December, the best of [deel 1]

December is zo’n maand waarin je terug denkt aan het jaar wat voorbij is, althans dat heb ik. Een beetje met weemoed denken aan wat weer voorbij is gegaan, maar ook met plezier terug denken aan veel mooie momenten. Het is snel gegaan dit jaar, voor mijn gevoel dan. Leken de zomers vroeger eindeloos, nu lijkt het wel in no time om gegaan te zijn. Als ik de foto’s doorkijk van het afgelopen jaar, zijn er veel die mij plezieren, mooie bloemen, insecten, mooie reisjes en……..mooie momenten met mijn kleinkinderen. Vandaag deel 1 van terugkijken op 2021. The best of……….:

In de tuin met de kleinkinderen

Ik geniet altijd als de kleinkinderen bij ons op de tuin komen. De kleindochters [van bijna zes en ruim vier jaar] komen wat minder dan voorgaande jaren omdat ze nu allebei op school zitten en verhuisd zijn naar een andere woonplaats. Toch komen ze er graag en regelmatig.Met onze kleinzoon ga ik vaak op maandag als ik op hem pas, zelfs in december. Hij is een actief ventje van ruim twee inmiddels en wil niet meer in een buggy zitten, er zit bijna maar 1 stand op hem en dat is rennen. En laat ik dat nou net niet meer kunnen, ik kan hem met moeite bijhouden. Op de tuin kan hij lekker rondjes rennen zonder dat ik hem moet behoeden voor allerlei ongelukken die ik in gedachten zie gebeuren als ik hem niet kan inhalen.

Op de foto’s van de kleinkinderen die ik in blogs gebruik zijn ze in overleg met mijn kinderen nooit als portret volledig in beeld. Dus altijd met een half gezicht, vanaf de zijkant etc. Dit omdat er veel misbruik gemaakt wordt met foto’s van kinderen. Wil je er over lezen, klik dan op de link.Jammer dat ik jullie niet kan laten genieten van mooie kinderportretten, maar wel van een impressie van hen op onze volkstuin

In het voorjaar “hielpen” de kleindochters mij met zaaien omdat ik zelf niet overal bij kon met mijn gips. Het vlinder-en bijenmengsel wat ze naast de kas zaaiden, deed het heel goed en regelmatig mochten ze bloemen plukken. Het helpen plukken of uit de grond halen, doen ze graag. Vooral de oudste kleindochter wil altijd oogsten en plukken, al vanaf heel klein.Favoriet zijn natuurlijk de aardbeien. Jongste kleindochter doet alles wat grote zus ook doet maar als ze alleen met mij is, speelt ze liever.

Doperwten plukken kunnen ze goed en ze uit de peul halen vinden ze allebei helemaal leuk.

Toen we “roze prinsessenaardappelen” gingen oogsten, was die in hartjesvorm toch wel helemaal het einde

Soepjes maken met allerlei zelf geplukte dingen uit de tuin blijft superleuk, vooral ook het water uit de regentonnen tappen en kleddernat worden. Ach als het warm is, maakt dat helemaal niet uit, het droogt wel weer.

Ook leuk, het zoeken van beestjes zoals padjes, lieveheersbeestjes en pissebedden. Die worden goed verwend met vers fruit, maar na een tijdje bekijken, mogen ze weer weg vliegen of kruipen.

Jongste telg is in het begin van het seizoen helemaal weg van draaiende wielen:

Wat later ontdekt hij dat er ook eetbare dingen te vinden zijn in de tuin, hij is gek op bramen en weet precies welke rijp zijn, “rood nee…”,zei hij dan

De tuin is een uitkomst om heen te gaan als ik oppas. Door corona was het weer een gek jaar en was de kinderboerderij bv lange tijd gesloten. Dan is het heerlijk naar buiten te kunnen gaan ipv op 10 hoog binnen te zitten. Soms eten we er, picknicken of ik bak er pannenkoeken. Ze spelen in de zandbak, maken soepjes of we schilderen, maken een bloemstukje of knutselen er met lekker weer. En ja, af en toe een kapotte knie hoort er ook bij………

Het was heerlijk, dit afgelopen jaar,met mijn kleine schatten.

December, vandaag zijn we op de helft van de maand. Komende blogs zal ik wat meer laten zien van afgelopen jaar, the best of…..

20 gedachten over “December, the best of [deel 1]

  1. Wat een rijkdom joh…. fijn dat je zulke herinneringen mocht maken!!

    (ik had me geabonneerd maar niks binnen gekregen… dus nu een 2e keer hopelijk krijg ik nu wel bericht als jij weer iets plaatst… )

  2. Wat een heerlijke foto’s van een leuk stel. Fijn dat ze zo genieten bij jullie in de tuin, Ja, zo’n blog is een dagboek vol met herinneringen voor later als we op hoge leeftijd (hoop ik) terug kijken.

  3. Wat is het weer erg leuk om te zien wat le met die kleintjes aan het doen bent Ze zeggen later vast tegen jouw oma weet je nog toen we gingen spelen op de tuin .

  4. Aha! een jaaroverzicht.. die post ik altijd op echt de laatste dag van het jaar. Een hoop werk maar altijd leuk om terug te kijken op het hele jaar hè.. dit is hier al een prachtig begin van die van jou! Kijk al uit naar het vervolg! 🙂

    • Ik vraag mij altijd af of mijn kleinkinderen als zij twintigers zijn deze website nog steeds kunnen vinden op internet, ook al schrijf ik dan misschien wel geen blogs meer

Leuk als je een reactie achterlaat!