Plukboerderij

Vanmorgen vroeg een appje van dochter: Ik ga straks naar de Buytenhof, zin om mee te gaan? Ja daar heb ik wel oren naar en een uur later ontmoeten we elkaar op de parkeerplaats van Plukboerderij “de Buytenhof” in Rhoon. Het ligt bijna in het midden tussen Maassluis en Ridderkerk. Zij rijdt 20 minuten, ik 16.

Alhoewel het pas half 10 is, zijn we niet de eersten.Het is dan ook lekker weer dus dan gaan er meer mensen op stap. Er zijn vooral moeders en opa’s en oma’s met kinderen onder de 4 jaar. Op deze boerderij is van alles te zien en te doen.

In de stal

We komen allereerst langs de stal met varkens en koeien, althans koeien….dat dachten wij. Maar een langslopende medewerker zei dat het allemaal stieren zijn.Geen idee waarom al die stieren bij elkaar in die stal staan, ik had het even moeten vragen. Ik hoop niet dat ze staan te wachten tot ze goed zijn voor de slacht.

 

Het bedrijf bestaat al sinds 1896 en is altijd in de familie gebleven. Allereerst was het een gemengd bedrijf met akkerbouw en veeteelt .

Met de veranderende tijden verdwijnen in de jaren 80 vorige eeuw, de melkkoeien en later ook de akkerbouw. Momenteel bestaat de boerderij vooral uit peren -en appelgaarden.De boerderij is sinds 2004 omgevormd tot de sociale en multifunctionele landbouwonderneming. Sindsdien is de missie om mensen gastvrij te ontvangen en ze te laten genieten van al het moois van het land. Er wordt dagbesteding geboden aan volwassenen met een verstandelijke of psychosociale beperking. En ook vrijwilligers kunnen meewerken. 

Kleinzoon Thijmen van net 2 jaar vindt het helemaal niet eng, al die grote koeien uh stieren en varkens en is bijna niet mee te krijgen. We lokten hem mee omdat we hem appelsap en kaak beloofden☺

De Theeschenkerij wordt met medewerkers met een verstandelijke beperking gerund.Het lijkt mij een heerlijke werkplek! Het was al heerlijk in de zon en na een poosje in de speeltuin gingen we aan het lekkers op het terras.Allemaal biologisch, homemade lekkernijen.

Na nog een bezoek aan de stal, want Thijmen kreeg er geen genoeg van, liepen we de boomgaard in. Ik zag koolwitjes, een dagpauwoog en een zandoogje, maar kreeg ze niet op de foto.Vogels kwetterden om ons heen en Thijmen plukte paardenbloemen. Genieten!

Er worden veel activiteiten gedaan op deze boerderij, voor kinderen maar ook bijvoorbeeld workshops voor volwassenen. Momenteel is er een bloesemroute voor kinderen. Hij duurt ongeveer een uur en het is een speurtocht door de boomgaarden met allerlei opdrachten.Deze kleinzoon is er nog te klein voor en met de wandelwagen was het ook niet echt te doen. Wij liepen dus gewoon maar wat door de perengaard

Bloesems

Dochter moest weer op tijd weg voor het middagdutje van kleinzoon. Ik besloot nog te blijven, nu ik er toch was en wat bloesems op de foto te zetten en naar de moestuin te lopen. De perenbomen zijn al uitgebloeid maar de bloesems in de appelbomen zijn er nog volop.Ze staken mooi af tegen de blauwe lucht.Ik zag veel insecten rondvliegen.Ik vroeg mij wel af of ze die bomen wel of niet bespuiten. Ik zie nl niet een luis, terwijl in het appelboompje van dochter in haar tuin de mieren al weer druk in de weer zijn die luizen uit te zetten☻

Moestuin

De moestuin lag er netjes maar nog leeg bij. Over een poosje kan er van alles geplukt worden.Aardbeien, kruiden, bloemen enz.Ik kocht nog een rozemarijn en een tijmplant voor op mijn balkon en vertrok daarna weer naar huis.

