Akelei enzo

In de tuin bloeien nu massaal de akeleien[ Akuilegia]. Wat ooit begon met 1 plantje heeft zich over de hele tuin verspreid. Het eerste plantje nam ik mee vanuit de tuin van mijn vader, zeker 8 jaar geleden.

Nu staan ze overal, maar bijzonder, ook in allerlei kleuren. Soms zelfs twee kleuren, zoals wit/paars en roze/wit. Ze kruisen heel makkelijk en daardoor ontstaan verschillende kleuren. In mijn tuin heel veel paarse, enkel-en dubbelbloemig. Verder lila, donker- en zachtroze, donkerpaars/bijna tegen zwart aan, wit en rood.

Akeleien zijn kruidachtige, winterharde en vaste planten. Hun bloeitijd loopt van april tot juli. Aan het begin van het voorjaar is het altijd weer een verrassing waar ze tevoorschijn komen. Omdat akelei winterhard is, hoef je qua verzorging niet veel te doen.Het is een vrolijk gezicht.

En wat ook opvallend is, is de terugkeer van de bijen en hommels.Een paar weken terug zag ik amper vliegen maar nu zijn ze massaal aanwezig, bij de akeleien, de phacelia, het kruipend zenegroen en andere bloeiende planten maar ook op de vele bloemen van de bramen.

De foto’s waren door de harde wind niet goed gelukt, maar een paar zijn toonbaar.

Als je eenmaal akelei (Aquilegia) in je tuin hebt, zul je altijd akelei in je tuin hebben. De plant zaait zichzelf uit, dus komt verschillende plekken weer op. Maar dat is wat mij betreft helemaal niet erg.   

Phacelia

Een echte bijentrekker is natuurlijk de Phacelia, hij wordt niet voor niets ook wel bijenvoer genoemd.

Vorig jaar had ik hem voor het eerst onder de druiven gezaaid. Ik had gelezen dat dit zou werken in de bestrijding van de galmijt maar ook andere schadelijke insecten.Het zaaien van Phacelia als onderbeplanting bij druiven zou ook een goede invloed hebben op de druiven. De Phacelia planten zijn stikstofbinders[ = N , en daar hebben druiven behoefte aan]. De bloemen lokken ook weer nuttige insecten [roofmijt, zweefvlieg, sluipwesp, gaasvlieg, lieveheersbeest,]die plagen in de druiven tegengaan of bestrijden zoals schadelijke insecten(rode spin, kroesmijt, cicade, druivenmot). Ik moet zeggen dat het een succes bleek want ik had geen galmijt afgelopen jaar en ook nu zie ik nog geen aangetaste bladeren.

Phacelia wordt ook gebruikt :

  • als groenbemester
  • om onkruid te weren op braakliggende grond
  • om bijen en andere bestuivers te lokken

Phacelia wordt door boeren vaak gezaaid op een stuk grond nadat het eerste gewas is geoogst. Door hier Phacelia te zaaien wordt de grond bedekt en krijgt onkruid geen of weinig kans. Na de bloei kan het door de grond gewerkt worden.

Droog

Als tuinvrouw laat je je natuurlijk niet kisten door de weersinvloeden. Maar een regenbui zou toch wel weer welkom zijn[ hoe durf ik het te schrijven na al dat geklaag over het natte voorjaar] Ik heb best eea gezaaid en geplant en dat wil wel een beetje nattigheid om te groeien. Dus loop ik met gieters langs alle kwijnende jonge plantjes. De harde wind en de zon maken dat de grond erg droog is bovenop. Aankomend weekend gaan we sproeien en alle lege regentonnen weer vullen.

Geen sport

Nu ik niet meer sport moet ik wel in beweging zien te blijven. Thuis doe ik wat oefeningen die ik geleerd heb, maar verder zit er toch een beetje de klad in. Ik ben desondanks nog wel een kilo afgevallen.

