Op de valreep

Net op de valreep van het paddenstoelenseizoen kon ik nog wat exemplaren vast leggen. Zodra de nachtvorst toeslaat is het gedaan met de meeste soorten.

Amathistzwam

Veel paddenstoelen bestaan immers voor meer dan 90 procent uit water en eenmaal bevroren geweest blijft er na het ontdooien alleen maar een hoopje viezigheid over. Ook het mycelium – de schimmeldraden die zich onder de bladeren en in de grond bevinden – is niet erg vorstbestendig en raakt door de vorst dusdanig beschadigd dat het lang duurt voordat het weer nieuwe paddenstoelen kan produceren.

Toch zijn sommige paddenstoelen verrassend goed bestand tegen de vorst. Veel houtzwammen gaan gewoon door met de afgifte van sporen na een vorstperiode en er zijn zelfs paddenstoelensoorten die midden in de winter verschijnen. Het blijkt dat sommige paddenstoelen in staat zijn een soort antivries aan te maken om zo barre tijden te kunnen overleven.[ bron Nature today]

Als straks de eerste rijp weer op het het gras ligt, kunnen we dus nog steeds mooie foto’s maken van de paddenstoelen met antivries☺

Parelamaniet

Paddenstoelen landgoed

De buitenplaats hier in ons dorp ligt op loopafstand van mijn huis. In het bos is er een enorme hoeveelheid paddenstoelen te zien. Het viel mij wel op dat het er minder waren als vorig jaar, maar misschien was ik al te laat. Het was de derde keer dat ik ging deze herfst. De keer dat ik met mijn kleindochter ging kwamen de eersten net boven de grond.Dat was op 24 oktober, dus niet heel lang geleden. Het landgoed is niet vrij toegankelijk, dus het is er nooit druk. Zelf ben ik vriend van…. en heb een kaart voor het hele jaar.

De paddenstoel der paddenstoelen, de vliegenzwam[ rood met witte stippen] ben ik er niet tegen gekomen.De vliegenzwam vind je vooral in de buurt van berken, beuken en eiken. Die staan er op het landgoed toch genoeg. Ik las dat het hoogtepunt van de vliegenzwam eind augustus ligt dus misschien heb ik ze gewoon gemist……

Naast de paddenstoelen is het een heerlijk park/bos om te wandelen.Ik kom er graag. Met alle herfstkleuren in al die reuzen van oude bomen is het ook genieten. Een impressie daarvan in een volgend blogje.

Fijn weekend allemaal!

15 gedachten over “Op de valreep

  1. Ook weer prachtig.. wat een variatie aan zwammen zag je!
    Toch wel één van de leukere dingen van de herfst.. paddenstoelen. Maar gelukkig hebben we ook nog de kleuren en de besjes en andere boomvruchten.. al zal álles van lieverlee wel minder worden nu, nu het kouder wordt.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!