Volkstuin van Bemar

Akelei

In het voorjaar zie je ze al komen, overal duiken de blaadjes van de akelei op in de tuin. Oude planten die terug komen maar ook veel zaailingen. Het is een feest om te zien.

De plek

  • Grondsoort: losse / humusrijke grond
  • Bloeiperiode: mei – juni
  • Hoogte : 60 – 80 cm.
  • Standplaats: zonnig / halve schaduw

Voorjaarsbloeier :

Aquilegia ( akelei)  is  een leuke plant, die zich gemakkelijk laat combineren met andere voorjaarsbloeiers. Van de  Akelei is  een grote variatie in bloemvorm en kleur bekend. Er zijn bloemen met een blauwe, donkerpaarse, witte, roze en gele kleur. De plant zaait zich ook gemakkelijk uit.  De nieuwe zaailingen komen echter niet altijd in dezelfde kleur terug als de oorspronkelijke plant.

Zelf zaaien

Wil je dat akelei zich uitzaait, laat dan de uitgebloeide bloemstengels staan totdat er zich zaaddozen gevormd hebben. Meestal in de maand juli zullen de zaaddozen openspringen. Het zwarte zaad zal zich dan spontaan verspreiden. Je kunt er ook voor kiezen om het zaad zelf te oogsten. Daarna kunnen de uitgebloeide bloemstengels dan afgeknipt worden.

Combinaties maken met Akelei

Akelei kan goed gecombineerd worden met Alchemilla ( Vrouwenmantel ), Hesperis ( Damastbloem ), Iris, Phlox divaricata ( Vlambloem ), Veronica gentianoides ( Ereprijs ).

akelei
dubbelbloemige akelei. Deze is in het wit niet meer terug gekomen,maar wel als dubbelbloemige paarse…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: