Volkstuin van Bemar

Tuinbonen

Een van de eerste groenten die je in de winter al kunt zaaien, zijn tuinbonen.Ik zaai ze al eind januari voor.Het ras wat ik tot nu toe heb gezaaid, heet Driemaal wit .Zet de zaaibak in een koele kamer op een lichte plaats.

tuinboon die opkomt
tuinboon die opkomt

Als ze groot genoeg zijn, kun je ze eerst wat afharden in de kas.Zo kunnen ze wennen aan de kou.Daarna kun je ze meteen in de volle grond uitplanten. Ik zet ze wel altijd onder een tunnel om ze te beschermen voor de mogelijke nachtvorst.

Op internet las ik dat je ze ook al in oktober kunt zaaien, als weeuwenteelt.Ook in de kas zou kunnen in oktober, dan zou je in april al kunnen oogsten. Beide mogelijkheden heb ik zelf niet geprobeerd.

Vroege oogst

Het voordeel van vroeg poten is dat ze ook eerder gaan bloeien en je de tuinbonen vroeg kunt oogsten.Met wat geluk net voordat de zwarte luis toeslaat. Ook voorkom je soms de luizen door al vroeg te zaaien .Vorig jaar [2018] had ik geoogst en nog geen luis in de plant gehad.Ik had ze toen eind januari al gezaaid.Het eerste jaar dat ik ze in de tuin had,waren ze helemaal zwart van de luis.Dat tast echter de boon an sich niet aan.Je krijgt alleen vieze handen met het doppen……

tuinbonen
tuinbonen in de volle grond gezet
de tunnel er overheen

Voor het uitpoten maak ik de grond goed los en strooi wat culterra .Wij freezen niet om het bodemleven zo min mogelijk te verstoren.

Voor een goede oogst, moet je de planten uiteraard goed verzorgen. In april zie je de eerste bloemknoppen verschijnen.

Na de achtste bloemtros knijp je de top uit de plant. Zo bevorder je vruchtzetting en beperk je aantasting door zwarte bonenluis, die houden namelijk van verse jonge topjes.

Na de bloemen worden de grote bonen gevormd.In tegenstelling tot bv peultjes en doperwten, groeien de peulen niet omlaag,maar ze steken naar boven.In de peulen zitten de eigenlijke bonen die je eet. Je zou die zelfs nog een keer kunnen doppen, heb ik gelezen.Dubbel doppen noemen ze dat.Zelf heb ik dat nog niet geprobeerd.

Dille of bonenkruid naast de planten zou ook helpen in het tegengaan van de luis. Met de laatste heb je dubbel plezier: het is een natuurlijke luizenbestrijder én een goed kruid bij het koken van bonen.

Oogsten

Vanaf juni kun je de peulen oogsten. Pluk geregeld, want jonge tuinbonen zijn het lekkerst. Hangen ze te lang, dan worden ze melig en bitter. De oogstperiode is kort. Wil je langer kunnen oogsten, dan kun je het best nog een paar keer bonen zaaien met een tussenpoos van een maand. Dat kan tot april.

Recepten met tuinbonen

Ik moet zeggen dat wij zolang als wij samen zijn[ bijna 40 jaar] nooit tuinbonen gegeten hadden voordat we een volkstuin hadden. In het eerste jaar tuin, kreeg ik wat planten van de buurman,maar heb de bonen niet gegeten dat jaar. Ze zaten stijf onder de zwarte luis en het trok mij niet om ze te gaan eten…….. Het tweede jaar dacht ik dat het toch wel raar is iets te kweken en het niet te eten.Ik vond dus dat we het minimaal één keer moesten proberen.Maar dan niet de traditioneel gekookte bonen met bonenkruid. Ik maakte toen een “tuinbonenhussel” en die vonden we eigenlijk allebei erg lekker. Afgelopen zomer [2018]had ik een aantal zakjes ingevroren, gewoon rauw gedopte bonen in een zakje en klaar. Ik kwam op internet een recept tegen van tuinbonen met kerrierijst en kabeljauw. Dit was echt heel lekker!

%d bloggers liken dit: