Preppen?

Zal ik ook gaan preppen of niet? Jullie zullen denken waar komt dat nou weer vandaan?

Nou ik had pas een hoogst opmerkelijk gesprek met een oude dame in de Kruidvat. Aanleiding was de vraag die zij mij stelde en die ik zelf never nooit aan een willekeurig iemand zou stellen: “die inlegkruisjes, is dat nou wat?”.

Regelmatig koop ik bij Kruidvat aanbiedingen, 3 tubes tandpasta voor…, 5 flessen shampoo voor zoveel, 2 doosjes tandenstokers voor…. Jullie doen het misschien ook wel. Zo ook die dag, er waren een paar aanbiedingen waar ik voor ging. Waaronder die van 3 pakken inlegkruisjes voor ik weet niet meer wat. Heren blogvolgers mijn excuses,sla dit blog over of niet, maar het is waar gebeurd.

Niets vermoedend loop ik mijn boodschappen te pakken in een drukke winkel tot ik opeens die vraag krijg van een mevrouw van een jaar of 80 denk ik. Is dat wat, die inlegkruisjes? Nou eh, ja vind ik wel, antwoord ik. Er komt nog iemand bij staan. Hoor je het Rie, die mevrouw vindt het wat, zal ik die dan maar doen? Ja moe, neem die dan maar……….. Ze gaat op haar rollator zitten.

Dan vervolgt ze het gesprek: “Het is toch niet normaal, zo druk als het is. Het komt omdat iedereen aan het hamsteren is”. Ik zeg, aan het hamsteren, waarom dan? Nou door die oorlogen natuurlijk, nu weer daar met Israël. Iedereen is een voorraad aan het aanleggen voor als wij oorlog krijgen, nou ik doe er niet aan mee hoor. Ze vervolgt het verhaal met haar mening over Poetin, straks staat hij hier voor de deur. Nou, opper ik dan is het nog niet zo’n slecht idee wat voorraad in huis te halen als u dat verwacht.

Nee misschien niet, zegt ze, weet u wat u zeker in huis moet hebben? Stukken zeep! In de Tweede wereldoorlog was er geen zeep en daarom kregen de mensen schurft, echt waar,ik weet dat van mijn moeder. U moet echt zeep kopen. Ik zeg dat ik wel stukjes zeep genoeg heb omdat ik die in de linnenkast heb liggen tussen de lakens enzo. Oh u bent er nog een van de ouderwetse stempel, de meeste hebben dat niet meer hoor, een stuk zeep, nee allemaal vloeibaar hè, tegenwoordig.

Dan komt Corona aan bod, dat was toch schrikken en ja toen nam ze ook wel extra dingen in huis. Maar geen wc papier hoor. Weet je dat nog dat iedereen met karren vol wc papier aan de haal ging? Dat kon ik beamen, dat deed ik ook.Geen karren vol maar ik nam wel extra, aangewakkerd door die tv beelden van die mensen met hun wc papier. Ik had ook wel voor een paar weken eten in huis, maar bijvoorbeeld geen drinkwater. Ach zei ze dat is niet zo belangrijk, dan vang je regenwater op als het regent, het regent hier toch altijd.Maar ik woon in een flat,zei ik, dat is wel lastig om regenwater op te vangen. Misschien moet ik dan toch maar water kopen? Ja doe dat maar en neem ook wat blikken mee, bruine bonen enzo.

De dochter en ik moeten er wel om lachen en ik neem afscheid met de mededeling dat ik wel vast vooruit kan met mijn drie maxipakken inlegkruisjes, als de oorlog komt. Ja zegt ze, ik ga ze ook gauw pakken voordat ze weg zijn omdat iedereen ze aan het hamsteren is!

Preppen

Door dit gesprekje kwam de gedachte toch bij mij op of ik toch wat moet gaan preppen. Eind jaren 80 hadden wij ook dingen in voorraad en onder de trap hadden we flessen water, blikken eten,een boek[ SAS survival]  met tips om te overleven bij rampen, ook een zaklamp, een wereldontvanger liggen, als ik het mij goed herinner. Ik ben vergeten wat de aanleiding destijds was. Was het de Koude Oorlog, de Tsjernobylramp, de val van de Berlijnse muur? Ik heb geen idee meer.

