Bloemen en bijtjes

In onze tuin zag ik al veel insecten op de vele bloemen, bijen, hommels, wespen, zweefvliegen……..

Bijen zijn er in vele soorten en maten.Vroeger dacht ik dat er alleen bijen, hommels en wespen waren. Tot ik las dat een hommel ook een bij is en dat een bij vaak een zweefvlieg blijkt te zijn.

Hommels zijn grote, dikke bijen met een wollige, kleurrijke beharing. Andere bijen zijn juist klein, slank en bijna kaal. De kleuren variëren van geheel zwart of metaalgroen tot bontgekleurd met rode, witte of gele vlekken. Hierdoor kan het lastig zijn om bijen te onderscheiden van zweefvliegen en wespen.

Bij of zweefvlieg?

Sommige zweefvliegen lijken door hun beharing sterk op bijen, maar verschillen hiervan doordat zij twee vleugels hebben. Bijen hebben vier vleugels. De voor- en achtervleugels van bijen liggen echter vaak over elkaar, zodat lijkt alsof ze maar twee vleugels hebben. In de praktijk is het makkelijker om naar de lengte van de voelsprieten op de kop te kijken: bijen hebben lange sprieten, zweefvliegen meestal korte. Ook hebben bijen kaken onderaan kun kop, zweefvliegen hebben alleen een tong. Zweefvliegen zijn ook te herkennen aan de ronde ogen (vaak raken ze elkaar in het midden) en ze dragen nooit stuifmeel met zich mee.

bosbandzweefvlieg je ziet duidelijk de korte voelsprieten
wolzwever
Grote kommazweefvlieg
honingbij

Volken

Bijen maken honing en leggen voorraden aan voor de winter. Ze leven van nectar en stuifmeel dat ze uit bloemen en planten halen en door speciale stukjes aan hun poten, blijft plakken. Bijen vormen een belangrijke rol bij de bestuiving van bloemen en planten. Binnen de bijenfamilie kan er onderscheid worden gemaakt tussen solitaire bijen (wilde bijen) die alleen leven en bijen (hommels en honingbijen) die in volken leven.Ze worden veelal ingezet bij de bestuiving van gewassen en fruitbomen. Een hommel is te herkennen aan zijn langere geel met zwarte beharing.

Luizen op het blad laten honingdauw achter, wat door hommels weer wordt verzameld.Ik las dat de honing die hommels hiermee maken waldhoning wordt genoemd.

In onze tuin zien we veel honingbijen doordat onze Turkse overbuurman bijenkasten op zijn tuin heeft. In alle foto’s die ik bij elkaar verzameld heb, kon ik er geen enkele vinden waar een wilde bij op staat.

honingbij vliegt naar de phacelia, een echte bijenlokker

Wat zijn wespen?

Wespen zijn geel/zwart gestreepte vliegende insecten met een smalle taille die alleen of in volken leven. Ze leven van nectar, honingdauw, luizen, stuifmeel, plantensap, vruchtvlees en sap van rijpe vruchten zoals peren en pruimen, maar ook van vloeibare zoete dranken of etenswaren zoals limonade of jam. Daarnaast zijn het ook vleeseters doordat ze andere vliegende insecten eten. Dit maakt wespen belangrijke insectenbestrijders. Wespen leven slechts een seizoen en leggen geen wintervoorraad aan.[ klik op bron]

wespen op de rijpe peren. Van wespen moet ik niet veel hebben, dus een close up foto heb ik niet.

Ook in gedrag is er een belangrijk verschil tussen bijen en wespen. Bijen verzamelen stuifmeel op bloemen, dat ze naar hun nest transporteren. Wespen zijn ook wel op bloemen te vinden, maar drinken daar alleen nectar en verzamelen geen stuifmeel. Voor hun larven verzamelen wespen dierlijk voedsel. Een insect dat een prooi vangt of transporteert is dus nooit een bij. Een insect dat stuifmeel verzamelt is nooit een wesp.[ bron]

Nesten

Dit jaar zagen we een paar maal nesten in wording op onze tuin, in de schuur, in een terra cotta potje en in de grond.Ik denk dat dit nesten van wespen zijn.

Ook in een verlaten vogelhuisje werd hard gewerkt aan een nest van hommels. Althans we zagen ze voortdurend in en uit vliegen maar hebben er niet in kunnen kijken…..

Tot slot nog een collage van allerlei zweefvliegen, bijen, hommels. Ik heb nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten zijn! Op het eerste gezicht lijken ze allemaal hetzelfde, het zijn tenslotte maar kleine beestjes. Toch zie ik de verschillen wel als ik inzoom. De namen heb ik via de app Obsidentify[ nb het zou kunnen zijn dat er fouten tussen zitten, doordat de foto niet helemaal duidelijk genoeg was voor een 100 % identificatie] Al met al zijn de meesten zweefvliegen en ik maar denken dat het allemaal bijtjes waren die ik op de bloemen zag☺

21 gedachten over “Bloemen en bijtjes

  1. Mooi mooi mooi , beschreven…. met prachtige beelden ook…

    En ja ik vind het mooi dat er steeds meer insecten voor ‘de lens’ komen want dan komt er ook meer info over wat ze doen en hoe goed het is dat ze er zijn

    Fijn weekend

  2. Deze blog is zeker super goed uit. Wat heb jij mooie foto’s kunnen maken. Insecten staat prachtig op de foto’s. Knap!! Zweefvlieg en bijtjes en hommels kwamen bij ons balkon ook. Fijne dag.

  3. Hahaa.. geen close-ups van de wespen.. ik kan het me voorstellen. Sinds ikzelf eens op een nest ging staan, die in een verrotte biels in de tuin zat, en lek gestoken werd door de boze meute, hoeven ze van mij ook niet zo heel erg meer hahahaaa!
    Prachtige foto’s!

Leuk als je een reactie achterlaat!