Het Depot

Aanstaande dinsdag krijg ik de sleutel van mijn nieuwe woning. Voordat ik weer begin met klussen, verven, schoonmaken, inpakken en verhuizen had ik zin nog even iets leuks te doen. Ik besloot een bezoek te brengen aan het Depot van museum Boijmans van Beuningen. Al lang wilde ik daar eens heen en nooit kwam het ervan.Alhoewel ik in een dorp tegen Rotterdam woon, kom ik tot mijn schande nooit in het centrum.Daar moet maar eens verandering in komen.

Rond het Depot vinden allerlei werkzaamheden plaats. Het naastgelegen museum Boijmans van Beuningen [ links op de foto] wordt volledig gerenoveerd en zal pas in 2029 weer open gaan.

Het Depot

Allereerst wat informatie over dit depot:

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Het depot staat naast Museum Boijmans Van Beuningen in Museumpark in Rotterdam. Bezoekers zien het resultaat van 174 jaar verzamelen. Meer dan 152.000 verzamelde kunstwerken opgeslagen bij elkaar, gerangschikt en gestructureerd in veertien depotruimten met vijf klimaten. Naast de objecten zijn alle werkzaamheden die komen kijken bij het beheer en onderhoud van een collectie te zien.

De dynamiek van het depot is een andere dan die van het museum: hier worden geen tentoonstellingen gemaakt, maar kun je – zelfstandig of met een gids – dwalen door het gebouw, omringd door 152.000 kunstobjecten. Ook kun je meekijken met bijvoorbeeld conservering en restauratie.Vandaag is zondag en dus was daar niemand aan het werk.

Het depot is geen museum

Met de opening van het depot werd een nieuw concept werkelijkheid: elk museum heeft een depot, maar alleen Depot Boijmans Van Beuningen is publiek toegankelijk. Hier zie je de kunstwerken als – piepkleine – onderdelen van een enorme collectie. Hier wordt gewerkt: kunst wordt schoongemaakt, geconserveerd, gerestaureerd, ingepakt, uitgepakt, getransporteerd en nog meer.

Veel kunstwerken staan op een pallet of plank of hangen aan rekken. En er zit ook kunst opgeborgen in kisten of dozen.

Bron Door Ellywa – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=120208478

Elk werk wacht tot het aan de beurt is om tentoongesteld te worden, in het museum van Boijmans of in een ander museum ergens in de wereld. Sommige werken worden vaak tentoongesteld en sommige maar zelden[ bron website het Depot]

Het gebouw

Depot Boijmans Van Beuningen werd ontworpen door het Nederlandse architectenbureau MVRDV. Als inspiratie voor de vorm van het gebouw diende een aluminiumkleurige schaal van IKEA. Deze Blanda Blank, een licht glimmende serveerschaal van roestvrij staal van 3,99 euro, stond per toeval als suikerpot op de tafel tijdens de voorbesprekingen over het ontwerp voor het gebouw.In de volksmond wordt het gebouw dan ook “de pot”genoemd.

Het depot is een 39,5 meter hoog, komvormig gebouw dat aan de buitenzijde bekleed is met spiegelende platen, waardoor een min of meer aansluitend verkleind spiegelbeeld van de omgeving is te zien, waarbij men over de omliggende gebouwen heen kan kijken. Het pand bevat 1664 spiegelpanelen met een gezamenlijke oppervlakte van 6609 m2. Het totale vloeroppervlakte bedraagt 15.541 m2.[ bron Wikipedia]

Het gebouw telt zeven verdiepingen. Op het dak bevindt zich een restaurant met 120 zitplaatsen. Buiten kun je het gebouw rond lopen en geeft een fantastisch uitzicht over Rotterdam. Jammer genoeg was het grijs en motregende het, maar het uitzicht was mooi.

En je gelooft je ogen niet als je daar boven loopt en overal naaktslakken ziet kruipen!

Binnenkant

Is de buitenkant indrukwekkend, de binnenkant is dat zeker ook. Van onder kijk je naar boven, van boven naar beneden. Er zijn doorzichtige “bruggen”gemaakt [ ik weet niet hoe ik het moet noemen]waardoor je van de ene kant naar de andere loopt en naar beneden kunt kijken. Best een eng gevoel trouwens en je zag iedereen zich toch vast houden aan de zijkant. Andere oversteken had een vitrine onder je voeten

In dit, oneerbiedig genoemd, “trappenhuis”, zie je vitrines met kunstvoorwerpen, die zo ik begrijp wisselen.

