Die snertmuis

Ieder jaar zaai ik de doperwten altijd voor omdat ik in ons eerste moestuinjaar al door schade en schande wijs werd .Meteen in de grond zaaien lukte niet, de zaden kwamen maar niet op, tot ik er eindelijk achter kwam dat ze gewoon steeds opgegeten werden. Door wie wist ik eigenlijk niet. Een duif, een muis?

De peultjes zaaide ik altijd wel direct in de volle grond en waarom weet ik ook niet, maar die werden nooit opgegeten.Tot dit jaar….Alle peultjes waren al netjes boven de grond gekomen.Tot ik vorige week op de tuin kwam en alle groene topjes op de grond lagen.Een keurige rij gaatjes op de plaats van de groene puntjes . Hier moet wel een muis aan het werk geweest zijn…Dus maar weer opnieuw zaaien, eigenwijs doe ik het weer in de volle grond.Maar ik ben niet voor 1 gat te vangen en leg er vliesdoek overheen.Eens kijken of dat die muis tegen houdt.

Nou voorlopig wel, maar die muis is duidelijk wel op oorlogspad! Ik heb van die handige houten ladekastjes waar ik mijn zaden altijd in bewaar tijdens het seizoen. Die staan in onze zgn keukenschuur. Komen we daar vorig weekend binnen, ik trek mijn tuinschoenen aan en meteen weer uit.Want wat voel ik ? Mijn schoen zit vol doperwtjes en ook die van mijn man is gevuld.Waar haalt die muis die nou vandaan, dacht ik nog.Toen ik wat later iets uit mijn zadenlade wilde pakken, zag ik het pas: alle zadenzakjes open gegeten, peultjes, sugarsnaps en doperwten. Snotverdrie…

In ieder laadje zit een kleine opening, waar je hem aan kunt open trekken. Groot genoeg voor de muis om erin te kruipen. Dat heb ik nog niet eerder gehad, maar de muis is heerlijk gaan dineren in de laadjes. Ook niet gek natuurlijk, als het zo voor het opeten ligt ☻Maar ik laat me niet kisten door hem, alle zaden doe ik tijdelijk in een pot met draaideksel. Zo, daar kan die muis niet meer bij!

De muis is toch slimmer, voor het gemak ervan uitgaande dat het steeds dezelfde is. Weer op een andere dag kom ik in de kas, waar de doperwtjes voorgezaaid zijn en net boven de grond gekomen waren. Liggen in de bak weer alle groene topjes plat op de aarde en is de aarde omgewoeld…..Of alle doperwten al boven gekomen waren, weet ik niet.Voor de zekerheid leg ik er maar een gaasdeksel van de platte kas buiten overheen. Wat er nog in zit kan nog opkomen.

Ook de zaden van de zonnebloemen en de stokroos zijn uit de aarde gehaald.GGGRRRR Snertmuis!

Ik pak het nu rigoureus aan, alles gaat weer mee terug naar huis en thuis zaai ik weer opnieuw, nu voor de derde keer doperwtjes. Daar staan ze nu weer lekker in de slaapkamer, geen muis kan er meer bij.

Onze schoenen zetten we weer rechtop, zodat de muis er niets in kan bewaren.Het is blijkbaar een lekker plekje, want we hebben al meer verrassingen in onze schoenen gehad! Zelfs het begin van een nestje……

strooizaad van de vogels van buiten naar binnen gebracht in deze laars.Wat een werk voor zo’n muis

4 gedachten over “Die snertmuis

  1. Als niet-tuinierster vind ik het een heel grappig verhaal…
    Als wel- tuinierster is het inderdaad ronduit ergelijk,bewonder je doorzettingsvermogen Margriet!

  2. Daar in mijn omgeving kippen gehouden worden ,heb ik in het hok achter in de tuin ook regelmatig last van muizen en kan daar dus niet alles zetten wat ik wil.Wel spijtig dat je 3 keer opnieuw moet beginnn

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!