Fotografie

Sinds ik de oude camera van mijn dochter kreeg, een paar jaar geleden is fotograferen steeds meer een hobby geworden. Natuurlijk hadden jullie dat nog niet door☺

Hoe de camera precies werkt en welke mogelijkheden er allemaal op zitten, wist ik eigenlijk niet. Ik fotografeerde alleen op automatische stand. Toen ik met mijn gebroken enkel gedwongen binnen moest zitten, kocht ik een paar boeken over fotograferen.

Ik heb ze gelezen maar het bleef niet hangen, soms snapte ik het gewoon ook niet. Vooral dat zelf instellen van de sluitertijd, diafragma, iso, aanpassen van de witbalans, ik er begreep er niets van. Vaak dacht ik aan het eind van de bladzijde wat heb ik nou eigenlijk gelezen? Mijn gedachten dwaalden af naar elders.

Nu we weer thuis zitten na [ en al voor] de operatie van mijn man, heb ik een online cursus gekocht. In filmpjes legt de docent alles simpel uit en kan ik met de camera in mijn hand alles mee doen. Snap ik het niet, dan zet ik het filmpje op pauze of speel ik het filmpje steeds weer af tot ik het…. jawel hoor, door heb! Dit werkt voor mij beter dan de informatie uit een boek halen.

Na iedere les zijn er opdrachten, die ik ook steeds probeerde te doen. Ongeveer honderd foto’s maakte ik van de pot narcissen op tafel.Verschillende isowaarden proberen, over-en onderbelichten, veranderen van het F getal, allerlei soorten witbalans. Inmiddels zijn de narcissen uitgebloeid en maakten plaats voor tulpen.

De opdracht met de sluitertijd, voordat die eindelijk lukte… Eerst probeerde ik het met een brandweerauto van kleinzoon Aaron, toen met een ronddraaiende babybal. Het lukte maar niet…

Gelukkig is er hier bewegend speelgoed in overvloed om te oefenen….

eindelijk had ik hem door.

zien jullie de beweging in de foto?

Fotografie buiten

Ook de rivier naast de deur is handig om dichtbij te hebben, even oefenen met de sluitertijd en M stand, op statief. Het waaide flink langs het water, dus ik moest het statief wel goed klem zetten tegen het hek langs het water.

dit schip maakt de draai van de rivier de Lek naar de rivier de Noord. Ik vind het altijd weer knap om te zien hoe zo’n schipper dat doet

Raden

Een van de opdrachten was ook om dusdanige foto’s te maken van je woonplaats waaruit blijkt waar je woont. Omdat ik drie dagen alleen thuis was en het wel lekker was om even een frisse neus te halen, ging ik op zoek naar wat locaties. Kunnen jullie met de eerste twee foto’s hieronder raden waar ik woon?

het gemeente wapen van ons dorp
de ruïne van het kasteel van ridder Willem van der Woude, in ons dorp. De restanten werden in 1968 opgegraven en lagen onder de moestuin van de inwoner daar naast die plek. Hij vertelde over al het puin wat hij steeds vond in zijn tuin. Een amateur archeoloog ging er eens naar kijken en zo kwam aan het licht dat het puin afkomstig was van een kasteel wat nooit afgebouwd werd. Een overstroming in 1375 legt het werk namelijk plat. In de jaren 60 werden alle stenen met hulp van schoolkinderen schoon gebikt en werd het “kasteel” opnieuw gebouwd..

Ik heb de cursus nu afgerond en meteen een nieuwe besteld, die van portretfotografie. Het lijkt mij leuk om mooie foto’s te kunnen maken van, om te beginnen, onze vier kleinkinderen. Daar kan ik flink op gaan oefenen, alhoewel die vast niet zo stil blijven staan als een vaas tulpen….

Tulpen met takken snoeihout van de perenboom die ik vrijdag snoeide

Recht tegenover mij aan tafel, achter zijn laptop bezig met zijn eigen cursus, zit mijn oefenmodel. Hij zit nog wel stil met zijn geopereerde knie, ook al zou hij het liefst de benen willen nemen als ik die camera op hem richt☺

PS

Update afvallen, -1.8 kilo in deze maand. Ben ik niet tevreden over, toch nog teveel gesnoept en te weinig bewogen.

40 gedachten over “Fotografie

 1. Het is een heel leuke hobby…. tal van cursussen ook gedaan en dat was naast heel leerzaam ook altijd heel uitdagend en gezellig. Gaandeweg ook wel veel geld uitgegeven moet ik bekennen maar dat hoort erbij hè, welke hobby kost nou geen geld.

  Momenteel doe ik alles met 1 camera, en op de automatische stand veelal want al wat leerde is verdwenen in de vergeetachtigheid van mijn brein na mijn infarcten. Was wel ff slikken in het begin maar inmiddels heb ik er vrede mee en is mijn schoondochter de gelukkige eigenaar van alle spullen die ik had 😉

  • OOk op de automatische stand kun je mooie foto’s maken. Ik zie tenminste prachtige dierenfoto’s bij jou. In ieder geval heb je iemand een plezier kunnen doen met al je foto spullen. Het blijft in de familie!

 2. Ik fotografeer ook altijd zonder enige kennis. Soms denk ik een cursus volgen? Het komt er niet van. Maar heel knap dat jij dit hebt gedaan en alle termen nu in je hoofd hebt!

