Beestjes, beestjes

Allemaal beestjes, zoveel beestjes, om me heen. Niet als ik gedronken heb, zoals in het liedje van Ronnie en de Ronnies en later meer bekend door Peter Koelewijn. Nee, ik bedoel beestjes in de tuin, iedere dag dat ik er ben, zie ik beestjes om mij heen. Wat ik het meest zie en het snelst opvalt, zijn de vlinders en bijen. Maar er zijn zoveel insecten te spotten, zoveel kleine beestjes in de grond te zien, vogels die even in een boom gaan zitten, komen drinken of snel wat eten van onze vruchten..

Al als klein kind was ik geïnteresseerd in de natuur, maar pas sinds ik een volkstuin heb, zie ik veel meer doordat ik er vaak met mijn neus bovenop zit.

Verscheidenheid

De verscheidenheid is enorm en wat ik in ons tuintje opmerk, is natuurlijk helemaal niets in vergelijking met het grote geheel. Maar ik kan er enorm van genieten als ik een of ander wonderlijk beest zie en al helemaal als ik het ook nog enigszins acceptabel op de foto krijg.

Zoals ik al in een ander blog schreef, dat valt echt niet mee.Soms zie ik een beestje pas thuis als ik de foto groot op de laptop zie. Met mijn bril op mijn neus en er bijna bovenop zittend had ik hem in het echt toch niet eens gezien! Als ik al iets gespot heb, dan hebben ze mij vaak ook al lang gezien en vliegen of kruipen snel weg. Zo probeer ik al de hele zomer een bont zandoogje op de foto te krijgen, maar het lukt maar niet. Dat terwijl ik hem of hen wel iedere dag zie. Ook duizendpoten zie ik bijvoorbeeld vaak, ze zitten onder een plant, een pot, een steen, maar razendsnel zijn ze de grond voordat ik ze heb kunnen vast leggen. Dit is de enige keer dat ik nog iets van het snelle beestje kon fotograferen

Nuttige beestjes

Als moestuinder ben ik blij met allerlei nuttige beestjes, zoals de lieveheersbeestjes, gaasvliegen, oorwurmen, sluipwespen.Deze insecten verorberen heel wat bladluizen.

Wat grotere dieren zoals padden, kikkers, egels en merels eten dan weer slakken.

Salamanders zijn we ook wel ieder jaar tegengekomen. Die eten dan weer kleine spinnetjes, wormen, pissebedden. Ik zag ze een paar maal in de kas, ik denk dat ze daar overwinteren:

Verscheidenheid ofwel biodiversiteit is van groot belang om de natuur goed haar werk te laten doen. Biodiversiteit staat voor de verscheidenheid aan dieren, planten, micro-organismen en ecosystemen. Het is de basis onder al het leven op aarde. Een veelzijdigheid aan planten, zorgt voor een veelzijdigheid aan dieren.

In de komende posts wil ik jullie eens de verschillende beestjes laten zien die ik tegenkwam in het kleine stukje natuur, onze volkstuin.

15 gedachten over “Beestjes, beestjes

  1. Jaaaaaaaa dat is genieten hè!
    Heb dan wel geen volkstuin en ben dus ook minder met de handen in de grond bezig etc dan jij maar ook hier een verscheidenheid aan insecten en ik vind ze allemaal prachtig en geniet er dus ook enorm van.

Leuk als je een reactie achterlaat!