Wat vaart daar nou? 2

Wonen aan een rivier is nooit saai. De hele dag varen er schepen voorbij. Groot, klein, vreemd, mooi. Vaak zeggen we tegen elkaar, wat komt daar nou aan? Wat vaart daar nou?

Vandaag deel 2. Foto’s zijn meestal met mijn telefoon genomen. Naar beneden vanaf 10 hoog met een camera heeft geen zin, het schip is dan alweer weg.Inmiddels herken ik sommige schepen of namen, die varen hier vaker voorbij.

Beroepsvaart

De meest vreemde dingen worden over het water vervoerd. Soms op een ponton met sleep- of duwboten voor en achter, soms op een binnenschip, soms hangt er iets achter een schip. Wat het is, laat zich vaak raden. Ik weet dat er websites zijn waar je dat kan opzoeken, maar dat doe ik dan weer niet. Zover gaat mijn interesse ook weer niet.

het lijken wel reuze centrifuges
een brugdeel, oprit, stuk weg?
en nog een, de andere kant op
Dit schip gaat ook nog al eens voorbij, geen idee wat het vervoerd of wat hij gaat doen.
zand wordt veel vervoerd over het water, evenals kolen en schroot

Wat we vaak voorbij zien komen is de Matador, ik schreef er twee jaar terug ook eens over.

Het schip MATADOR is een Crane Ship schip, gebouwd in 2002 en varend onder de vlag van Nederland. Hij kan 1800 ton liften.Wat een zwaargewicht! Aan de overkant van de rivier ligt een bedrijf waar hij blijkbaar vaak iets gaat liften. Ik kan niet zien wat, want wij kunnen dat vanuit ons huis niet zien. Hoe hoog de kraan is, laat de foto hier zien. Wij wonen 10 hoog en de kraan is nog hoger dan ons balkon.

Dit bedrijf uit Dordrecht is gespecialiseerd in moeilijke transporten. Misschien had ie net iets afgeleverd en gaat hij leeg weer richting Dordt.
heel veel PK op 1 schip. Dit soort transport zien we ook met regelmaat voorbij varen

De laatste voor vandaag, deze schepen varen misschien wel het meest voorbij: schepen met een aantal containers aan boord. Toen onze oudste kleindochter net 3 was, zei ze altijd dat er een boot met dozen voorbij ging. Dat lijkt vanaf de hoogte waar wij wonen ook zo☺

18 gedachten over “Wat vaart daar nou? 2

  1. Vriendlief heeft lang in de scheepvaart gewerkt (nu nog eigenlijk aangezien hij nu de bekabeling tekent van windmolens op zee naar land en dat natuurlijk met grote speciale kabelleg-schepen gebeurt).. heb hem je foto’s laten zien en hij wist van de meeste wel wat het was hehe. Die ‘centrifuges’ zijn graansilo’s bijvoorbeeld. 🙂

  2. Een mooie impressie.
    Ook wij ervaren het hier zo met zicht op de Westerschelde. Deze week ging nog een interessante voorbij. De foto’s die ik maakte moet ik nog bekijken. Misschien plaats ik het ook wel in een blogje een dezer dagen.

  3. Ben afkomstig uit de binnenvaart en heb zelf gewerkt voor een rederij, een expertisebureau en een brancheorganisatie voor de zeescheepvaart. Alles wat vaart heeft mijn belangstelling dus ik vind dit een hele leuke aflevering.

    Veel informatie over wat er vaart en met welke lading kun je vinden via de app Marine Traffic. Het is wel verslavend om dingetjes uit te puzzelen.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!