Sporten en afvallen

Dinsdag en donderdag is de fysio-dag van man. In het pand van de fysio is ook een sportschool. De kilo’s vlogen er afgelopen weken nog niet bepaald af, dus omdat ik hem toch moet brengen en op hem moet wachten, heb ik de stoute [sport] schoenen aangetrokken.

Sporten dus………Sinds de gebroken enkel, het verwijderen van de plaat en nu de knie van man is het bewegen op een laag pitje gekomen. Jaren geleden zaten we samen op zondagochtend met een bevriend echtpaar op een sportschool, maar ik vond het sporten op die apparaten destijds drie keer niets. Stond ik op zo’n loopband achter het raam met prachtig weer buiten, dan dacht ik wat sta ik hier in vredesnaam te doen? Het after- sporten was leuker, even kletsen met een bak koffie aan de bar.

Weer wat jaartjes later besloten vriendin Els [van het echtpaar hierboven] en ik weer eens een poging te doen bij een andere sportschool op ons dorp. We stonden op een avond, klaar om te gaan knallen, in het donker voor het raam naar binnen te kijken en zagen van die bodybuilders type vrouwen met strakke pakjes en strings en maakten dat we weg kwamen. Daar pasten wij niet tussen.

In de loop der jaren deed ik nog wel pogingen hoor, soms met dochter, soms alleen. Zo zat ik een tijdje op “slenderen”. Dat was wel het toppunt van hilariteit volgens de rest van het gezin. Je zet bv je benen op een of ander apparaat en in plaats van dat jij iets beweegt, beweegt het apparaat jou. Zalig, moe werd je er niet van en uitpuffen van al dat bewegen hoefde je ook niet. Het laatste apparaat was een of andere massagestoel, dat was mijn favoriet!

In deze kleine sportschool bij de fysio geen types zoals ik eerder beschreef, maar gewone mensen van allerlei leeftijden. Ik had dat tijdens het wachten eens bekeken en hier val ik niet uit de toom met mijn toch wel, te dikke lijf☻ Nu sport ik met een coach aan mijn zijde, die zegt wat ik moet doen en vooral dat ik “nog even “door moet gaan. Woensdag had ik bij het opstaan spierpijn in mijn benen. Donderdag gingen we dat er eerst even “uit fietsen”aldus de coach. Vrijdag had ik geen spierpijn en al met al ben ik deze week best tevreden over mijzelf. Niets gesnoept, gezond gegeten en naast het sporten ging ik ook nog wandelen, alleen en ook samen met man in de rolstoel. Rare stoepjes kom je dan trouwens tegen………

Hoe kun je, na het oversteken van de weg, hier nu met een rolstoel de stoep op. Daar denk je niet over na als je er zelf niet mee te maken hebt.

Iedere ochtend ga ik hoopvol op de weegschaal staan. Is er iets af? Nee, geen gram dus………

Afvallen, levenslang

Als baby kwam ik met ruim 9 pond ter wereld. Een mager scharminkel was ik dus nooit. Een stevig kind als ik naar de kinderfoto’s kijk.

dit ben ik, stevig meisje

We werden opgevoed met eten wat de pot schaft. Gewoon, Hollandse kost, op vrijdag iets anders dan aardappelen en groenten. We aten dan bv macaroni, op zaterdag soep met brood of patat van Tiny’s Taria. Op zondag iets speciaals. Eenmaal per week kliekjesdag, dan aten we alle restjes van de week. Ook kregen we wel bv overgebleven hutspot en zuurkool op brood mee naar school.Of wat ik ook zo heerlijk vond: gekookt spek met mosterd of gekookte lever. Ik denk dat onze kinderen het zich niet kunnen voorstellen…………..

In de puberteit ging ik voor het eerst naar een afvalclub, de Weight Watchers. Nu denk ik waarom in vredesnaam, ik was hartstikke slank, onder de 65 kilo. Ik viel er wel door af, maar ik geloof niet dat ik lang deelnam aan die wekelijkse weegsessies.

Lange tijd bleef ik redelijk stabiel qua gewicht, kilootjes erbij, even lijnen, kilootjes eraf. Maar toen kwam de overgang tegelijk met zittend werk met gezellige collega’s die wel van wat lekkers hielden en de kilo’s begonnen gestaag toenemen. Ik Sonja Bakkerde, telde punten, nou ja van allerlei diëten probeerde ik wel eens even uit. Nooit hield ik het lang vol. Het zonde om weg te gooien zit zo in mij gebakken. Een aardappeltje over na het eten, 1 plakje ham over van de tosti’s, restje chili, dat kan ook op brood de volgende dag, afijn ik eet het op, al die restjes.

