Dat is wortelwijsheid!

Vanmorgen ging ik voor het eerst weer eens met de oudste kleindochter naar de tuin.Er stond geen wind, het was bewolkt maar de temperatuur was goed.

De kleindochter is onlangs 3 jaar geworden.De tuin van opa en oma vindt ze nog steeds leuk en ze gaat graag mee.Hoe snel gaat de tijd en wat wordt ze al wijs.Vandaag namen we haar “tuin”, een verhoogde bak, onderhanden.

Al zingend en kletsend gingen we aan de slag, eerst harkten we de grond fijn.De doperwtjes die we zouden gaan zaaien, had ik al in water gezet.Met haar wijsvinger prikte ze gaatjes in de grond en liet er een erwtje in vallen.Precies zoals ik het voor gedaan had.Heel serieus werden ze tot de laatste erwt in de grond geprikt.

Na de doperwten gingen we aardappelen poten. Alles “kan ze zelf wel” en “hoef jij niet te helpen, oma!” Dus met de bollenpoter maakte ze een gat voor de aardappel[ die ik nog wel wat dieper maakte met haar goedvinden], gooide de aardappel in het gat en kneep de aarde weer uit de bollenpoter. Ik dacht : dat kan ze niet, maar ja hoor met 2 handen kan dat best. We pootten 4 aardappelen en daarna plantten we nog een stuk of 10 bietenplantjes.

Na al dat harde werken was het natuurlijk tijd voor een lekker pakje drinken met wat lekkers erbij! Daarna riep ze enthousiast: “kom oma, we gaan kijken of de aardappelen al klaar zijn!” Ik vermoed dat ze dacht dat het net zo snel zou gaan als thuis met de aardappelen koken!

Als ik zo bezig ben met haar, geniet ik er zo van.Ze kletst honderduit en heeft overal antwoord op. Zo vertelde ze een heel verhaal en eindigde met de zin: “Dat is wortelwijsheid, oma” .Om je rot te lachen!Als je de kleine wijsneus niet kent, zou je denken waar slaat dat nou op? Het is echter een veel voorkomende zin uit een van haar favoriete tekenfilms, Pieter Konijn. Zo heeft ze wel meer van die zinnen waarbij ik denk, hoe komt ze erop? Pas waren we aan het wandelen en zei ze: “wat is het een mooie wereld oma!” Ik dacht meteen dat ik een kleindochter heb die filosoof wordt of in ieder geval iets heel slims, tot ik het later opeens hoor zeggen in: je raadt het al: Pieter Konijn!

4 gedachten over “Dat is wortelwijsheid!

  1. Het is inderdaad zeer leuk de kleinkinderen een eigen plekje te geven in de moestuin en hen geleidelijk aan te laten tuinieren met begeleiding Want vroeg geleerd is oud gedaan. Nog een fijn weekend.

  2. Die zal op school niet zeggen dat aardappelen aan de bomen groeien zoals ik meermaals hoorde in mijn kleuterklas.Ze ziet hzet allemaal gebeuren en weet goed waar ze het over heeft

Leuk als je een reactie achterlaat!