Wonderboom

In mijn blog over zaden schreef ik in de laatste zin over een plantje in mijn vensterbank, vandaag vertel ik jullie daar meer over.Het is een zaailing van de wonderboom.

Een tijdje terug keken we naar het programma Binnenste buiten en was daar een item over een kweker van de wonderboom. Het afgelopen jaar was kwa gezondheid niet ons beste jaar en in het filmpje werd verteld over het effect van het gebruik van de bladeren van de wonderboom, de Moringa Oleifera. link: Binnenste buiten

Na het programma ging mijn man op zoek naar meer informatie op het internet.

Wondermiddel?

In de subtropische en tropische delen van Azië weten de mensen al duizenden jaren dat de Moringa Oleifera een zeer voedzame plant is, die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. De bladeren zijn zeer rijk aan vitamines, mineralen, eiwitten, aminozuren en antioxidanten. Bladeren kunnen rauw, gekookt, gedroogd en als thee genuttigd worden. In de landen waar Moringa van nature groeit, worden de bladeren aan de maaltijd toegevoegd als voedsel-verrijking. In zekere zin werden Moringabladeren al gebruikt als voedingssupplement voordat dit woord bestond…

In ontwikkelingslanden wordt het Moringablad succesvol ingezet om ondervoeding te bestrijden. Onder meer door de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) en de stichtingen ‘Trees for Life’ en ‘The Hunger Project’. Tegelijkertijd wint Moringa in de rijkere landen als ‘superfood’ aan populariteit.

Wanneer je de literatuur over moringa leest, dan lijkt de plant werkelijk een wondermiddel. De lijst van aandoeningen waarbij moringa voor verlichting kan zorgen lijkt eindeloos: astma, kanker, bloedarmoede, artritis, constipatie, diabetes, gastritis, hoofdpijn, hoge bloeddruk, nierstenen, diarree en hartproblemen. Een greep uit de grote hoeveelheid publicaties laat een verscheidenheid aan effecten zien.

Bloemen

Als je de plant zijn gang laat gaan gaat hij bloeien met witte bloemen, ook die zijn eetbaar.Je kunt er ook thee van zetten.

Ook de peulen die na de bloei komen, zijn eetbaar en rijk aan voedingstoffen, zij het in mindere mate dan de bladeren Als men de peulen verder rijp worden, dan kunnen er zaden van geoogst worden, die zeer rijk aan olie, mineralen en vitaminen zijn. De olie is ook zeer gewild voor huidverzorging, door de aanwezigheid van een groot spectrum aan antioxidanten. Naast de olie die uit de zaden geperst kan worden, gebruikt men de pulp van de zaden voor drinkwaterzuivering.

Verzorging voor de Moringa Boom:

  • In ons land kan de Moringa Boom in de zomermaanden buiten groeien, liefst op een zo zonnig en warme plek als mogelijk. Een serre of een kas is helemaal ideaal.
  • De plant verlangt een flinke pot, rijke bemesting en voldoende water, echter geen ‘natte voeten’.
  • Zodra de bladeren volledig gevormd zijn, zijn ze oogstbaar, jonge bladeren zijn milder van smaak dan oudere uitgeharde bladeren.
  • Snoei de twijgen regelmatig terug, in de praktijk komt dat er op neer dat de uitlopers na 6-8 bladeren gegeven te hebben weer afgeknipt worden.
  • Doe je dit niet dan gaat de plant bloeien en minder blad maken.

In Noord Europa hebben we in de winter te weinig zon om de Moringa jaarrond door te laten groeien, hij kan bovendien niet tegen de kou. In september kan je de boom binnen brengen en zonder water te geven laten overwinteren op een niet te koude plek (kamertemperatuur). Eind maart – april geef je de Moringa Boom weer water en licht en hij zal weer gaan groeien, Miracletree !!

Zelf zaaien

Wij bestelden biologische zaden op internet, 10 stuks voor 3 euro.

Dag 1:

Plaats een aantal Moringa zaden in een bakje met lauw water, en zet deze gedurende 24 uur op een tamelijk warme plaats.(18-20°c)

27 oktober
Dag 2:

Poot ze vervolgens in kleine potjes met stekgrond. Sprenkel er wat water over heen. Gelieve niet te nat!

Temperatuur omgeving: 20 tot 35°c
Luchtvochtigheid omgeving: 30-50%

Dag 3:

Als het klimaat gunstig is, ontkiemen de zaden op de 3e dag. Blijf water sprenkelen als de grond uitdroogt. Het is beter de grond niet te nat te maken!

Dag 4:

Ontkiem proces. Blijf water sprenkelen als de grond uitdroogt. Denk eraan niet te nat!

Dag 5:

Een klein Moringa Oleifera stammetje komt nu boven. Zet de zaailing nu goed in het zonlicht(vensterbank, kas of serre), of onder een kunstmatige kweeklamp. Bij ons staan ze in het slaapkamerraam, daar is de meeste zon.

Dag 6:

De eerste kiemblaadjes zijn zichtbaar op het stammetje.

13 november

Stand van zaken

Na ongeveer anderhalve maand is de plant inmiddels overgepoot en ongeveer 10 cm hoog.

@ Ria Kenters, ik heb een plantje voor je of zaden als je hem liever zelf opkweekt………

Recept

In het programma van Binnenste buiten maakte kok Nadia er een salade mee, het zag er heerlijk uit. Dus als hij nog even door groeit, kunnen we dat eens uitproberen…..Je kunt ze ook gebruiken zoals spinazie.

De kweker van de plant vertelde in het filmpje dat hij na een hartinfarct bleef kwakkelen, in de WIA belandde en hij ging op zoek naar iets waar hij zich beter door zou gaan voelen. Hij vond de wonderboom en is zich, sinds hij het gebruikt, steeds beter gaan voelen……..Uiteindelijk is hij de plant zelf gaan kweken omdat er in Nederland niemand was die de plant kweekte.

Ik ben benieuwd of het voor ons ook superfood zal blijken te zijn, op naar de 100 jaar!

NB

Verwar deze boom/plant niet met de Ricinus communis, die ook wonderboom wordt genoemd en waarvan de zaden erg giftig zijn.

15 gedachten over “Wonderboom

  1. Ik volg binnenstebuiten ook heel graag, maar deze aflevering heb ik blijkbaar gemist. Klinkt heel boeiend, benieuwd naar je verdere ervaringen. Ik ga ondertussen eens googelen.

  2. Had het programma ook gezien op “Binnenstebuiten”. Bekijk het bijna alle dagen. Dikwijls zeer interessante onderwerpen. Houd ons zeker op de hoogte van de evolutie van uw wonderboom. Zeer interessante informatie.

  3. Nooit van gehoord, wel van die andere.
    Dat er zoveel geneeskracht in zit, voor allerlei aandoeningen. Als het echt helpt mag hij zich met recht ‘wonderboom’ noemen.

  4. Wel leuk hoor, als het zo goed lukt, dat opkweken.. ik heb daar véél te weinig geduld voor hehe.
    En inderdaad.. ik zat met die andere wonderboom in m’n hoofd.. met van die typische rode bloemen.. herkende die van jou al niet! 🙂
    Kreeg trouwens eens van een blogvriendin een wonderbóón.. die kreeg ik wel groot. Alleen toen er bloemetjes in kwamen ging ie ineens dood..! Nog veel over gepost indertijs.. oehh.. dat was alweer zo’n 13 jaar geleden denk ik. 🙂

Leuk als je een reactie achterlaat!