Wandelen, Schoonhoven, Zilverstad 2

Afgelopen donderdag maakte ik een stadswandeling door Schoonhoven. Ik gebruikte de app Walkthecity, die via foto’s en pijlen heel duidelijk aangaf hoe ik moest lopen. Alleen in het begin raakte ik even de weg kwijt omdat ik het gebouw op de foto niet zag. Maar met Googlemaps kwam ik toch weer op de juiste weg.

De wandeling begon ik op het Doelenplein omdat mister D mij gezegd had dat ik daar makkelijk kon parkeren, maar je kon ook op 2 andere plekken starten.

Het eerste gebouw aan de route was het Arsenaal. In het gebouw vanuit 1627 is sinds 1978 het Zilvermuseum gehuisvest.In de 17 e eeuw herbergde Schoonhoven 9000 soldaten en 1900 paarden.In 1966 verliet de laatste soldaat de kazerne en in de oost-en noordvleugel bevinden zich sinds 1984 na restauratie appartementen.

Hierna liep in via de Oude Haven verder. In vroeger tijden leefde men in Schoonhoven van scheepvaart, visserij en veeteelt.

Sinds 1300 kreeg Schoonhoven toestemming om de stad te versterken met verdedigingswerken. Men begon aan de omwalling van de stad. In de stadsmuur werden 5 poorten aangebracht. In 1816 verloor Schoonhoven de status van vestingstad weer en werd begonnen met de sloop van de vestingswerken. Bij wet was geregeld dat delen van voormalige verdedigingswerken ingericht diende te worden als stadspark. Op een van de bolwerken werd in 1918 het Springerpark aangelegd, genaamd naar de landschapsarchitect die het ontwierp.

Na de aanleg bleven alleen de gracht en de vorm van 2 bolwerken over. In het park ligt een halve bol die dit symboliseert.

Iets verderop ligt in het water een muziektent, het is een podium maar ook een plek waar veel echtparen in spe hun jawoord gaven.De foto liet ik in het vorige blog zien in ZW.

Lourdes in Schoonhoven

Via het park liep de route verder naar de “Lourdesgrot”. Dit verscholen plekje ligt achter de Sint-Bartholomeuskerk en is een turfstenen kopie van de grot in Lourdes. Lang geleden was ik in Lourdes en het is wel raar dit in Schoonhoven tegen te komen. Hier was in elk geval rust en niet de gekte die ik destijds in Lourdes zag.

De Sint-Bartholomeuskerk stamt uit 1872. Vlakbij de kerk staat het Heilig Hartbeeld wat gewijd is aan het hart van Jezus

20241017_121119
_DSC5176

De volgende stop was weer een kerk.Ik geloof dat ik 4 of 5 kerken tegen kwam. Ik kreeg ze geen van allen goed op de foto. Van de Parochie van de H. Bartholomeus maakte ik alleen een foto van dit beeld. van Bartholomeus

Verderop ligt de Joodse begraafplaats met ongeveer 50 graven. De oudste is uit 1767. Vroeger was 25 % van alle kooplieden joods. In de tweede wereldoorlog zijn alle joden op twee na gedeporteerd en vermoord.

Hierna raakte ik het spoor van de wandeling even bijster en ging weer verder bij de aanlegplaats van de veerpont.

 

Schoonhoven was in de middeleeuwen volledig ommuurd en had ooit 19 wachttorens, 2 waterpoorten en 5 stadspoorten.Contouren van deze middeleeuwse verdedigingswerken zijn op een paar plaatsen aan de rand van de oude stad in het plaveisel opgenomen.

Ik eindig dit blog op de wal bij een replica van een kanon. Na bezettingen door resp de Watergeuzen en de Spanjaarden lukte het in 1577 de Hollandse Troepen weer om de stad in handen te krijgen. Hierna nam de welvaart in de stad in snel tempo toe.

Ik moet zo de deur uit voor werk, dus de rest laat ik jullie op een andere keer weer zien. Fijn weekend allemaal!

 

13 gedachten over “Wandelen, Schoonhoven, Zilverstad 2

  1. Knap hoor, dat jij er in je eentje zo op uit blijft trekken, *buiging maakt.

    Je hebt weer veel moois gezien en tal van verrassingen beleefd zullen we maar zegen hรจ… ik ken de stad alleen van naam overigens dus ik liep (zonder op te staan) ff met je mee

  2. Schoonhoven is ook echt schoon (schoon betekent mooi in het Vlaams) om te zien. Deze stad heeft zijn naam niet gestolen en lijkt me boeiend veelzijdig.
    Weer een mooie impressie.

  3. Goh leuk.. precies het stukje Schoonhoven waar ik nog nooit was en een poosje geleden op internet zag en nog es wilde gaan bekijken.. het stukje overgebleven stadswal dus.. waar dat park nu is! Hoef ik er nu de deur niet meer voor uit..! ๐Ÿ˜‰ Die Lourdesgrotjes zie je wel vaker, maar dan meestal wel meer in katholiekere streken (in Brabant zag ik er al meerdere, wat NL betreft).. vind dat een beetje kitscherig eigenlijk, maar ieder z’n meug. In Lourdes was ik ook ooit eens.. gekkenhuis dat! ๐Ÿ™‚
    Ik dacht bij je tekst bij de veerhalte ‘ah daar komt de stadspoort’.. maar nee dus hehe. Die kring in het plaveisel die je laat zien is volgens mij de plek voor het stadhuis, waar mensen terecht gesteld werden.. een paar heksen onder andere. Leuk om Schoonhoven door jouw lens te zien. ๐Ÿ™‚

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!