 3. Het boeit me ook, ik zou graag live cursus volgen, maar het lukt me niet er tijd voor te vinden. Ik heb ook nog geen camera. Voorlopig blijft de smartphone mijn fotovriend.
  Maar het is een leuke hobby.

 4. Bij mij blijft het ook beter hangen met een filmpje maar ik heb het dan over oefeningen met mijn lijf, haha. Leuk om te doen, zo’n fotografiecursus en je pikt er altijd wat van op.

 5. ik ben nog niet verder gekomen dan lezen en vergeten 🙂
  van de Lek de Noord op , jaren terug wandelde ik komend van Ridderkerk , stak de Noord over , liep er langs naar Kinderdijk en het pontje over de Lek naar Krimpen aan de Lek
  maar ik las al dat het dus Ridderkerk is

 6. Leuk. Zo’n online cursus kan echt wel heel goed zijn, zeker als je gewoon kan meedoen.
  En nu hè, blijven oefenen oefenen oefenen. Want anders vergeet je het zo weer. En als er iets niet lukt, opzoeken wat je fout deed, en opnieuw proberen. Tot het lukt.
  Leerde je ook wat over de regel van drie, leading lines en dat soort dingen?

  • Het handige is dat de cursus een jaar beschikbaar blijft dus ik kan het steeds weer nakijken als ik wil. De regel van derden, zoals het hier genoemd wordt, ken ik ook, de leading lines zal het raster van 9 vlakken zijn denk ik? Er is genoeg moois om ons heen om te oefenen, dus dat moet goed komen.

   • De regel van 3 is het raster met de 9 vakken.
    Leading lines zijn lijnen in de compositie van je foto die je oog leiden naar het onderwerp. Bijvoorbeeld een spoorweg, maar het kunnen ook subtielere lijnen zijn.

    Nog een tip: op het internet zijn heel veel “cheat sheets” te vinden waarop je een samenvatting vindt van bijvoorbeeld sluitertijd, iso-waarde, diafragma enzovoort. Vaak handig om af te printen en mee te nemen als geheugensteuntje.

 7. Ooit lang geleden kreeg ik een persoonlijke cursus en na drie kwartier realiseerde ik me dat ik een slechte leraar had. ALs je het eenmaal kan, kan je het. Ik ben nooit meer teruggegaan ook, binnenkort herken je het trotse gevoel wel dat je eindelijk zelf de boel hebt ingesteld en helemaal zelf je foto’s hebt gemaakt. Als ik nog een tip mag geven, speel ook met je witbalans, veel camera’s hebben daar vaste instellingen voor met een wolkje, zonnetje et cetera.

  • Leuk dat je een reactie achterlaat, Liesbeth! Ja die instellingen van de witbalans heb ik ook gevonden en gebruikt, nooit geweten dat die op de camera zaten, haha!

 8. Ja, droge kost uit een boek, dat blijft vaak niet hangen of dringt niet door.. maar als je écht geïnteresseerd bent in fotografie vind je wel een weg om het tóch wat beter te kunnen doen hè.. dat blijkt wel weer.
  Ik wist dat helemaal niet.. van die kasteelresten in Ridderkerk..! Waar is die nagebouwde muur ongeveer?
  1,8kg afgevallen vind ik toch al wel de moeite hoor.. al ging er bij mij in het begin het meeste af per maand.
  Niet getreurd.. nieuwe maand, nieuwe kansen. 😉

  • Het is in Slikkerveer,aan de Ringdijk tegenover de Juliana van Stolbergstraat.[ziehttps://geschiedenisvanzuidholland.nl/zien-en-doen/locaties/kasteel-huis-te-woude-in-ridderkerk/] Je kunt er ook nog wel een aardig stukje wandelen met Jaxon hoor.

   • Haha dat zal best.. maar Slikkerveer?.. dan snap ik dat ik het nog nooit zag, beetje een traumaatje opgedaan, toen m’n oudste zus daar tijdens een avondlijke wandeltocht achter mij vandaan de sloot naast de weg ingereden werd door een joyrijdende motorrijder. Ze overleefde het gelukkig, maar in Slikkerveer ben ik daarna volgens mij nooit meer geweest..! 😉

    • Slikkerveer is de meest veilige wijk van Ridderkerk, het is nog echt een dorp in de gemeente Ridderkerk! Je loopt er van de Donckse velden zo heen aan de overkant van de Randweg, maar verwacht geen mooie murals hier, wel oude huizen, langs de dijk nog met trapgeveltjes.

     • Moet je es tegen m’n zus zeggen.. van dat ‘meest veilige wijk’ hahaha!
      Ik ben er trouwens nog wél eens teruggeweest.. voor een wandeltochtje.. om die oude spoken te verjagen hehe.

 9. Heb ook diverse cursussen fotografie gevolgd maar ik merk dat als je het niet frequent gebruikt dat het toch weer wegzakt. Leuk dat jij er zo mee aan de slag bent.

 10. Wat leuk deze online cursus
  En mooi zijn ze geworden jouw foto’s.
  Ik heb me aangemeld voor een ‘live’ cursus fotograferen met mijn mobiel
  Hoop dat ik dan ook weer wat slimmer en mooier met mijn smartphone kan fotograferen

Leuk als je een reactie achterlaat!