compostvat bij gekocht en nu geen compostbakken meer, die zijn achtergebleven.Een kleinere tuin geeft ook minder afval.

Sinds we terug zijn van de vakantie op Tenerifezijn we vooral bezig geweest met het verplanten, opruimen en aanpassen van de tuin.Dat is nu klaar en nu kunnen we weer verder met het kleinere stuk.Daar hebben we veel vaste planten, fruitbomen en een aantal verhoogde bakken, waar ik volgend jaar dan de groenten in ga telen.Vanaf nu alleen maar wat wij zelf echt lekker vinden en niets meer om alleen maar de grond bedekt te hebben.Hoe leuk het ook was om bv 100 preien, 3 courgette-en komkommerplanten of 5 soorten aardappelen te poten, het is gewoon teveel geworden.We kunnen het ook doen met 20 preien, 1 courgette, 1 komkommerplant en 1 aardappelsoort!

Late oogst

De paprika´s heb ik vorige week geplukt.Dit jaar waren ze echt heel groot geworden, zelfs groter dan de puntpaprika´s uit de winkel.Ze waren niet allemaal rood geworden,maar groen zijn ze ook prima bruikbaar.

Het was niet een heel goed druivenjaar in onze tuin.De druiven van de Boskoop Glory en de Witte van der Laan zijn nog wel rijp geworden,maar die van de Vanessa druif en de Suffolk druif niet, sommige trosjes waren helemaal verdroogd.Ik heb geen idee waarom, want beiden staan beschut en warm.

Het stuk tuin wat we nu over hebben.
bloementuin met fruitbomen en struiken