Huis van Gijn 2

Vorig weekend bezocht ik museum Huis van Gijn. Ik schreef er al wat over in het vorige blog. Vandaag laat ik jullie mee genieten van al het moois en interessants wat ik nog meer zag.

Huis van Gijn

Het was nogal donker in het huis, wat bewust gedaan wordt om de waardevolle spullen te beschermen. Er werd ook gezegd dat ik niet met flits mocht fotograferen.De meeste foto’s nam ik met mijn telefoon.In het vorig blog was ik gestopt met schrijven toen ik in de gang was☺

De eerste kamer die ik vanuit de gang in ging was de zaal. Het was de voornaamste kamer van het huis met mooie  betimmeringen en kostbare wandtapijten. Sinds 1730 werd deze zaal gebruikt voor ontvangsten en partijen.De kaarsenkroon die je ziet branden op de foto is van verguld gesneden hout.

Chique ontvangstruimte

De “rode salon”was het domein van mevrouw van Gijn en werd gebruikt om haar vriendinnen te ontvangen om thee te drinken.

Ook werden gasten voorafgaand aan het diner hier  ontvangen.  Diners werden regelmatig gegeven, van Gijn was een wel gezien figuur in Dordrecht.

Tuinkamer

De tuinkamer was de eigenlijke woonkamer. Er werd muziek gespeeld, gelezen, een spelletje gespeeld. Er was geen tv of computer in die tijd dus men moest zichzelf vermaken. De van Gijns hadden veel abonnementen op tijdschriften en ze speelden graag piano, alleen of samen.

De eerste etage

Net als beneden is de gang ingericht als “museum”      Ook op deze etage is de slaapkamer van dhr van Gijn. De laatste jaren van zijn leven moest hij met alles geholpen worden. De groene stoel is zijn rolstoel. Deze slaapkamer gebruikte hij pas na het overlijden van zijn vrouw.Onder de echtelijke slaapkamer. Het behang heeft een patroon uit de Lodewijk XIV stijl maar is niet origineel.Na het overlijden van mevrouw mag de gezelschapsdame van dhr van Gijn hier slapen. Het bed erfde zij later, zo bleek uit het testament. Ik liep een beetje illegaal achter een rondleiding aan en hoorde bij de uitleg zeggen dat deze gezelschapsdame wel meer hoopte maar dat het niets werd tussen haar en van Gijn.

Badkamer

In 1882/1883 kreeg Dordrecht waterleiding en een deel van de kleedruimte werd verbouwd tot badkamer met geiser.

Ook werd een toilet aangelegd, wat erg vooruitstrevend was in die tijd.

Ik denk dat naast het echtpaar het personeel heel blij geweest zal zijn  dat ze niet meer hoefden te sjouwen met warm en koud water voor het bad of lampetkan.

Ook op deze etage waren de bibliotheek en studeerkamer maar daar deed de verlichting het niet en maakte ik geen foto’s.In de goudleerkamer maakte ik deze foto. Deze kamer is uniek in Nederland omdat hij volledig bewaard is gebleven.

   Voor vandaag laat ik het hierbij.Ik bracht veel tijd door op de tweede etage en de zolder. Daarover schrijf ik volgende keer weer.

17 gedachten over “Huis van Gijn 2

 1. Pingback: Huis van Gijn over schoonmaak en speelgoed - Choices, Changes, ChancesChoices, Changes, Chances

 2. Heb jij dat nou ook dat je op zulke locaties altijd hebberig wordt van (sommige) pracht en praal… en dat je tegelijkertijd de rillingen over je rug lopen als je je probeert voor te stellen hoe zwaar het leven toentertijd moet zjin geweest?

  Hoe dan ook, het was./is prachtig… zoals je fofto’s tonen en dat kunnen we gelukkig zonder in die tijd terug te moeten.

  • Nee ik wordt er niet hebberig van maar ik denk altijd wel hoe zou het leven toen geweest zijn.Als ik in die tijd had geleefd was ik waarschijnlijk degene die met emmers badwater liep te sjouwen, personeel dus

 3. Wat prachtig dit huis. Het lijkt me zeer de moeite om te bezoeken. Zo rijk, zo sfeervol.

  Hopelijk lukt het deze keer om te reageren… bij je vorige berichten wilde het maar niet lukken.

 4. Prachtige foto’s en reportage van een zeer interessant bewaard huis
  en inboedel van grote waarde
  Ik ben pas terug uit vakantie en kom de gemiste berichten later nog lezen

 5. Tes photos sont superbes Margriet et ce musée de toute beauté. Les meubles, les objets, tout est magnifique dans ces pièces. Un régal pour les yeux, merci.

 6. Aan je foto’s te zien is het een rijkelijk prachtig gebouw. Weelderig binnenin. Wie weet lukt het me ooit want het lijkt me heel erg de moeite!

  • Het is zeker de moeite, ik vond ook de etage van het personeel en de zolder vol met speelgoed en poppenhuizen erg interessant.Daar schrijf ik volgende keer over.Jij hebt je handen vol aan het huis in Brussel

Leuk als je een reactie achterlaat!