Afgelopen week heb ik de tuinbonen uitgepoot in de volle grond.Ik had ze thuis voorgezaaid en al snel waren het flinke zaailingen.Ze moesten dus wel de grond in en gelukkig hadden we dat fantastische weer afgelopen week..
Je kunt ze nu ook in de volle grond zaaien, zodra we weer aan de slag gaan in de tuin, wil ik dat ook nog doen.Je zet ze in het vak van de peulgewassen. Goede combinaties met tuinbonen zijn bonenkruid, dille,andijvie, kool, sla, spinazie, selderij, artisjok, maïs, bloemkool, sluitkool, komkommers, aardappelen. Of dat ook allemaal zo is, weet ik echt niet, iedere website die je erop naslaat geeft wel wat anders aan naast dille en bonenkruid. Ik heb er bonenkruid bij staan en in het vak ernaast komt bloemkool, dus ik hoop er het beste van!
Tuinbonen kweken
Voor het uitpoten heb ik de grond goed los gemaakt en wat culterra gestrooid.Wij freezen niet om het bodemleven zo min mogelijk te verstoren. Ik heb de plantjes nog wel onder vliesdoek gezet, want het kan immers in de nacht best nog gaan vriezen.
Voor een goede oogst, moet je de planten uiteraard goed verzorgen. Na de achtste bloemtros knijp je de top uit de plant. Zo bevorder je vruchtzetting en beperk je aantasting door zwarte bonenluis. Ook door al vroeg te zaaien voorkom je soms de luizen.Vorig jaar had ik geoogst en nog geen luis in de plant gehad.Ik had ze toen eind januari al gezaaid.Het jaar daarvoor waren ze helemaal zwart van de luis, echter dat tast de boon an sich niet aan.Je krijgt alleen vieze handen met het doppen……
Dille of bonenkruid naast de planten zou ook helpen in het tegengaan van de luis. Met de laatste heb je dubbel plezier: het is een natuurlijke luizenbestrijder én een goed kruid bij het koken van bonen.
Oogsten
Vanaf juni kun je de peulen oogsten. Pluk geregeld, want jonge tuinbonen zijn het lekkerst. De oogstperiode is kort. Wil je langer kunnen oogsten, dan kun je het best nog een paar keer bonen zaaien met een tussenpoos van een maand. Dat kan tot april.
Recepten met tuinbonen
Ik moet zeggen dat wij zolang als wij samen zijn[ bijna 40 jaar] nooit tuinbonen gegeten hadden voordat we een volkstuin hadden. In het eerste jaar tuin, kreeg ik wat planten van de buurman,maar heb de bonen niet gegeten dat jaar. Het tweede jaar dacht ik dat het toch wel raar is iets te kweken en het niet te eten.Ik vond dus dat we het minimaal één keer moesten proberen.Maar niet de traditioneel gekookte bonen met bonenkruid. Ik maakte toen een “tuinbonenhussel” en die vonden we eigenlijk allebei erg lekker. Afgelopen zomer had ik een aantal zakjes ingevroren, dat gaat makkelijk, gewoon rauw gedopte bonen in een zakje en klaar. Ik had nog twee zakjes liggen en kwam een recept tegen van tuinbonen met kerrierijst en kabeljauw. Gisteren maakte ik het en het was heerlijk!
Reden genoeg om dit jaar wat meer tuinbonen te gaan kweken…….
Dat ziet er veelbelovend uit
Ik ga het proberen. Manlief vind ze wel lekker, dus kan ze altijd aan hem kwijt. 🙂
Wat ook goed tegen luizen helpt zijn oorwurmen. Hang kleine bloempotjes gevuld met stro ondersteboven op. De oorwurmen verzamelen zich daar en gaan ’s nachts op jacht naar luizen.
Misschien moet ik eens verse tuinbonen proberen. Uit een potje vind ik ze echt niet lekker. Eigenlijk de enig groente die ik niet lekker vind.
die potjes hebben we inderdaad ook hangen ,vooral aan onze fruitbomen omdat we daar vorig jaar zoveel luis in hadden.Ik zou zeggen: probeer die tuinbonen eens, wij vonden het ook niks tot we ze uit eigen tuin aten!