Fletten, bosje nostalgie

In de tuin van mijn opa groeiden vroeger altijd Fletten, zoals hij ze noemde. Hij plukte in het voorjaar vaak een bosje af, wat je dan mee naar huis kreeg. Ik herinner mij dat ik ze altijd zo lekker vond ruiken. Een hele typische geur.Ik heb wel eens naar de planten gezocht in tuincentra, maar ben ze eigenlijk nooit tegen gekomen.Anderhalf jaar geleden kreeg ik van mijn moeder wat zaailingen van Fletten. Zij had ze opeens ergens gezien en kocht ze voor mij.

zaailingen van fletten

Erysimum cheirisyn of ook Cheiranthus cheiri

De flet of zoals ook wel genoemd, de lente violier of de muurbloem (Erysimum cheirisyn, synoniem Cheiranthus cheiri) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Het is een soort die in het wild zeldzaam geworden is, maar waarvan cultivars in tuinen worden gebruikt als sierplant. De halfstruik is afkomstig uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Romeinen introduceerden de plant vermoedelijk zo’n 2000 jaar geleden als sierplant en geneeskruid in de Lage Landen. [bron Wikipedia]

Wilde soort

De wilde muurbloem groeit vooral op oude muren van kerken, ruïnes, stadswallen en forten. Voorwaarde is dat de specie tussen de stenen veel kalk bevat. De plant is in Nederland zeer zeldzaam en staat als ernstig bedreigd op de Rode lijst, sinds 1950 is het aantal groeiplaatsen zeer sterk afgenomen. Bij restauratie van muren waarop de muurbloem is gevestigd dienen wettelijk voorgeschreven beschermingsmaatregelen getroffen te worden. Deze plant is in Nederland wettelijk beschermd door de Wet Natuurbescherming. De meest noordelijke plek in Europa waar de plant in het wild voorkomt is de oude stadsmuur van Hanzestad Kampen in Overijssel.

Zaaien

Fletten zijn tweejarige planten, wat betekent dat ze in het jaar nadat gezaaid is, zullen bloeien. Het jaar van zaaien is alleen voor de groei. Vaak worden fletten pas aan het einde van de zomer gezaaid zodat ze eerst groeien en pas de lente daarop zullen bloeien. De bloei is dan wat vroeger. Als je ze in het voorjaar zaait, zullen ze in juli beginnen te bloeien.De plant wordt 20-90 cm hoog. De bloemen van wilde planten zijn goudgeel, die van cultivars zijn donkergeel, oranje of roodbruin. Na de bloei vormen zich peulen waarin de zaadjes zitten. Als je ze goed droogt, heb je ieder jaar weer nieuwe jonge planten.

fletten

Plek

Fletten houden van een kalkrijke plaats, zelfs langs een muur in maar een klein kiertje zullen ze het al goed doen, mits het cement kalkrijk is.Ze houden van zon en warmte.Bij ons staan ze gewoon in een bloemenperk.In het voorjaar bloeiden de fletten uitbundig en ving ik zaden op toen ze uitgebloeid waren.Laat in de zomer zaaide ik ze opnieuw. In het najaar plantte ik ze uit. Ik heb ze in het najaar wat kalk gegeven.Nu beginnen ze weer in bloei te komen en afgelopen zondag plukte mijn man wat takjes af omdat ik er niet bij kon komen.

In het kader van niet de deur uit kunnen, probeerde ik maar wat uit met de camera:

Bossie voor thuis

Mijn opa is al jaren geleden overleden. Toch kunnen bepaalde voorwerpen , geuren, geluiden je weer terug in de tijd brengen. Dat gebeurt bij mij bij het ruiken aan deze bloem. Ik hoor mijn opa nog zeggen: kijk eens meid, een bossie voor thuis!

17 gedachten over “Fletten, bosje nostalgie

 1. Fletten! De laatste keer dat ik die naam hoorde was van schoonmoeder (Oost-Brabant).
  De tuin is een juweel geworden en de foto’s zijn prachtig.
  Ik ga je volgen

  • Reply to Bertie: Leuk dat jij de naam Fletten wel kent, uit de meeste reactie lees ik dat deze naam niet veel gebruikt wordt. Leuk dat je mijn blogs gaat volgen, welkom!

 2. Muurbloemen zijn inderdaad herinneringen aan onze grootouders. Ik heb ze eens lang geleden meegebracht van een ruilbeurs in onze tuinclub en sindsdien bloemen ze ieder jaar. In België heb ik het woord fletten nog nooit gehoord. Bij ons worden ze muurbloem genoemd. Ik heb er ook vrij veel in de tuin staan . Ze zaaien zichzelf uit. Heb ze in het geel en oranje. In de prille lente fleuren ze de tuin op.

 3. Hier bij ons in de buurt noemen ze het flieren. Ze zijn leuk, maar het steeds zaaien is voor mij dan weer een gedoe. Zeker in het najaar, dan vergeet ik het. Ze zijn geweldig in combinatie met tulpen . Je foto’s zijn top en passen bij het nostalgische thema van jeblog.

  • Antwoord aan Hetty, ze zouden zich zelf ook uitzaaien, las ik op internet, maar bij mij hebben ze dat nog nooit gedaan in de drie jaar dat ik ze heb staan. Ze komen nu net in bloei, dus bij ons net te vroeg samen met de tulpen denk ik.Eens even afwachten want ze bloeien best wel lang

 4. Muurbloemen zag je vroeger inderdaad meer dan nu. Ik herinner me ze nog levendig uit mijn jeugd. Leuk dat ze in je tuin een mooie plek kregen. Je experimenten met je fototoestel vind ik trouwens zeer geslaagd en dat geldt ook voor de composities die je gemaakt hebt 🙂

  • Reply to Marthy, ik heb even gekeken op je website en ik ken ze inderdaad. Volgens mij heeft mijn tuinoverbuurvrouw ze staan. Toch eens vragen om een stek….

 5. Had nog nooit van ‘fletten’ gehoord.. kende alleen de naam muurbloemen. Een buurvrouw twee huizen verderop heeft zo’n prachtige kleur van die bloemetjes in de voortuin, roodbruin met geel, ik stond die eens te bewonderen en toen heeft ze op een gegeven moment wat zaadjes in ónze voortuin gestrooid.. vond ik zó lief.. alleen: het heeft nooit wat gedaan.. te weinig kalk in de grond dan zeker? 😉
  Prachtige stillevens maakte je.. het lijken wel schilderijtjes.

  • Reply to mizz D Het zou kunnen dat er te weinig kalk in de grond was, maar je weet het in een tuin nooit zeker waarom iets het wel of niet doet, te weinig zon, te nat, slakken, noem maar op. Dank je voor je compliment! Je gaat van alles verzinnen als je alleen thuis bent en niet weg kunt…

Leuk als je een reactie achterlaat!