2020, wat een bijzonder jaar

De wereld staat op zijn kop door Corona en maakte 2020 tot een bijzonder jaar. In het begin dachten we nog dat het zo over zou zijn. Maar na een poosje bleek dat het een langdurige kwestie zou worden.Wij zaten in het voorjaar 8 weken thuis, zagen niemand, bezochten niemand.We hadden allemaal een Coronakapsel.Gelukkig konden we naar onze volkstuin om onze zinnen te verzetten en nog nooit waren we zo blij met dat kleine stukje grond.

Na de lockdown in het voorjaar, werd alles weer wat “normaler”. We raakten gewend aan alle adviezen, anderhalve meter afstand, geen handen schudden, niet knuffelen, je handen stuk wassen, niet onnodig ergens heen gaan, zeker niet samen en tot slot de mondkapjesplicht.Bizar toch allemaal, wie had er ooit gedacht dat dit zou gebeuren.

Het leek of alles anders werd, we zagen de verschrikkelijke beelden van ziekenhuizen, er waren geen Olympische Spelen, geen volle concertzalen, stadions, geen overvolle terrassen in de zomer, er voeren geen cruiseschepen meer over de rivier langs ons huis, noem het allemaal maar op…..

Mijn moeder van 82 kon op 23 maart voor het eerst in haar leven geen verjaardag vieren.Er mocht geen bezoek komen, we durfden het ook niet aan, zo angstig voor het onbekende virus waren wij.Voor het eerst waren er geen eindexamens en kregen schoolkinderen thuisonderwijs. Onze kleindochter van toen net 4 jaar zat net 14 dagen op school en moest toen via de laptop haar opdrachtjes krijgen van de juf….. Er kwamen tijdelijke wetten, noodverordeningen,reisadviezen in kleurencodes. Ach, jullie weten het zelf allemaal ook wel.Wij prijzen ons gelukkig dat we geen besmettingen binnen onze familie hebben gehad. Vier directe buren zijn wel erg ziek geweest.

Vertier zoeken in eigen land

Het was het jaar van vertier zoeken in eigen land.Alhoewel er best veel mensen op vakantie gingen, bleven wij thuis dit jaar.Af en toe gingen we ergens een dagje heen, maar altijd drukke plekken vermijdend.We ontdekten prachtige stukjes natuur dichtbij ons huis.Ik blogde er vaak over en maakte heel veel foto’s op de wandelingen.Gek dat je in een jaar als dit pas ontdekt hoe mooi je eigen buurt is, zelfs bij ons zo vlakbij Rotterdam.

Tuin

Op onze tuin deed alles het heel goed dit jaar, het was natuurlijk ook prachtig weer.We waren er heel veel , vooral in het voorjaar.We deden veel klussen zoals schilderen van de ramen en deuren en de picknick tafel enz.Net als ieder jaar maakte ik ook daar weer honderden foto’s .

Populaire blogs

Dit is het vierde jaar dat ik blogs schrijf. Het begon heel simpel,maar gaandeweg vond ik het steeds leuker worden, zeker ook door de reacties die ik met regelmaat terug lees of terug hoor.Sommige van mijn oud collega’s die mij nog volgen, herinneren zich zeker nog dat ik altijd van de lijstjes, cijfertjes en statistieken was. Nu ik niet meer werk, kan ik het niet laten dat op deze website in de gaten te houden:

De website wordt veel gevonden op bepaalde onderwerpen, zoals de lijst hieronder laat zien.In totaal tot en met dit jaar 74599 bezoeken[ in 2017, het eerste jaar 1775]. Verbaasd ben ik echt door de hoeveelheid bezoekers op de blog over bladluis op de fruitbomen. Meer dan 14000 keer bezocht! Op 1 juni bekeken 473 mensen dit blogje.Echt heel tof! Ik had dat nooit verwacht toen ik ermee begon in 2017

TitleViews
Bladluis op de fruitbomen14,615
Bemesten met patentkali en andere meststoffen4,864
Home page / Archives3,558
Pissebedden bestrijden2,291
Kakiboom zaaien1,506
Mieren en luizen822
Waarom komen wespen op het rijpe fruit af?810
Druiven stekken809

Heel veel geblogd

Het was het jaar van de meeste blogs.Misschien dachten jullie bij het openen van jullie mail wel: daar heb je haar weer!……Ik schreef nog nooit zo vaak en zoveel blogs, totaal dit jaar 89. Komt natuurlijk door dit maffe jaar en het feit dat ik veel meer thuis zat.Maar het kwam ook doordat ik meer ging fotograferen en het steeds leuker vind mijn foto’s in een blog te laten zien.Ik vind het ook leuk bij foto’s meteen wat achtergrond informatie te geven.

Naam

Eigenlijk vind ik dat de naam van de website de lading niet meer dekt. Ik schrijf immers niet alleen meer over de volkstuin. Misschien misleidend voor sommigen. De naam wijzigen gaat niet zomaar merkte ik. Dus ik heb er wat aan toegevoegd en noem het nu Volkstuin van Bemar, blogs en [macro] fotografie.……..Misschien vinden niet alle lezers de andere onderwerpen even leuk. Ik heb geen idee.

