Wandelen in het Staelduinse bos

Vanmorgen ging ik samen met mijn dochter[ blog Romy op reis] en kleinzoon wandelen in het Staelduinse bos. Dit bos ligt op een kwartier rijden van haar woning. Het is een langgerekt bos van 95 hectare in het Westland tussen Hoek van Holland en Maasdijk en is een onderdeel van de Kapittelduinen.Samen maakten we de foto’s in dit blog.Het is heerlijk zo met elkaar de boslucht op te snuiven en bezig te zijn met een gezamenlijke interesse. Kleinzoon vond het allemaal best zolang we hem aardbeien en rijstcrackers gaven……..

Ooit

Ooit woonden in deze duinen Germanen aan de rand van een immens moeras. Eeuwen later vertrokken hiervandaan monniken om het land te ontginnen. Daarna werd dit bos een landgoed en het privédomein van adel en havenbaronnen. En nu? Nu mag iedereen hier al wandelend van genieten. Het Staelduinse Bos maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.[ bron Zuidhollandslandschap]

We gingen weg met een zonnetje, maar eenmaal in het bos was de zon weg.

geel trilzwammetje

Bunkers

In het bos staan nog een aantal Duitse bunkers uit de tweede wereldoorlog.[ zie deze blog van Edward mc Dunn] Onderweg hadden we het erover wat een raar idee het is dat er überhaupt oorlog was in ons land en er in dit bos dus allemaal Duitsers waren..We hebben geen foto’s gemaakt van de bunkers, misschien een volgende keer eens.Met een peuter van ruim een jaar en een wandelwagen bleven we toch op de wat begaanbare paden.

Door het gevallen blad konden we soms de looppaden niet eens zien.

10 gedachten over “Wandelen in het Staelduinse bos

  1. Ik ben daar vorig jaar geweest in de herfst, een wandeling gemaakt en heel veel paddestoelen gezien, prachtig serie en heel mooie paddestoel foto’s op jou blog

  2. Een zalig wandeling doorheen een herfstig bos. Je hebt wel een aardige reeks paddenstoelen weten strikken. Je foto’s zijn om van te genieten. Nog een fijne zondag gewenst.

Leuk als je een reactie achterlaat!