Verlichte molens Kinderdijk

Van 1 tot en met 9 september (m.u.v. zondag 3 september) staan de molens van Kinderdijk in de spotlights tijdens de betoverende Verlichtingsweek. Lekker wegdromen in een Hollands sprookjeslandschap, turend naar de glinsterende weerspiegeling van de verlichte molens op het water.

Afgelopen weel kreeg ik een uitnodiging om deel te nemen aan een workshop om de verlichte molens te fotograferen. De kosten 95,- euro gaan me even te ver na al de recente kosten van de verhuizing. Het fotograferen van de verlichte molens klonk wel aanlokkelijk, dus gisteren dacht ik ik rijd er even heen en kijk of het wat is. Kinderdijk is van hier net een kwartier rijden en ligt aan de andere kant van de rivier.

Ik was er veel te vroeg, zo tegen 17 uur. Parkeerde op vrij parkeren en moest een halve kilometer lopen voordat ik bij de entree was maar dichterbij parkeren kost 9,50. Veel te veel geld en mijn benen kunnen wel een stukje lopen, dus gratis parkeren maar…

Het was heerlijk weer, ik had broodjes en drinken mee in mijn rugzak, camera en twee lenzen en statief.Voor vertrek snel nog even gekeken hoe ik ook weer in het donker moet fotograferen, maar druif die ik ben, is dat al weer in mijn grijze massa opgegaan als het zover is. Ik probeerde dus meerdere instellingen, M stand, auto, S stand, maar ik kon echt niet meer vinden hoe ik de sluitertijd moest aanpassen. Ik weet het, er zijn mooiere foto’s te vinden maar geheel ontevreden ben ik niet. Ook met de telefoon maakte ik als backup foto’s.

Van middag naar schemering

Alhoewel ik er vroeg was, waren er velen al voor mij en hadden zich op de meest fotogenieke plekjes geposteerd.Ik liep eerst een stuk over een natuurpad, fotografeerde links en rechts molens en bloemen en kwam uiteindelijk op een bruggetje waar ik mij settelde met zicht op deze rij molens aan de ene kant

en aan de andere kant de vaart met meer molens

Er was genoeg te zien, bootjes vaarden langs, veel mensen op de fiets, mensen op een sup, andere fotografen.En als je zo een poosje met elkaar staat kom je wel tot een praatje. Een verstandelijk beperkt meisje nam haar kans waar en vroeg aan een man steeds hoe zij haar camera moest bedienen. Het was een aardige man, hij hielp haar steeds en ik luisterde stiekem mee☺

Het werd steeds drukker en de schemering zette in.

De lichten aan

Langzaam werd de lucht roder en uiteindelijk verdween de zon achter de horizon. Vol spanning wachtten we allemaal af. Om half 9 gingen de lichten aan,maar nu moest het nog donker worden.

Aan de andere kant was het dit het uitzicht:

Al met al bleef ik tot het echt donker was, maar lukten de foto’s steeds minder hoe donkerder het werd.

Toch vond ik het de moeite waard, mede doordat het zulk lekker weer was. Om half 11 stapte ik thuis weer binnen en keek snel welke foto’s gelukt waren.

20 gedachten over “Verlichte molens Kinderdijk

 1. Prachtig! Maar vind vooral de foto’s met de ondergaande zon geweldig mooi.. mooier dan de verlichte molens.. al is dat dus wel bijzonderder. Dacht even ‘ik ga ook’.. maar als ik dan die massa fotografen zie.. hmneeee.. hou ik niet zo van.
  Ik parkeer trouwens altijd ergens in Alblasserdam.. daar vandaan ben je er ook zo.

   • Ah.. dat kan wel schelen inderdaad. En ik zie ook veel smartphones.. dus niet alleen maar mensen met vstatieven en enorme lenzen op hun camera.. daar voel ik me altijd zo nietig naast met mijn compactje hahahaa! Nou.. wie weet dan van de week..!

 2. Jaaaaaaaaaaaaa… .en sinds wanneer weet ik dit?
  Gisterenavond toen ik thuis was na een lange rit uit Rotterdam >…. toen ik ergens nieuws las over dit feest, had ik dus graag een dag eerder geweten 😉

  Gelukkig kan ik hier genieten van mooie foto’s

 3. schitterend gelukt zijn ze Margriet
  een geluk dat je er van wist en in de buurt woont
  ik heb net zulke grijze massa , lees over instellingen , maar eenmaal nodig zijn ze verdwenen 🙂
  een hele belevenis is dit denk ik , zo anders dan als je er overdag wandelt , wat ik ooit deed op het grote rivieren pad

Leuk als je een reactie achterlaat!