Ieder jaar neem ik me op 1 januari voor dat het nu anders moet. Ik heb nog kleren in de kast hangen uit een slankere periodes, ooit kan ik ze aan, ik weet het zeker. Uit de mode zijn ze dan zeker ook …….

Met de paplepel

Eten wat de pot schaft, je bord leeg eten, zonde om weg te gooien, zelfs met “denk aan de kinderen in Afrika, die niets hebben”, daar ben ik mee groot gebracht. Komt natuurlijk door de oorlog die zeker onze grootouders mee maakten en mijn ouders als kind ook. Mijn vader was melkboer en altijd waren er producten op of over de datum, die werden echt niet weggegooid. Van een voedselbank hadden we nog niet gehoord, dus wij aten alles zelf op. Lekkere toetjes, koekjes, kaas met een schimmelrandje…..

Mijn opa en mijn vader maakten met hun duim of vinger hun bord na het warme eten helemaal schoon, het kon bijna zo de kast weer in.

mijn opa

Kun je het mij dan kwalijk nemen? Ja natuurlijk wel, ik stop namelijk alles zelf in mijn mond. Mijn zoon zei pas of je het nu weggooit of zelf op eet, het is allebei weg. Dus kun je het beter maar niet in je mond stoppen.

De koelkast is nu gevuld met komkommer, wortel, sla en meer van dat. Geen chippie, nootje, toastje, chocolaatje, geen pistoletje met dik Brie…… Iets lekkers bij de koffie, echt niet.

Of …zal ik toch wat bakken voor als we misschien bezoek krijgen? Ik heb alles in huis om gevulde bolussen te maken, [ klik op de link voor het recept]waar de hele familie gek op is. Doe ik het wel, doe ik het niet???

Aantal calorieën in 1 bolus zonder room: 227

Eerst maar eens appen of er überhaupt iemand van plan is langs te komen voordat ik ze bak en we alle 12 bolussen zelf op moeten eten. Of…. op moeten eten? Weg gooien toch! Wel zonde………..

40 gedachten over “Sporten en afvallen

 1. Pingback: Sporten en afvallen 6 - Choices, Changes, ChancesChoices, Changes, Chances

 2. Van het begin tot het einde gelezen, met de volle aandacht en regelmatig instemmend hier zitten knikken. Wat herken ik hierin veel. Intussen ook al heel wat uitgeprobeerd, telkens opnieuw, en nu uiteindelijk mèt resultaat. Lees: een diëtiste gespecialiseerd in m’n onderliggende aandoening en wandelen…hoe meer, hoe liever wat dat laatste betreft. Op deze manier is het ook vol te houden. Het is nooit een of/of verhaal hé maar wel en/en. En de voeding wat in het oog houden (geen schuldgevoel omdat je restjes niet opeet), en blijven bewegen. Heel inspirerende blog, dank je wel hiervoor. Alle succes toegewenst.

  • Dank je wel Hilde! Ik ging ook al eens naar een diëtiste.Bij mij is toch echt wel het probleem van teveel, teveel snoepen, te veel eten. Bewegen doe ik best nog wel veel buiten de sport om, in onze volkstuin, met de kleinkinderen, mijn werk en af en toe een stuk wandelen.

   • Het beseffen is al een heel goed begin, de bewustwording. De rest volgt dan meestal wel. Ik schreef er ook een stukje over, dankzij jouw inspiratie hier.

 3. ik vind het een verschrikking hoeveel ik de laatste tijd weeg. Vroeger moest ik nergens naar kijken, ik bleef een slanke den. Maar ergens tussen de 30 en 40 begonnen de kilo’s erbij te komen. Stoppen met roken zorgde er daarna voor dat er echt veel kilo’s bijkwamen, maar die kreeg ik er weer af. Maar toen moest ik hormoontherapie, kwam de vervroegde menopauze, nu neem ik antidepressiva, allemaal van die dingen waardoor de kilo’s eraan blijven plakken. Ik ga nu ook wel weer proberen wat af te vallen, wat lekkere dingen laten. Sporten helpt inderdaad niet om af te vallen, maar gezond is het uiteindelijk wel, en het is die combinatie die je moet hebben, gezond eten en bewegen. Ik wens je succes toe, 12 bolussen hoeft niet maar af en toe eens een uitspatting mag wel. Een doodzonde is erger dan een dagelijkse zonde, zegt mijn stiefvader, als het over eten gaat. En nog een wijsheid: wat je niet in huis hebt, eet je niet op 🙂

  • Alle wijze tips die menig persoon geeft hier op dit blog, weet ik natuurlijk ook wel. Als ik niets in huis heb en gewoon gezond eet, voel ik me sowieso wel beter. Met antidepressiva gebruik is het bekend dat je in gewicht toeneemt, het er af krijgen is dan nog moeilijker.Jij ook succes!

