Zoete aardappel

Afgelopen zomer hadden we in de kas een zoete aardappelplant gezet. We kochten toen een plant in een tuincentrum.Hij groeide goed en aan het eind van de zomer bedekte hij de bodem van de kas bijna helemaal . Toen het blad begon te verkleuren haalde ik hem uit de grond en de oogst was leuk, een paar flinke knollen kwamen boven.

Het groen ging de compostbak in, maar twee stukjes nam ik mee naar huis omdat ik daar worteltjes aan zag en ik deed ze in de potgrond. De hele winter gebeurde er niets, behalve dat 1 pot sneuvelde toen we het rolgordijn lieten zakken en hij viel. Er bleef er eentje over met 1 blad boven de grond.Toen de dagen begonnen te lengen stak een nieuw blaadje zijn kopje boven de grond en nu op de eerste dag van de lente staat hij er zo bij.

Alhoewel het vorig jaar goed ging in de kas die toen nog geen dak had, was dat beginnersgeluk denk ik. Tijd om er wat meer over te weten te komen.

Is het een aardappel of niet?

Zoete aardappel is geen familie van onze bekende aardappel. Zoete aardappel, of bataat, is net als de gewone aardappel een knol gevuld met zetmeel. Het is echter geen familie: de aardappel behoort tot de nachtschade, de bataat tot de windefamilie. Zoete aardappels bevatten veel antioxydanten, vitamines A en C en beta-caroteen.[ bron Yex]

Je kunt zoete aardappelen net als gewone aardappelen gebruiken in de keuken. Je kunt ze koken, stomen, bakken, stampen, pureren…… Maar zoete aardappelen bieden nog meer mogelijkheden : de jonge zoete aardappelscheuten en -blaadjes kun je eten in roerbakgerechten en salades.

Hoe teel ik ze ?

Oorspronkelijk komt de zoete aardappel uit Midden- en Zuid-Amerika, wat betekent dat ze houden van warm weer. Je hebt een lang en warm seizoen nodig om goede zoete aardappelen te kweken. Een goede plek is op zandgrond, veel zon, veel ruimte en een redelijke hoeveelheid water en voedingsstoffen.Zware kleigrond, drassige grond, koud weer en meststoffen met veel stikstof , daar houden ze dus niet van.

Een zoete aardappel kun je niet zaaien. Ze groeien vanuit stekjes. Je kunt een zoete aardappel doormidden snijden en de helft van de zoete aardappel in een potje water hangen met behulp van tandenstokers.Let op dat je de kant met het worteleinde in het water hangt.

Wat je ook kunt doen is een zoete aardappel half in de stekgrond te leggen en de grond vochtig te houden.Zet de bak op een warme lichte plaats.Na een paar weken zie je de stekjes ontstaan.

Ik heb dus niets van bovenstaande gedaan, maar nam in de herfst een stek van de uitlopers. Het lijkt mij dat dit hetzelfde werkt, maar het resultaat horen jullie pas in de herfst….

Stekjes

Als de stekjes 10-15 cm lang zijn, kun je ze gaan afnemen en in een potje water verder laten wortelen. Als er voldoende worteltjes zijn gevormd kun je ze gaan planten. Blijf de stekken goed van water voorzien.Ik las dat je ze als voeding beendermeel kunt geven.

Plant de stekken uit na de ijsheiligen, 14 mei. De bodem moet al voldoende opgewarmd zijn.Zoek een warm plekje in de tuin. Ook in een verhoogde bak of kuip doen ze het goed, maar zorg wel voor een licht zure grond.Je kunt eventueel wat turf toevoegen aan de aarde .

Voeding

Een maand na het uitplanten geef je eenmalig voeding, vinassekali en beendermeel. Snoei het groen er niet af, hoe meer zon en hoe meer blad hoe groter de aardappelen worden. Het blad kun je zelfs langs gaas of iets dergelijks omhoog laten groeien. Doe je dat niet dan kruipt het over de grond en vormt zo een natuurlijke mulchlaag en houdt onkruid tegen.

Dat ik het vorig jaar zo liet groeien kwam alleen doordat alle tomaten en paprika planten in de kas het niet deden, de slakkenplaag weet je nog? [klik] Anders had ik vast al die uitlopers afgeknipt, een geluk bij een ongeluk dus dat ik het maar liet gaan….

Water geven

Diep water (veel in één keer dus) geven is cruciaal voor zoete aardappelen tijdens warme droge periodes. Laat de grond tussen de gietbeurten wat uitdrogen zo gaan de wortels steeds verder op zoek naar water.  Laat ze niet te lang zonder water.

De oogst

Oogsten doe je na plm 90-120 dagen en als het blad geel begint te verkleuren. In ieder geval voordat er nachtvorst komt.[ bron Tuinweetjes]

Succes!

Een recept wat ik afgelopen herfst maakte was een curry met sperziebonen en zoete aardappel. Klik hier voor het recept.

17 gedachten over “Zoete aardappel

  1. Héhé veel heb ik geleerd over de zoete aardappel! Gebruik hem regelmatig in de keuken. Succes met je nieuwe oogst, het vervolg horen en zien we wel.

  2. Ik heb dat volgens mij nog nooit gegeten.. en zeker niet zelf klaargemaakt.. geen flauw idee dus hoe het smaakt.
    Maar ben dus een erg slechte kok en nauwelijks uitprobeerderig.. dus of het er ooit van gaat komen..? 😉

  3. èèèèhèèènnn ….ze zijn ideaal voor mensen die met hun gezondheid worstelen omdat ze nachtschade niet kunnen verdragen omdat het dus de aardappel kan vervangen 😉

    Fijne zondag

  4. En waarschijnlijk lusten de slakken ze niet. Dat is helemaal een bonus. Zelf heb ik altijd zoete aardappel in huis. Wat je daar allemaal niet mee kan in de keuken!

Leuk als je een reactie achterlaat!