Zomercarnaval Rotterdam

Vandaag had ik na mijn werk in de ochtend met mijn dochter afgesproken naar het zomercarnaval in het centrum van Rotterdam te gaan. We zouden elkaar ontmoeten op de Blaak waar de optocht begint. Ik was er eerder en liep even naar de bekende Kubuswoningen.

De Kubuswoningen in Rotterdam zijn 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen bij de Blaak nabij de Oude Haven. Ze zijn gebouwd tussen 1982 en 1984.De architect was Piet Blom. Als je er eens binnen wilt kijken: er is een “Kijk-Kubus”. Voor 3 euro kun je er binnen kijken. Misschien doe ik dat binnenkort eens, maar nu kom ik voor het zomercarnaval.

Ik voelde wat spetters en liep richting markthal.

Markthal

Toen ik vanmorgen om 7 uur de deur uit ging, waren de voorspellingen volgens Buienradar droog tot 16 uur. Toch begon het even later te gieten. Ik appte dochter Romy dat ik binnen in de Markthal op haar zou wachten. Ze kwam wat later aan en we gingen eerst lunchen en hoopten dat het daarna droog zou zijn. Gezellige entourage de Markthal om te eten. Jaren geleden werkte ik op de Blaak en zag het gebouw gebouwd worden.

De bouw van dit iconische gebouw begon in 2009 en het marktconcept is niet altijd succesvol geweest.[ lees meer, klik] Waar in het begin echt een markt binnen was met verse producten heeft dit door allerlei problemen inmiddels plaats gemaakt voor met name horeca. Tussen de binnen- en buitenboog zijn appartementen gebouwd. De ramen van de woningen zie je als vierkantjes in het kunstwerk. Het gebouw heeft aan beide kopse kanten een glazen gevel.

De binnengevel van de Markthal is bekleed met een 11.000 m² (twee voetbalvelden) groot kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam, getiteld Hoorn des Overvloeds. Deze titel verwijst naar de Cornucopia, een hoorn uit de Griekse mythologie die overvloed en verzadiging symboliseert. Het kunstwerk toont sterk uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten.

We aten pizza en flammkuche, heerlijk! Inmiddels was het weer opgeklaard en de optocht al begonnen.Op de Blaak hoorden we veel muziek, getrommel etc en het was er behoorlijk druk. We hoorden een trommels en liepen die kant op. We kwamen tot de ontdekking dat we daar allebei van houden. Misschien genen van mijn vader, die hield er ook zo van.

De parade

Muziek, praalwagens en schuddende heupen, dat is zomercarnaval. Het meeslepende ritme van de trommels:

Na een poosje mee bewogen te hebben op het ritme, liepen we verder de Blaak op.Het was erg druk en wij waren nu wat later, dus om goed foto’s te maken was haast onmogelijk met mensen die een paar rijen dik staan. Veel foto’s heb ik daarom bij gesneden.Soms hield ik de camera boven de mensen en drukte op goed geluk af☺

Verbod

Er is veel in het nieuws over het verbod op bubbling. Het ging de organisatie om het “Dansen wat heel provocerend en/of vulgair kan zijn”. Vooral met zijn tweeën, als bepaalde seksuele bewegingen op straat worden nagebootst. Dit is niet meer toegestaan. Er werd tegen het verbod geprotesteerd omdat het Bubbling dansen meer is.

Wij hebben vandaag in ieder geval niets vulgairs gezien, maar we stonden aan het begin van de route. Wel veel bloot, blote billen, borsten, buiken en benen. Dik en dun, jong en oud. Ik zou het niet durven er zo bloot bij te lopen, alhoewel ik er wel de billen voor heb, haha. Soms ging er iets mis met het kostuum en werd het lopende weg gerepareerd of ging diegene even uit de stoet, zoals de dame op de foto hieronder.

Een impressie van vanmiddag laat ik hier onder zien. Wat ik vooral zag waren prachtige kostuums en mensen die er plezier in hadden mee te lopen en te dansen in de parade.