   • Dankjewel. Ik hoop dat de lente/zomer wat soelaas brengt. Winter is altijd wel een dip in humeur (om het mild uit te drukken) met een inherente stijging van het gewicht.
    Ik onderschat jouw wijsheid zeker niet hoor. Maar: herhaling is de moeder der wijsheid, dus herhaalde ik even wat bij mij het beste lijkt te werken.

     • Je bent zeker niet de enige die daarmee worstelt.
      (ik kan het zelf ook altijd allemaal zo goed uitleggen, maar dat dan zelf toepassen, da’s helemaal iets anders, ook als het om dingen voor mijn mentale gezondheid gaat)

 4. Waarom zijn vette zoete dingen toch zoveel lekkerder dan komkommer en tomaat? Zelf ben ik toch ook wat suikerverslaafd. Gelukkig woon je ver af, want ee’ bolus kan ik niet weigeren.
  Die sportschool met mate lijkt me heel gezond, afvallen of niet. Afvallen is trouwens ongelooflijk lastig, ik weet niet of ik elke calorie wil tellen? Daar wordt een mens toch alleen maar depri van??

 5. Ook ik woog 9 pond bij de geboorte, mijn moeder bracht allemaal zware kinderen ter wereld, zelf was het een scharminkel.Ik groeide op als een mager kind en bleef de rest van mijn leven slank.Na de geboortes van mijn drie kinderen woog ik minder dan voor de zwangerschap. Ik hoef er niets voor te doen om slank te blijven. Nee, dat is niet helemaal waar. Wij eten heel bewust, snoepen weinig en bewegen veel. Maar het kost ons totaal geen moeite om zo te leven en dat is denk ik het probleem bij veel mensen. Het is je denkwijzet over eten. Ik herken veel in wat Hetty hierboven zegt, zo kook ik ook. Niet omdat wij moeten afvallen maar omdat ik het gewoon zonde vind om voedsel weg te gooien. Maar ik gebruik er geen weegschaal voor hoor.

 6. Veel succes maar ik denk dat wij echt niet naar de gymschool moeten gaan om te vermageren of gezond te leven. Bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Zwemmen, yoga, wandelen en zeker tuinieren (doet alle spieren werken) en geeft ons een zalig gevoel. Veel groenten en fruit eten, veel water drinken en zo weinig mogelijk gebak en zoetigheden eten. Hopelijk lukt het..
  Fijne week..

 7. Wat misschien helpt is alles afwegen. Dat doe ik. Niet meer aardappelen schillen dan wat voor ons werkt, geen extra rijst koken, alles precies genoeg. Dan hou je niks over en wat over is van groenten in de koelkast daar kook je aan het eind van de week soep van. Hoef je ook niet meteen op te eten, invriezen kan altijd. Heel simpel eigenlijk. Werkt perfect. Nooit meer lijnen. Succes

 8. Ooch.. je moet NOOIT elke dag wegen.. zó deprimerend! Ik woog me één keer per máánd.. en dan was er altijd wel wat af.. en dan hou je beter vol! Maar ik ben ook nooit gestopt met lekkers.. ik at daar alleen nog de helft van, van álles dat min of meer slecht is (ook m’n wijntje heb ik nooit laten staan.. maar drink nooit meer dan één glaasje).. dus die kleine bolus van jou is prima! Van de gezonde dingen eet je dubbel zoveel.. is voor jou handig met al die lekkere groentes uit je tuin. 🙂 En vooral veel water drinken. Werkt echt hoor!
  Van die sportscholen. dat is dus echt niet aan mij besteed.. ik wandel alleen maar.. maar dat ben ik ook méér gaan doen.. met de hond dubbel zo ver bijvoorbeeld.. kun je makkelijk timen, anderhalf uur ipv drie kwartier. Maar bewegen is sowieso goed.. helpt mee, want alleen met minder en gezonder eten kom je er volgens mij ook niet.
  Wij groeiden ook op met m’n moeders idee dat vollere kindjes gezonder waren.. ze wrong zich in allerlei bochten om ons maar te laten eten.. als je iets niet lustte, maakte ze speciaal voor jou iets aparts erbij zodat iedereen át. 🙂
  Weggooien van eten doe ik ook niet graag, dat zit er ook ingebakken van vroeger. We hadden het als arbeidersgezin met 8 kinderen niet breed, dus er werd niks verspild. 🙂 Ik weeg tegenwoordig veel af om maar niet tevéél te koken.