Dordrecht

Zaterdag kwam mijn oudste kleindochter Lieke logeren. Met haar ging ik met de waterbus naar Dordrecht om te winkelen. Ze is inmiddels 8 jaar en dat is een leuke leeftijd om zoiets te doen met haar. Ze mocht van mij zelf wat kleding uitzoeken. Het werd een zomerjurkje, een korte spijkerbroek en een roze shirtje daarbij. Ze genoot ervan. Er was ook markt en dat vond ze ook helemaal leuk. Bij een tassenkraam koos ze nog een leuk roze tasje uit om het compleet te maken. Daarna trakteerde ze mij op een milkshake bij Mac Donalds van het geld wat ze van haar vader mee had gekregen voor een ijsje of zoiets.

De route van de aanlegplek van de waterbus naar het winkelhart loopt via oude straatjes met historische panden.Ik legde aan kleindochter uit hoe ze kan zien dat al die huizen al zo heel oud zijn. Ze had het snel door en ging zelf opletten waar bordjes waren met jaartallen.Zo’n kind begrijpt natuurlijk nog niet hoe oud dat wel niet is, een huis uit 1626…..

Alhoewel ik er dichtbij woon, was ik er nog nooit geweest. Nog heel wat in te halen, dus ik neem mij voor snel terug te gaan met camera! Een van de foto’s die ik snel met de telefoon nam was van een oude muur reclame. Ik verzamel foto’s met dit soort reclame-uitingen van vroeger.

Het was een lekker weekend met twee uitersten in bezoeken, een biologische plukboerderij en een historische binnenstad.

 

 

 

26 gedachten over “Plukboerderij

 1. Variatie is goed voor de geest! Prachtige dieren op de boerderij en je hangbord is geweldig. Weer een fijn weekend met de kleinkinderen.

 2. Denk dat ik het uitstapje naar de boerderij het leukste zou vinden, maar shoppen met een 8 jarige is dan ook weer leuk om te doen.
  Hier zijn de 2 jongste meiden 7 jaar en weten precies wat ze willen dragen haha…groetjes

 3. Les fleurs de pommiers sont le printemps dans toute sa beauté. Et ton petit garçon a dû adorer de voir tous ces animaux dans leur milieu naturel. Les enfants adorent. Bonne semaine Margriet.

 4. Het lukt me soms zo moeilijk om hier te reageren. Ik waag nog één poging .
  Ik hou van zorgprojecten op boerderijen. Veelzijdigheid troef. En voor kleinere kinderen echt heerlijk, een wonderlijke wereld.
  Je hebt de WEdagen meer dan nuttig besteed!

 5. Zo te lezen twee geweldig leuke uitstapjes. Die dikbil runderen zijn echt wel voor de slacht.
  Naar Dordrecht moet je echt nog eens terug gaan want dat is zo´n mooie en fotogenieke stad! Ik ben er al meerdere keren heen geweest om te fotograferen.

 6. Leuk hoor zo twee heel verschillende uitstapjes.
  Ik kan je de stadswandeling Rondje Dordt aanraden die wij onlangs gelopen hebben. Vonden wij erg de moeite.

 7. wat een fijn weekend had je Margriet
  dat zijn dikbillen in de bovenste foto , en die zijn voor de slacht
  fijn te zien dat de kleine man er niet bang voor is
  een mooi bedrijf dat ze daar zo runnen met mensen met een wat ” men ” noemt een beperking
  nu weet ik plots waar ik Rhoon van ken , ik wandelde er door op het Grote Rivieren pad 🙂
  Dordrecht is helaas ook bij mij onbekend

 8. Wat? was jij nog nooit in Dordt geweest? dat meen je niet! Zéker eens met je camera teruggaan!
  Leuke dingen deed je met je kleinkinderen.. genieten geblazen voor allemaal!

 9. Je maakt heel mooie uitstappen met de kleinkinderen. Zo mooi op de boerderij. Thijmen heeft het duidelijk naar zijn zin. Met die waterbus zou ik ook eens willen varen!

  • Ja, ik heb het al eerder een keer gedaan met beide kleindochters. Volgende week is haar zusje aan de beurt, ik vind het zo leuk om die gezichtjes te zien als ze trots zijn zelf wat uit te mogen kiezen

 10. Leuk stukje weer.. zeker ook om te lezen hoe onze gezamenlijke kleinzoon z’n zondagochtend doorbracht tussen de stieren met oma en z’n mama..

Leuk als je een reactie achterlaat!