Zaaien

Vanaf februari kun je prei zaaien.Je hebt verschil in zomer en winter prei, maar kwa tijdspanne scheelt het niet veel wanneer je het moet zaaien.Alleen winterprei groeit langzamer.Je kunt binnen in trays zaaien of direct in de volle grond.

Uitdunnen en verspenen

Na ongeveer drie maanden kunnen de preitjes buiten uitgepoot worden. De prei die je meteen in de volle grond had gezaaid, kun je na 3 maanden uitdunnen.De dikste en sterkste preiplanten laat je dan staan.
 

Goede en slechte buren van prei

Prei staat graag naast gewassen zoals koolsoorten, sla, uien, wortels, Oost-Indische kers, schorseneren en selderij. Je kunt je prei beter niet dicht op aardappelen, bonen en erwten telen. Prei heeft veel stikstof nodig en staat daarom op het veld van de bladgewassen, maar ze blijft wel familie van de ui, knoflook en sjalot. Teel geen prei voor of na uien (of sjalot of knoflook). Houd een vruchtwisseling van 1 op 4 jaar aan. En bedenk dat prei zoveel voeding gebruikt dat ze de grond behoorlijk ‘arm’ achter laat: bemest dus voldoende bij of teel het jaar erop bijvoorbeeld bonen of worteltjes (die houden van goede structuur maar hebben niet veel voedingsstoffen nodig).
 Bron Diana’s mooie moestuin]

Poten van plantprei

Als de plantjes ongeveer de dikte van een potlood plant je ze uit.Voor het poten, knip je het bovenste gedeelte van het groen af. Ik maak plantgaten van 15 – 20 cm diepte met een pootstok en zet de planten ieder in een eigen gat. Het gat hoef je niet dicht te maken met aarde, water geven is nu voldoende. Na verloop van tijd zal de prei zelf het gat vullen en door regen, etc. zal de aarde om de prei sluiten.

Bodem en bemesting

Bij prei is het onderdeel bodem en bemesting één van de belangrijkste factoren of je oogst wel of niet slaagt. Preiplanten stellen namelijk best wat eisen aan de grond. Geef vooral regelmatig voeding met veel stikstof, bv koemestkorrels of bloedmeel. Dit stimuleert de groei van het blad. In het voorjaar strooi ik kalk over het vak waar de prei komt te staan.
Prei kan het beste worden gekweekt op een plek waar eerst kool, spinazie, erwten, bonen en wortelen hebben gestaan.Zet prei niet op een plek waar daarvoor uien of knoflook hebben gestaan. Dit heeft te maken met de vruchtwisseling en het voorkomen van ziektes.

Oogsten

Vanaf september t/m december kun je de preien oogsten door deze uit te steken met bv een spitvork. Vers smaakt prei het lekkerst, maar gesneden in ringen kun je prei ook lang in de vriezer bewaren. Hier kun je later nog heel goed soep of een ovenschotels mee maken.
 

Ziekten en plagen

Preiplanten zijn gevoelig voor preimot. Deze insecten zetten hun eieren af op het blad van de plant. De geelachtige rupsjes boren zich later via gangen in de plant, waardoor een rottingsproces op gang komt. In het najaar kun je te maken krijgen met preiroest. Je herkent deze ziekte snel door de vele kleine bruin-oranje vlekken die zich op de bladeren van de groente bevinden. bron Tuinen.nl

Heel eerlijk gezegd zaai ik prei sinds afgelopen jaar niet meer zelf.Het duurt me te lang en het is niet eenmaal echt goed gegaan.Een tuinder in de buurt verkoopt bosjes prei per 50 stuks en dat vind ik een stuk makkelijker en verzekert mij dat het lukt.