Gelukkig was daar afgelopen week de avondvierdaagse van de kleindochters en liep ik een avondje mee. Voor “de gezelligheid “appte ik naar mijn schoondochter. Nou ik heb haar niet gezien alleen aan de start en finish. We zouden ieder op 1 kind letten. De avondvierdaagse was in het dorp waar zij wonen. Een klein dorpje dus het aantal deelnemers was niet zo groot.Omdat de kleindochters iedereen kennen, renden ze constant heen en weer tussen vriendjes en vriendinnetjes om daarmee hand in hand te lopen. Ik liep dus op een straf tempo achter hen aan. Vijf kilometer, maar door het hoge tempo was ik best moe☺

De route ging die avond door een natuurgebied “het Waalbos” en was erg mooi, maar tijd om foto’s te maken had ik niet.De kleindochters liepen alle avonden mee. Ik vind het knap van ze, vooral van de jongste van vijf, best een afstand met die korte beentjes.Gisterenavond was de intocht en stonden we langs de weg met bloemen en natuurlijk een snoepketting

21 gedachten over “Akelei enzo

  1. Dat klopt, akeleien zijn prachtige bloemen in allerlei kleuren en vormen. Het voordeel is dat ze bloeien wanneer er nog relatief weinig in bloei staat. Ik ben al begonnen met de zaaddozen te verwijderen anders zaaien ze zich massaal uit.

  2. Jahhh Akeleien heb ik ook 😉 Ze stonden hier langs de straat bij de stoeprand, dus eruit getrokken verleden lente (2021) en inmiddels ook een 2-tal forse struiken hier, zo leuk!!!

    En dat ‘niet-sporten’ gaat jullie ook prima af…. daarna is goed uitrusten in die prachtige tuin van je

  3. Knap dat je mee gelopen heb en alles in de tuin schiet de hoogte in.
    De sla groeit terwijl ik er naar kijk Mijn regenton heeft 300 liter water daar doe je al wat mee

  4. Mooi hoor die Akelei ! Met de Phacelia maak je echt de bijen heel blij 😉
    De kille noorderwind heeft inderdaad de bovengrond behoorlijk doen opdrogen, dus ik snap je opmerking helemaal.
    Knap hoor die avondwandelingen en de beloning was meer dan verdiend.

  5. mooie weetjes over de akelei , ik zag er ook behoorlijk wat van die schoonheden
    ja geweldig dat de kelindochters het helemaal uitliepen

  6. Ja akelei is een dankbare plant. Ik heb hem 40 jaar geleden meegenomen uit de tuin van mijn ouders en er staan er nog steeds heel veel in allerlei tinten maar de paarse blijkt toch wel de sterkste. ooit had ik een gele gekocht maar die kleur heeft het niet gered.
    Wat is dat oranje bloemetje op de foto? Het lijkt wel een klaproosje.

  7. Is niet helemaal waar.. ‘eens een akelei in je tuin, altijd akeleien in je tuin’.. heb er al zóveel geplant in allerlei kleuren, gekochte en zaailingen.. en ze komen nooit terug.. zó jammer, want ik vind het echt geweldig mooie bloemetjes. De oranje schijnpapavertjes doen het gelukkig al járen wél goed. En de alliumbollen bloeien ook weer uitbundig dit jaar.. al zijn ze wel zowat een meter hoog geworden en moet ik ze behoorlijk stutten om te voorkomen dat ze omwaaien. 🙂
    Leuk de Avond4Daagse!.. al lijkt dat tegenwoordig alleen nog maar voor schoolkinderen.. vroeger liep ik ‘m als volwassene ook vaak genoeg.. de 4x10km dan. De 5km deed ik als stagiaire op een kleuterschool in Papendrecht en vaker toen ik nog werkte in het buurthuis in Crooswijk ook weleens.. als leiding voor een groep kinderen. Die kids kunnen dat wel.. die lopen vaak het dubbele met al dat heen en weer lopen hehe. Wandelen is echt een goede sport.. met weinig blessures en je kunt het altijd en overal doen. Het was de enige lichaamsbeweging die ík had tijdens mijn afvalperiode en er ging genoeg af..!

    • Wat gek dat ze niet terug kwamen bij je. Mocht je zaden willen, stuur ik ze je met alle liefde toe. Bij mij komen ze zelfs tussen voegen tevoorschijn…. Ik zag een enkele volwassene alleen de avondvierdaagse lopen, vooral ouderen.

Leuk als je een reactie achterlaat!