Een prepper (van het Engelse werkwoord to prepare; is iemand die zich voorbereidt op een noodsituatie als gevolg van een ramp of sociale, politieke en/of economische opschudding en ongeregeldheden, of deze zich nu op lokaal niveau of internationale schaal afspelen. Preppers hebben zich vaak medische kennis en zelfverdedigingstechnieken eigen gemaakt en zorgen voor allerhande voorzieningen die ze helpen te overleven. Deze kunnen aangebracht zijn in hun eigen huis of op een andere locatie (zoals in een schuilplaats of bunker). Bovendien slaan ze grote voorraden in van (langdurig houdbaar, geconserveerd) voedsel, water en andere noodzakelijke goederen. Dit doen ze zodat ze hier geen gebrek aan hebben wanneer deze niet of nauwelijks meer verkrijgbaar zijn, omdat de winkels die deze verkopen niet meer bevoorraad kunnen worden als gevolg van een noodsituatie of de beschikbare voorraden gehamsterd of geplunderd worden. In dit soort situaties doet dat zich dikwijls voor.[ Wikipedia]

Terwijl ik wat zat te googelen zag ik een overheidsadvies bij het voedingscentrum om dingen in huis te hebben:

Ramp komt onverwacht

Een ramp of calamiteit komt vaak onverwacht. Denk aan een natuurramp zoals een overstroming of aardbeving, een ontploffing in een chemische fabriek of kerncentrale, terrorisme, of een plotse virusuitbraak. Ook kan er een calamiteit plaatsvinden, waardoor er tijdelijk geen elektriciteit, gas of water is. In sommige gevallen kan of mag je je huis niet uit. En ben je dus afhankelijk van wat je in huis hebt.

Noodpakket

De overheid adviseert voor dit soort rampen en calamiteiten een noodpakket in huis te hebben. Daarmee kun je een paar dagen overleven zonder hulp van buitenaf. In een noodpakket zit onder andere een radio met batterijen om naar de rampenzender te luisteren, een zaklamp en een eerstehulpkit. Ook adviseert de overheid een noodrantsoen in huis te hebben met flessen water en houdbaar eten.

Ik heb alvast 1 fles water gekocht en 2 blikken bruine bonen. Met mijn inlegkruisjes en de stukken zeep uit de linnenkast is het begin van mijn noodpakket er………

Ik moet maar snel weer jam enzo gaan maken, want geleisuiker heb ik nog staan en ook lege conservenpotjes.

17 gedachten over “Preppen?

 1. Wat een heerlijk verhaal.
  Ik prep niet maar waar ik wel eens over nadenk is dat – wanneer de stroom uitvalt bij een calamiteit – ik helemaal niets meer heb met mijn gasloze huis. Geen warmte, geen licht, geen koeling etc
  Heb maar meteen gegoogeld … batterijen en kaarsen.
  Misschien maar eens op zoek naar zo’n ouderwetse Aladdin op petroleum uit de jaren ’60.

 2. Misschien was die mevrouw blij dat ze eens met iemand kon praten want de eenzaamheid neemt erg toe. Hopelijk verschijnt mijn bericht want ik heb 4 keer geprobeerd de vorige post maar het lukte niet

 3. ik moest ff denken of ik ergens iets geprept had liggen , nee kan ik wel zeggen , er liggen in de linnenkast wel stukjes zeep tussen de kleren , maar meer dan 8 zullen het er niet zijn , wat keuken en wc rollen , nou dat was het dan wel , denk ook niet dat ik er aan begin

 4. Omdat ze het duiden met zo’n kek Engels woordje zullen wel weer een hoop mensen het gaan doen..! 😉 Ik heb eigenlijk altijd wel genoeg spullen in huis om een paar dagen het uit te kunnen zingen.. doe maar één keer per week boodschappen. En wij kamperen.. dus we hebben veel spulletjes die je in een noodsituatie kunt gebruiken (klein gasfornuisje met een tankje gas en zo).
  Bij die drogisterij moet je dat soort ‘aanbiedingen’ trouwens gewoon wel nemen.. want de prijzen die ze hanteren zijn erop gebaseerd.. in Duitsland kost alles een derde van hier.. dus 3 halen, 1 betalen hier is eigenlijk gewoon de normale prijs..! Als je maar één pak inlegkruisjes neemt, word je afgelegd! Pech als je iets nodig hebt als er net niet zo’n ‘aanbieding’ voor geldt. :-/

 5. Preppen doe ik niet, hamsteren ook niet. Ik heb wel stukken zeep in huis, heel veel stukken zeep want ik ben er een beetje aan verslaafd. Als ik ergens een mooi stuk zeep zie dat ik nog niet heb, dan koop ik het. Met zeep kan ik nog gemakkelijk tien jaar vooruit.

 6. Leuk zo’n spontaan gesprek over ditjes en datjes- maar preppen is niks voor mij. Ik ben het type van we zien wel.

 7. Tja ehhh…. volg je ❤️ want dat klopt.
  Doen wat goed voelt is het beste advies dat ik je geven wil.

  Wij doen er niet aan, dat preppen bedoel ik. Zien er niet het nut van in. Komt tijd komt raad, als er niet iemand op een knopje drukt en ons de tijd ontneemt de raad in te winnen

Leuk als je een reactie achterlaat!