Paddenstoelen speurtocht

Vanmorgen vroeg zag ik wat blauwe lucht en nam mij voor weer op paddenstoelen speurtocht in het Donckse bos te gaan.

Binnen een uur tijd trok de lucht echter helemaal dicht en werd het hier hardstikke mistig.

Om een paar uur later weer op te klaren tot zonnig weer.

Toch op speurtocht

Ondanks de mist ging ik toch op pad.Paddenstoelen zag ik in overvloed. Veel waren echter al weer aan het vergaan, omgevallen, half opgegeten…

Alweer bijna voorbij?

Ik denk dat ik nog net op tijd was om wat mooie foto’s te maken voordat alles weer verdwenen is.

Deze paddenstoelen met rode hoed stonden op 1 stukje langs een slootje. Het is een russula, maar er zijn er zoveel die erop lijken. Is het de broze russula , de stevige braakrussula, kleinsporige of grootsporige russula, een wilgenrussula? Ik heb geen idee, obsidentify weet het ook niet met zekerheid………..

Zeldzaam?

Een stuk verderop groeien allemaal oranje zwammen.Ik zag ze vorig jaar op dezelfde stam. Ze zijn oranjegeel en hebben een viltige hoed. Door hun welvingen zien ze er extra zacht uit. Ze staan op trechtervormige stelen en lijken op een kruising tussen oesterzwammen en cantharellen.

Thuis zoek ik hem op. Het is de oranje oesterzwam [Phyllotopsis nidulans] Daar was obsidentify dan weer zeker van. Het is volgens diverse natuurwebsites een zeldzaamheid: de oranje oesterzwam, ook wel stinkoesterzwam of schijnoesterzwam genoemd, die niet aan de echte oesterzwam verwant is. De zo oogstrelende zwam zou stinken als een stinkdier, lees ik. In 2007 is de soort voor het eerst in Nederland gevonden en ook in de buurlanden is hij zeldzaam. Oranje oesterzwammen groeien op dood naald- zowel als loofhout en dat ligt er wel hier in dit Ridderkerkse bos.

Tot zover de eerste foto’s, in een volgend blog weer verder

16 gedachten over “Paddenstoelen speurtocht

  1. Zooo dan.. daar in het Dockse bos staan wel veel meer paddenstoelen dan in de Gorzen maar eventjes verderop hoor!
    En nee.. ik kan dat van paddenstoelen ook nooit met zekerheid zeggen.. dacht dat die rode russula’s appelrussula’s waren.. maar elke gok is goed wat mij betreft hehe. Mooie serie!

    • Hallo Marion, er zullen vast goede boeken zijn, maar ik ken ze niet en kan je daar niet mee verder helpen.Ik zelf zou niet zomaar wat durven plukken.Dank je wel voor je reactie en succes met het zoeken naar een goed boek.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!