In het begin van het tuinseizoen is het altijd hard werken. De grond klaar maken, zaaien, verspenen, noem maar op. Nu we er een stuk grond bij hebben, is het extra aanpakken.

Eerste Paasdag kwamen de kleinkinderen de verstopte eieren zoeken, zo langzamerhand een traditie ieder jaar. Gelukkig konden we het dit jaar weer met z’n allen doen, vorige twee jaren kon dat door de Corona niet. Voor onze kleinzoon was het de eerste keer dat hij mee deed en hij rende vrolijk achter zijn grote nichten aan. Zo leuk hoe ze kriskras de tuin door rennen met mandjes, kruiwagen en karretjes.

Tot slot hadden we een verrassing voor hen, we hadden in nieuwe stuk tuin een speelhuisje voor hen gemaakt, helemaal leuk!

Nadat we een tijdlang lekker gegeten, gesnoept, gezeten en gekletst hadden, ging het spul weer huiswaarts.Wij gingen weer aan de slag toen ze weg waren.

Het stuk tuin wat we er nu bij hebben, stond vol coniferen, taxussen en laurierheesters.Die hadden we er allemaal al uitgehaald, maar moesten nog in kleine te vervoeren stukken gezaagd worden.

Nadat dat gedaan was en alles klaar lag om naar de vuilstort gebracht te worden, gingen we verder met het schoonmaken van een stuk grond waar we de aardappelen gepland hadden. De hele tuin is vol gegroeid met van die kleine bosaardbeitjes, dus voordat je dat er weer uit hebt, wat een crime………

kruipende bosaardbeitjes

Balletje of aardappel?

Tweede paasdag gingen we al vroeg weer verder. De compostbak van de vorige eigenaar zat vol mooie compost, dus we kruiden dat naar het stuk wat schoongemaakt was. Net hadden we allemaal gaten gemaakt en de pootaardapelen in ieder gat gelegd, toen zoon, schoondochter en de twee kleindochters onverwachts weer voor onze neus stonden. Ze waren de jas van jongste vergeten op eerste paasdag en die had ze wel weer nodig als ze naar school gaat.We zaten wat te drinken met onze zoon en schoondochter , de kleindochters waren naar het speelhuisje vertrokken. Kwamen ze even later terug met hun handen vol aardappelen en riepen: Kijk nou eens wat we hebben gevonden, in de tuin lagen deze balletjes in allemaal gaten………

de gaten in de grond

Alle “balletjes”werden weer terug in de gaten gedaan, op 1 na, die zag ik niet meer. Stiekem verdenk ik de oudste kleindochter ervan dat ze die in “haar tuintje” gedaan had.Een kruiwagen en emmer met allerlei bloemetjes enz.

Via een oude tuinder die ermee stopte, hadden we vorig jaar van marktplaats een zelfgemaakte aardappelpoter gekocht, waarbij het niet meer nodig is hoge ruggen te maken.Hij maakt een gat op de juiste diepte. Vorig jaar gebruikten we hem ook al en het werkte heel goed. Ik maakte nu nog wel ruggen, maar laag, alleen om te weten waar ik de aardappelen gelegd heb. Eind van de dag lagen alle aardappelen in de grond.

Andere plantjes plantte ik in de volle grond, de bietjes, de doperwtjes die de kleindochters gezaaid hadden en 1 courgetteplant. Hopelijk blijven de slakken daar dit jaar vanaf. Het zit in dat opzicht in ieder geval mee dat het droog weer is……In de kas heb ik er nog eentje achtergehouden, als reserve…

Zaaien en verspenen

Verder had ik veel werk aan het verspenen van allerlei zaailingen: tomaten, paprika, aubergines, peper, knolselderij en basilicum.Altijd een heel gepriegel met die kleine plantjes.

In de kas zaaide ik wat komkommer. De zoete aardappel, die ik zelf stekte, zette ik in de volle grond in de kas. Ik plantte er een rijtje basilicum uit en de rest daarvan zette ik in potten, makkelijk om thuis te hebben en weg te geven aan dochter en schoondochter. In een bak zaaide ik wat sperzieboontjes voor.Zodra die groot genoeg zijn, kunnen ze de tuin in.

In de volle grond zaaide ik nog meer bietjes, daar kunnen we niet genoeg van hebben.We zijn er gek op! Met het zaaien van andere groentes wacht ik toch maar even op een regenbui, want anders blijf ik lopen met gieters…….

Het was een weekend van hard werken, maar heerlijk. Aan het eind van de dag knipte ik sla [rucola, veldsla en pluksla] in de kas en oogstte wat radijsjes. De eerste oogst van dit jaar en nog zonder ook maar 1 slak, yeah! !

16 Replies to “Hard werken”

 1. Heel hard gewerkt hebben jullie. Wat een prachtig verhaal over die balletjes. Hoe kun je kinderen nu beter leren hoe aardappelen groeien. Zelf heb ik nog niks buiten nu maar wel paprika’s binnen

 2. ja een moestuin is nu keihard werken , maar dan is het ff genieten voor de oogstdrukte en het lekkere eten 🙂
  zo mooi dat de kinderen zich daar zo fijn kunnen uitleven , en gelijk van de natuur veel leren , klasse

 3. Wat hebben jullie hard gewerkt, mijn complimenten hoor. En dat verhaal over die pootaardappelen vind ik kostelijk. Met kinderen maak je nog eens wat mee.

  1. Ja zoiets, met een lange steel. De man waar we hem van overnamen maakte hem zelf van staal, een ideaal ding. Voorheen gebruikte ik inderdaad een bollenpoter.

 4. De traditie van verstopte eitjes moesten we dit jaar missen omdat we op Engelse bodem waren.
  Vol bewondering lees ik wat jullie allemaal kunnen en doen. Zelf ben ik geen echte tuin-werker en eigenlijk vind ik dat ergens ook wel jammer.

  1. In de tuin zitten is ook een genot en voor mij een kunst, want wij hebben peper in onze kont, zoals ze dat hier zeggen. We kunnen niet lang stil zitten…….

 5. Toch wel leuk als de kleinkinderen de paaseieren rapen. Ik heb er ook van genoten. Die verwondering en blije gezichten bij ieder gevonden paasei . Nu is het inderdaad heel druk in de tuin en zoals ik kan zien op de foto’s hebben jullie heel wat werk verricht.

Leuk als je een reactie achterlaat!