Beestjes, klein en groot

In een vorig blog over beestjes in de tuin, liet ik foto’s zien van bijen, hommels en zweefvliegen. Er is natuurlijk veel meer te vinden in de tuin. Grote beestjes, minuscule diertjes, vogels en soms ook ongedierte.

Met dat laatste ben ik helemaal niet blij maar ook daar ontkom je niet aan op een volkstuincomplex. Het is tenslotte net een openlucht restaurant voor alle muizen en ook ratten. Genoeg te eten te vinden. Onze achtertuinbuurman hing[ hij heeft inmiddels de vereniging verlaten] altijd vetbollen en pinda’s op. Om de vogels te zien, die erop af komen is natuurlijk leuk. Zo zagen we in het voorjaar steeds een familie bonte spechten die al ruziënd kwamen eten. Die zijn inmiddels vertrokken, maar andere vogels zoals de parkieten, koolmezen en andere vogels bleven af en aan vliegen.

parkieten
roodborstje

Hoe schattig ze er ook uitzien, ik vind ze doodeng en goor: ratten.

Andere opeters komen ook in de tuin, zoals in het voorjaar de fazant die ik opeens de bessen uit de struiken zag eten.

Of de duiven die zelfs op het net gaan zitten om de bessen te pikken.

De struik hierboven had ik zelf ingepakt. Soms zorgt een klein beestje ervoor dat een hele appelboom ingepakt wordt: de Spinselmot

spinselmot in het voorjaar, de appelboom was volledig ingepakt. Toch plukte ik wel 20 kilo grote gave appels uit diezelfde boom.

Weer andere beestjes die veel schade kunnen toebrengen: slakken….Zowel huisjes slakken maar zeker ook de naaktslakken kunnen jonge plantjes in no time op gegeten hebben.

Persoonlijk vind ik huisjesslakken wel iets liefs hebben, deze kan ik dan ook niet dood maken. Ik vang ze en gooi ze over de sloot heen, de paardenwei in. Onze oudste kleindochter, deze maand 7 jaar, vindt ze ook nog steeds leuk:

overigens is dit een leeg huisje hoor

Insecten van allerlei soorten heb ik al vaak laten zien in blogs, dus die sla ik vandaag even over.

Onder de grond wordt ook flink voor ons gewerkt:

Soms hebben we opeens weer last van een mol, grote molshopen liggen in het gras.

Gisteren lagen er wel een stuk of 10 van die hopen aarde en heb ik alles weer glad geharkt. Manlief is na 3 dagen gisterenmiddag weer thuis gekomen uit het ziekenhuis. Gezwel eruit, nieuwe knieprothese erin, een lange revalidatie te gaan, maar misschien kan ik hem in de rolstoel nu wel meenemen naar de tuin. Gisteren voelde het alweer als voorjaar aan in de zon, het gras moet dan wel begaanbaar zijn zonder dat er van die hopen aarde liggen………

14 gedachten over “Beestjes, klein en groot

  1. Ze horen erbij die beestjes. Soms griezelig, vies of glibberig. Maar zo’n prachtig slakkenhuis is weer edn cadeautje. Hoop dat ook je man weer snel op de been is. Sterkte.

  2. Ha fijn.. het ergste is achter de rug voor je man.. nu de rest nog, maar daar zal ie als ‘niet kunnen stil zitter’ wel gemotiveerd voor zijn! Succes hoor!
    Mooi log vol beestjes.. ik zie ratten ook niet graag, maar zie ze hier soms ’s morgens vroeg gewoon over straat scharrelen als ik naar de supermarkt rij brrr.. er zijn er volgens mij echt veel meer dan we denken.
    Ik zie hier zo’n klein randje gras en precies dáárin moeten die mollen omhoog komen? rotbeestjes hahahhahaa! Maar ik vind die er wel heel schattig uitzien.. molletjes. 🙂

  3. het is altijd genieten van al wat het groeit en bloeit , en ja daar komen allerhande beessies op af , gewenst en minder gewenst
    suc6 met de revalidatie

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!