 9. Ik woog net als jij 9 pond bij de geboorte. Een stevig kind. Ik groeide echter zeer slank uit. Jaren was ik een mager scharminkel, vooral in mijn puberteit. Daarna werd het beter, maar ik bleef aan de magere kant en mocht snoepen en eten wat ik wilde. Wat een luxe… tot de overgang zich aandiende halfweg mijn 40ste… Prompt kwam er 12 kilo bij – maar dik was ik nog niet. Nu weeg ik nog steeds 15 kilo meer dan vroeger. Ik let constant op mijn eten om mijn gewicht onder controle te houden. Er is geen koek of snoep in huis. Ik gebruik geen suiker. KH-arm brood eet ik met mate. Het is een beetje zoeken naar wat voor jou werkt. En daarnaast sporten en bewegen kan zeker geen kwaad, maar bij mij ligt het toch vooral aan de voeding.
  Ik wens je veel succes met het ‘anders eten’ en de sport.

 10. Zo’n sportschool trekt me ook totaal niet en dus ben ik blij met mn gymjuf die Enerfit geeft. Eerst oefeningen op een krukje en daarna op een matje. Met gezellige muziek en thee na. Afvalken doe ik niet van, maar na m’n hartoperatie heb ik wel het nut ingezien van bewegen. Al is het maar om soepel te blijven en spierkracht te behouden. Succes en hou vol, maar vergeet ook niet jezelf zo nu en dan te verwennen. Dat hoeft toch niet altijd met chocola….

 11. ‘k Heb ooit ietsje meer dan 100kg. gewogen. De huisarts vond het hoognodig daar iets aan te doen (3 jaar lang!), en plots was ik er klaar voor. Met een diëtiste m’n voedingspatroon aangepast, en nog steeds blijf ik hangen op 20/25 kilo minder. 🙂 Via haar aanpassingen eet ik nu weer alles, vaak niet met mate 😉 (zie je ook op de blog).
  ‘k Wens je alle succes, hoe je ’t ook probeert!
  Restjes worden hier ook niet/nooit weggegooid!
  Lie(f)s.

 12. zo herkenbaar van begin tot eind
  ik kwam na het stoppen met roken in ’07 dik 20 kg aan , ondanks dat wel fietste en wandelde , dus ook naar een sportschool , wat een ellende hihi , net wat je zegt , mooi weer en dan binnen zijn 🙂
  maar de wonderen zijn de wereld niet uit , na dat ik corona had overleefd en na het ZH ging revalideren 5 weken lang , kwam ik weer in contact met die apparaten , deed me goed , nu heet het geen fysio meer maar fitness , en ben ik sinds oktober 6 kg kwijt
  mede ook door wat anders en minder eten , maar bovenal door de biertjes te laten staan , op een enkele na
  suc6 verder

 13. Goed bezig Margriet. Je beseft het misschien niet maar je gezondheid wordt beter ook al zie je het nog niet op de weegschaal.

  Ik heb zelf een hele afvalgeschiedenis. Na de overgang is het heel lastig. Momenteel heb ik teveel andere dingen aan mijn hoofd maar anders gebruik ik de app van het Voedingscentrum om bij te houden wat er naar binnen gaat. Dat helpt bij mij.

 14. Haha, die bolussen. Gewoon doen. Je moet niet te streng zijn voor jezelf, anders houd je het niet vol. Dus één keer in de week wat lekkers en verder verstandig eten en bewegen.
  Dat is al moeilijk genoeg.

 15. Van sporten alleen val je niet af, maar dat weet je vast zelf ook wel. Het is wel goed voor je lichaam. Ik heb het losgelaten dat ik te zwaar ben. Ik let op wat ik eet, snoep nauwelijks maar als ik toch eens zin heb in een taartje dan ga ik me dat niet ontzeggen. Ik leef maar één keer en wie weet hoeveel tijd heb ik nog met mijn twee kankers. Die tijd wil ik doorbrengen zonder calorieën te tellen want daar word ik heel ongelukkig van.

 16. Wat een leuke post al ervaar je het onderwerp zelf waarschijnlijk als minder leuk. De ervaringen met sportscholen herken ik daarom doe ik mijn oefeningen het liefst thuis alleen.
  Veel succes verder met je doelen

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!