Als je een moestuin hebt en zelf wilt zaaien, zie je allerlei methodes op internet voorbij komen. Waarin zaai je eigenlijk je toekomstige plantjes?

Vorig jaar hield ik mijn eigen experiment met het zaaien in vermiculiet, in zaaigrond en in gewone potgrond.

zaaien in vermiculiet
februari 2020 gezaaid in vermiculiet
  • In vermiculiet zaaien heb ik drie jaar geleden voor het eerst gedaan nadat ik dat gelezen had in de blogs van Diana’s mooie moestuin Vermiculiet is een in de natuur voorkomend gesteente dat bij hoge temperaturen wordt gepoft tot dit hoogwaardige eindproduct. De bewerking zorgt voor een uiterst licht materiaal waarin zaden goed ontkiemen en water en voeding worden gebufferd. [ bron Pokon] Het heeft als voordeel dat je de zaailingen makkelijk uit de vermiculiet kan trekken om te verpoten.Ik deed het de afgelopen drie jaar eigenlijk alleen met tomatenplanten en vorig jaar ook met de zaadjes van de paprika. Naar het schijnt zijn de plantjes uit de vermiculiet steviger kwa wortelgestel. Je moet ze wel op tijd verspenen want er zit geen voeding in de vermiculiet.
  • In zaaigrond zitten geen mesttstoffen, er zit meer zand in en het zou het water wat langer vast houden
  • Potgrond bevat turf of kokosvezels. Bovendien heeft potgrond basisbemesting voor zes tot acht weken. Dit zijn dan ook de twee belangrijkste verschillen tussen zaaigrond en potgrond. Zaaigrond bestaat vooral uit zand en onbemeste grond. Dit zorgt ervoor dat de zaden die je poot kunnen kiemen in een neutrale omgeving. De mest in de grond kan er namelijk voor zorgen dat de jonge worteltjes verbranden. Hierdoor mislukt het zaaien of stekken van planten vaak.

Wat gaf het beste resultaat

Alhoewel het geen wetenschappelijk onderzoek was, kwam ik tot de conclusie dat het helemaal niet uitmaakte waar ik in had gezaaid. De planten in de potgrond groeiden iets sneller, maar uiteindelijk was er eenmaal in de tuin niets meer van te merken waar ik ze in gezaaid had.

Wat mij betreft is het dus een beetje onzin om bv in vermiculiet te zaaien. Het verplanten komt nauw, want er zit totaal geen voeding in. Als je even wat minder tijd hebt, staan de zaailingen een beetje te verpieteren en groeien in ieder geval niet meer.

In de zaaigrond deden de zaailingen het vergelijkbaar goed als in de potgrond. Van verbrandde wortels door de potgrond, zoals ik las heb ik nog nooit iets gemerkt.

Dit jaar zaaide ik noodgedwongen in potgrond omdat we niets anders hadden en zoals bekend waren alle niet essentiële winkels gesloten.Ook dit jaar komt alles prima op wat ik gezaaid heb in de potgrond. Alle plantjes staan er nu gezond bij.

februari 2020

Verwarming

Ik zie ook wel blogs waar de hobbytuinders zaaien in een propagator. Dat is een elektrisch verwarmde zaaibak met een verwarmde bodem wat zorgt voor een snellere kieming en groei van zaaigoed of het bewortelen van stekken.

Ik heb zo’n ding niet en mis hem ook niet, geloof ik.In de huiskamer is het altijd 21 graden bij ons en als de zon schijnt nog warmer, dus de zaadjes die veel warmte nodig hebben, ontkiemen in ieder geval bij ons ook goed in het raamkozijn. Soms worden de zaailingen lang en slungelig in het raamkozijn, maar dan zet ik ze wat dieper in de potgrond bij het overpoten en komt het wel weer goed.

slungelige bietjes

Verspenen

24 maart
24 maart
6 april, de groei zit er lekker in

Als je veel zaden in 1 pot of zaaibak zaait, moet je wel verspenen. Je plant de zaailingen dan per stuk of per meerderen in een grotere pot over in potgrond.Dat zorgt voor een extra groeiboost, de wortels hebben meer ruimte om zich te ontwikkelen. Het is een priegelig werkje, want de worteltjes zijn teer, zoals je hieronder kunt zien bij de paprika zaailing.

24 maart

Vanmorgen verspeende ik een aantal planten, inmiddels staan de tomaten, paprika’s en komkommers in grotere potjes.

6 april

Soms vind ik het wel handig meteen in een grote pot te zaaien. Ik hoef dan niet te verspenen en kan de plantjes meteen in de volle grond zetten als ze groot genoeg zijn.Beetje luie tuinvrouw hè☺

Het wordt wel een gesjouw straks met al die potjes naar de tuin. Ik heb te doen met de plantjes die we daar in de grond gezet hebben, ze staan dan wel onder het vliesdoek, maar wat een weer is het…… Sneeuw, regen, hagel en zon wisselen elkaar af.Ze staan te bibberen van de kou denk ik, arme plantjes………

6 april 20321

12 Replies to “Zaaien voor de moestuin, waarin eigenlijk?”

  1. Grappig zo’n onderzoekje.. en dat de uitkomst dan is dat het eigenlijk allemaal niks uitmaakt! Ik dacht trouwens bij die eerste vraag ‘waar zaai je in?’ dat je het over de potjes had.. want hoe kom je aan zóveel kleine bloempotjes? Nu heb ik laatst dus best veel plantjes in de tuin gezet en staat er nu in de schuur een flinke zak met allemaal van die plastic potjes en trays.. te wachten tot de kliko leeg is en ze weg kunnen. Zoiets moeten tuinders dus tegenkomen, iemand met zoveel van die potjes? of is dat ook gewoon leeg te koop? geen flauw idee hahahaa ik ben dan ook geen tuinder. 😉

    1. Reply to mizzD, die potjes bewaar ik altijd en kun je jaar na jaar gebruiken…. Ik koop natuurlijk ook weleens plantjes en die potjes gaan in de bak met lege potjes in alle soorten en maten.

  2. Interessante post Margriet. Ik heb in eigengemaakte zaaigrond gezaaid. Vond een zak met verteerde bladaarde onder de rododendron. Niet alles komt goed op. De zinnia’s hebben het niet allemaal gedaan. De planten zijn te langgerekt en moeten nodig naar buiten. Maar sneeuw, hagel…..Ik wacht op beter weer. Het is altijd wat met die tuinvrouwen

  3. Doet me denken aan de isomo bakjes en plastieken potjes vol zand en grond die mijn vader gebruikte voor zijn tomaten (en nog vele andere soorten groenten) in op te kweken. Zijn groene vingers heb ik niet … ik bewonder mensen die van alles kunnen laten groeien 🙂

  4. Iedereen moet inderdaad voor zichzelf uitmaken welke methode best past bij hetgeen hij zaait. Ik zaai veel van mijn vaste planten gewoon in de volle grond in de serre. Als ze ontkiemen strooi ik er compost op waardoor ze een flink wortelgestel krijgen. Groenten zaai ik nooit zelf behalve deze die ik kan zaaien in de volle grond.

Leuk als je een reactie achterlaat!