Klik op de foto’s hieronder om te vergroten

Een hoog schattigheids- gehalte hadden de kleine meisjes die mee liepen, maar dat vond iedereen dus om die op de foto te krijgen lukte al helemaal niet.

Jong geleerd, oud gedaan

Het was een leuk uitje, zo samen met mijn dochter! Ik heb ervan genoten, ben helemaal opgefleurd en kan er weer tegen aan in mijn huis.

21 gedachten over “Zomercarnaval Rotterdam

 1. Hallo ik volg je al een tijdje maar laat dit nu weten via mijn reactie. En wat een prachtige serie fotos zowel van de kubussen woningen, markthal en het mooie Carnaval. Het filmpje kijk ik straks via mijn Yt kanaal. Maar dat je een gezellige dag had zag ik wel aan je fotografie en aan het schrijven.Groetjes Tine

 2. Twee dagen voor jou passeerden wij voorbij de kubus huisjes. We waren er al eens binnen geweest, dus deze keer niet. En daarna ook in de Markthal iets gaan drinken, vooral tegen al het nat buiten.
  Een kleurrijk carnaval in de zomer. Blij dat je ervan genoten hebt in die mooie stad .

 3. Ik heb het gezien vanuit de luie stoel op de televisie. Het is was een heel gezellige boel zo te zien. Je hebt toch nog hele mooie plaatjes kunnen schieten Margriet!. Schiet je al een beetje op in je nieuwe huisje?

 4. Leuk om de kubuswoningen en de markthal te zien verschijnen in je blog, beiden vonden we enorm mooi toen we Rotterdam bezochten enkele jaren geleden. We wisten niet dat er ook zoiets als een zomercarnaval bestaat, twee keer feest dus 🙂 Bedankt ook voor de video Margriet, heel leuk om zien !

 5. Zomercarnaval, dat kennen we hier niet en is dus nieuw voor mij. Altijd leuk, om zo wat bij te leren. Al zegt Carnaval me niet zo veel meer, drukke plaatsen vermijd ik liever.

 6. Wat een vrolijke foto’s ,ik zit nu naar hetzelfde op de TV te kijken prachtig om te zien fijn dat je er zo van genoten heb kan je er weer even tegen.

 7. je brengt me op ideetjes 🙂 is alweer lang geleden dat ik Rotterdam was , ik geloof dat ik er in ’13 een wandeling maakte , maar was meest op de oude haven , en Euromast gebied
  die Kubuswoningen en die markthal lijken me ook wel wat , samen met de oude haven dan
  die optocht zag ik deels op tv en het gepraat over wat wel en niet mag , altijd al geweest zo , laat gaan die ene dag , en kijk anders ff de andere kant op , toch
  jullie hadden een fijne dag , en dat is wat telt

 8. Die opzwepende muziek, ik hou er ook van. En van de zuiderse sfeer. Had ik dat geweten…
  Wij waren toevallig dinsdag nog in Rotterdam. Maakten een stadswandeling van bijna 13 km. Heerlijke stad!

 9. Zomercarnaval. Ik had er nog nooit van gehoord. Carnaval is sowieso niet mijn ding, maar dit ziet er inderdaad wel heel leuk uit. Vooral het slagwerk kan me zeer bekoren. Het doet me een beetje aan Slagerij Van Kampen denken. Geweldig is dat.

 10. ooit, lang geleden alweer, één keer nar wezen kijken, maar vond het toen helemaal niks.. de dansers en muzikanten wel, maar dat publiek.. bah.. dronken ouwe kerels die niet van die jonge danseressen af konden blijven.. niks voor mij om naar te kijken. Hoop dat dat nu anders is.. er mocht volgens mij geen alcohol verkocht worden in de winkels rondom, maar dar weten mensen natuurlijk wel wat op te vinden.
  In ieder geval heb jíj ervan genoten en was het een mooie afleiding.. en die aparte bijzondere gebouwen daar in het Rotterdamse centrum vind ik natuurlijk óók geweldig.. mooie foto’s! 🙂

Leuk als je een reactie achterlaat!