QR

Als je de app van het Depot op je telefoon zet, kun je door het scannen van QR codes zien wat het verhaal is van kunstvoorwerpen. Thuis kun je op die app alles wat je ingescand hebt nog eens nalezen. Zo is deze jurk hieronder Irina in een trouwjurk gemaakt door Victor & Rolf[ 2011]

De beelden hieronder zijn van Boris van Berkum. Het heet Kabra Blauw en is eind 2022 aangekocht

Er kan nog genoeg gekocht worden want bovenin was een zaal nog helemaal leeg

Dit bezoek was zeker de moeite waard! Geïnspireerd door deze kunst ga ik naar huis en aan de slag aankomende week!

27 gedachten over “Het Depot

 1. Wat een zalige plek om eens een namiddag door te brengen. Het spreekt me zeker aan, al had ik er nog nooit over gehoord. Je hebt er een heel mooi beeld van geschetst, met jouw foto’s.

 2. G.e.w.e.l.d.i.g.!!!

  Ik ga begin september naar Rotjeknor voor een voorstelling ’s avonds in Het Nieuwe Luxor… effe kijken of het lukt vroeger te vertrekken zodat we dit ook aan kunnen doen. Je brengt me op ideetjes, dank je wel.

 3. Heel boeiend schrijven. Heel fijn met die vele foto’s. Dit wil ik graag eens bezoeken, de spiegelwanden buiten en het vele glaswerk binnen zijn al erg de moeite. De mensen daar bezig zien zou me ook aanspreken. Iets om te onthouden!
  Er wacht je veel werk, maar de beloning zal hopelijk mooi zijn.

 4. Het lijkt me fantastisch om daar eens met camera rond te lopen zowel binnen als buiten.
  Rotterdam kent veel mooie gebouwen, jaren geleden was ik daar ook eens om o.a. de markthal en kubuswoningen daar vlakbij te fotograferen maar ook de Erasmusbrug. Het is er een mooie combinatie van oude en nieuwe architectuur.

 5. Wat een gebouw Margriet. Ik zou er echt niet ingaan omdat ik hoogtevrees heb. Wel jammer want het is erg mooi om heel Rotterdam te zien. Geniet ik maar hier op jouw site. Volgende week succes met verven en verhuizen maak er maar iets mooi van.

 6. Het gebouw zag ik al meermaals passeren op Instagram en bij andere bloggers, nu weet ik tenminste wat dit gebouw herbergt. Bedankt voor de toelichtingen en indrukwekkend is het zeer zeker ! Groetjes en nog een fijne zondag.

 7. Haha je had die laatste foto op z’n kop moeten plaatsen.. een duimpje omhoog was dit museumbezoek van jou zéker waard!
  Wil ook al heel lang eens naar dat Depot.. liep er met m’n zussie in december tijdens een wandeltocht langs en zij zei ‘dan gáán we toch een keertje? kan gratis met mijn kaart van de ..loterij’ (geen flauw idee meer wélke loterij hehe).. maar het komt er nooit van. Jij woont dichtbij in een buurgemeente.. ik woon zelfs ín R’dam zélf en kom zelden in het centrum..! 🙂
  Nu ik jouw mooie foto’s zie krijg ik wél weer extra zin om ook eens te gaan hoor.. al heb ik het nu al redelijk uitgebreid gezien dan hahahahaa!
  Succes met klussen!

  • Ik ging ook gratis met mijn VIP kaart van de vriendenloterij… Je moet niet voor de kunst gaan maar echt voor het gebouw. Ik zag ook nog wat mooie panden aan de Westersingel en maakte nog wat foto’s van de Hef en de skyline van Rotterdam vanaf de Erasmusbrug. Misschien komen die nog eens aan de beurt, eerst werk aan de winkel.

   • Ah ja.. de Vriendenloterij.. die was het hehe.
    Ben laatst in april of mei of zo nog wel daar langs de Maas wezen wandelen.. dus de Ersmusbrug en de Hef zag ik nog niet zo lang geleden nog wel.. en de Maastunnel.. die vind ik ook altijd apart. Ik zou ook echt voor het gebouw zelf gaan.. het lijkt me geweldig.

Leuk als je een reactie achterlaat!