Biologisch tuinieren

Toen wij in 2014 onze tuin toegewezen kregen,hadden we eigenlijk helemaal geen kennis over biologisch tuinieren.We hadden altijd wel een tuin gehad bij ons huis,maar die was vooral beplant met bloemen en een enkel struikje of boompje.Toen onze zoon een jaar of drie was, heb ik wel eens een stuk van de tuin gebruikt om met hem boontjes en aardbeien te kweken.Misschien was hij te jong, het had zijn interesse toen niet.Op zich vond ik het wel leuk,maar ik vond een bloementuin toen leuker.We hebben later nog wel frambozen en een druif in de tuin gehad maar daar is het wel bij gebleven.

Tot we dus verhuisden naar een appartement en daar al heel snel onze tuin misten.We zochten naar een oplossing en hebben toen een aantal jaar een stacaravan gehad op Schouwen Duiveland.Toen ik een collega hoorde over de volkstuin die zij had, besloten wij dat dit misschien ook wel iets voor ons zou zijn. Dichtbij huis en op alle momenten van de dag op fietsafstand.

In december 2014 kregen we dan een tuin toegewezen op een volkstuincomplex in onze gemeente.Ik vond hem enorm groot, hij was 160 m2.Wat moesten we daar mee? Het lag allereerst vol stenen en onkruid, wat een werk zag ik op ons afkomen……

We lazen ons in en kochten ons eerste fruitboompje: een kers. Van de tuinburen hoorden we dit en dat en ons eerste jaar deden we zo’n beetje alles wat zij ook deden.We maakten keurige rijtjes, zoals het leek te horen.

het begin

Van lieverlee kwamen we meer en meer te weten door veel op internet na te kijken.Nooit had ik nagedacht over kunstmest of bestrijdingsmiddelen.Ik moet toegeven zelfs weleens Roundup gebruikt te hebben in een tuin bij ons voormalige huis.Hoe erg! Kunstmest wilden we niet gebruiken, maar wat wordt daar dan eigenlijk onder verstaan.De zoektocht begon en gaat nog steeds voort.

Inmiddels is onze tuin 500 m2 groot en zijn wij iets wijzer geworden! Maar in het begin:

Wist ik veel…..

  • Dat biologisch tuinieren betekent dat je geen 12-10-18 strooit,maar organische meststoffen gebruikt.Dat eerste jaar strooiden we lustig met 12-10-18 Onze tuinburen deden dat namelijk ook…..Wisten wij veel….
  • Dat in potgrond ook kunstmest zit….
  • Dat in potgrond veen zit, wat afgegraven wordt en niet snel weer aangroeit, waardoor het niet duurzaam is. Veen is nl, net als aardolie, een eindige grondstof. “Veen wordt gewonnen in de Baltische staten, Scandinavië en Ierland, waar het wordt ontgraven aan moerassige gebieden. In veen zit veel organische stof, dat in contact met zuurstof CO2 vormt dat de lucht ingaat. Het is beter als veen onder water blijft, zodat het geen broeikasgassen vormt. [bron Trouw]
  • Dat in bemeste tuinaarde ook kunstmest zit
  • Dat je plagen in de tuin zoals bv luis kunt spuiten met ecologisch verantwoorde sprays
  • Dat je plagen beter nog door de juiste beplanting tegen kan gaan. Dat de natuur voor elk plaag zelf een oplossing heeft voorzien. Je moet gewoon weten hoe je de natuur kan helpen en gebruiken voor het oplossen van jouw tuinprobleem.
  • Dat beestjes zoals lieveheersbeestjes en oorwurmen, je vriend zijn in de tuin
  • Dat je zonder sproeistoffen en chemische middeltjes ook die sappige rode tomaat krijgt. Meer nog, door geen gebruik te maken van die bestrijdingsproducten zullen hommels en bijen in je tuin gaan wonen. Hierdoor krijg je betere bestuiving en dus een betere oogst.
  • Dat “gewone”bloembollen vol pesticiden zitten en die tot sterfte zorgen voor de bijen en andere insecten, ik koop nu biologische bloembollen!
  • Dat bijen zo belangrijk zijn: 75 procent van de gewassen is afhankelijk van de bestuiving door insecten.
  • Dat bijen erg bedreigd worden.

Biologisch tuinieren, het gaat steeds beter

Waar we het eerste jaar de plank totaal mis hebben geslagen, doen we het nu steeds beter denk ik.Natuurlijk gaat er wel eens iets mis.Als je op internet zoekt, spreken diverse sites elkaar soms ook tegen.Wat is dan waar? Soms zie ik door de bomen het bos niet meer.

Dit jaar gaan we verder met ons biologisch tuinieren op basis van van de eetbare bostuin, de M&M bak, vruchtwisseling,combinatieteelt, Permacultuur, Polycultuur, Back to Eden, mulchen en noem het maar op. Eigenlijk ben ik [nog] niet tot 1 vorm gekomen en gebruiken we van alles wat . Voor het tweede jaar heb ik veel eigen zaden gewonnen en biologische zaden en bollen gekocht.

sperziebonen

En onze zoon, die destijds op driejarige leeftijd het tuinieren niet interessant vond,heeft nu zelf een kind. Hij vindt tuinieren nog steeds niet leuk.Maar zijn dochter,dat meisje van nu bijna drie vindt de tuin reuze leuk.Misschien slaat dat een generatie over? De zoon vindt net als zijn dochter, de boontjes vers uit de tuin in ieder geval wel lekker nu……

kleindochter plukt boontjes met plezier

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!