Er abonneerden zich wel veel mensen dit jaar. Heel erg leuk en bedankt daarvoor !

Er is een vaste groep die met regelmaat reacties achterlaat, wat ik heel erg op prijs stel. Ik vind het leuk als jullie laten weten wat je ervan vindt! Van een groep die mij soms al lang volgen, weet ik simpelweg niet of ze de blogs nog wel lezen of dat die zo in de spam map belanden……….

Instagram

instagram volkstuin_bemar

Op Instagram heb ik inmiddels twee accounts. Ik ben daar niet superactief maar plaats regelmatig foto’s. Ik bemerkte daar dat mensen die mij volgen voor de foto’s van de moestuin , de macrofoto’s helemaal niet zo konden waarderen. Dus in de nieuwe account Marfotografie_macro waar ik in oktober mee begon, plaats ik nu alleen macrofoto’s…..

instagram marfotografie _macro

Strenge lockdown

Op 14 december kregen we te horen dat er een harde lockdown zou ingaan om middernacht.Geen kerstmaal met de hele familie en geen oudejaarsfeesten en vuurwerk dit jaar.

2020 was een bijzonder jaar dat de geschiedenisboeken in gaat en wij zijn onderdeel van die geschiedenis.Ik hoop dat ik oud genoeg wordt om later aan mijn kleinkinderen te vertellen hoe het was, maar dat zij jong genoeg zijn om er weinig weet van te hebben. Alhoewel onze kleindochters het over Corona hebben, denkt die van drie volgens mij dat het een persoon is.Ze zegt bv “dat mag niet van Corona hoor!”Aan de mondkapjes zijn ze ook gewend, zelfs de jongste van 16 maanden.

2019 vuurwerk te zien vanaf ons balkon

Ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling toe. Volgend jaar wordt alles vast weer anders en hopelijk beter!

Tot volgend jaar!

16 gedachten over “2020, wat een bijzonder jaar

 1. Een jaar dat we niet vlug zullen vergeten …

  Het vaccin kan hopelijk voor verandering zorgen..

  Nog voor het vaccineren goed begonnen is, meldt men al niet onbelangrijke vertragingen…

  In elk geval een fijn eindejaar en een gezond en voorspoedig jaar voor jullie gewenst

 2. ‘k Ben trouw, ‘k lees van de eerste letter tot de laatste!
  Ook voor jou, een fijne jaarwisseling, en in de tuin een ‘boerenjaar’!
  Lie(f)s.

 3. Ha Margriet , dank je voor de prachtige foto’s afgelopen jaar , kon ik erg van genieten , en dank voor alle tips , altijd blij mee!
  Een fijne jaarwisseling en een mooi 2021,
  Groetjes uit Borkel en Schaft .

 4. Het was inderdaad een jaar om nooit te vergeten, al willen we het eigenlijk allemaal best snel achter ons laten. Het was erg leuk om jullie te mogen volgen met bezigheden in jullie tuin en de uitjes in eigen streek. Ook voor het komende jaar wens ik jullie heel veel succes met dit blog met met de Instagram pagina’s. Maak er een veilige overgang van oud naar nieuw van ! Ik kijk er met plezier naar uit wat er hier in 2021 allemaal te lezen gaat vallen.

 5. Ik vind het altijd leuk en leerzaam om je blogs te lezen! Vooral veel en vaak blijven doen zou ik zeggen.Veel foto’s zijn regelrechte plaatjes.
  Hele fijne jaarwisseling Margriet en laten we hopen op een zo’n normaal mogelijk 2020!! Wat zou dat fijn zijn..

 6. Was weer leuk je verslag te lezen en de mooie foto’s
  te zien. Goede jaarwisseling en een gezond 2021. Koos en Ria. Ga zo door ik lees met plezier.!!

 7. 2020 was zo’n apart jaar, dat het zelfs maar over een ding ging, ‘corona’! Alle andere discussies (zoals de ‘zwarte pieten’ discussie) werden in de ijskast gezet. Waarschijnlijk omdat het simpelweg niet door kon gaan. Zo zie je maar weer hoe belangrijk dat is geweest de voorbije jaren, als het zomaar genegeerd kan worden in een jaar als dit!
  Alhoewel ik hoop dat 2021 beter wordt, vrees ik dat de nieuwe ‘discussie’ al geboren is…wel of niet vaccineren!

  Ik heb jouw blogs ook ontdekt door het topic ‘bladluizen op fruitbomen’, en ik ben je daarna blijven volgen. Ik geniet iedere keer weer van je foto’s en lees graag de onderwerpen! Ik hoop dat je hier nog lang mee door gaat!

 8. Het was een bijzonder jaar! Nu maar kijken wat 2021 ons brengt. Ik ben benieuwd wat jij daar allemaal over gaat schrijven! Tot volgend jaar.

Leuk als je een reactie achterlaat!