Het herfstbos in

Vandaag [ lees woensdag] ging ik het herfstbos in op het landgoed hier dichtbij[ Donckse Bos]Aanleiding was eigenlijk dat ik vorig weekend ik in onze tuin, zo’n schattig toefje paddenstoeltjes zag:

Het groeide uit een stukje hout van misschien 10 cm, dus kun je inschatten hoe klein de paddenstoeltjes waren.

We hebben wat herfstachtige dagen met veel regen en wind gehad, maar soms lijkt het nog wel zomers in de zon….. Toch zag ik alweer blogs met paddenstoelen en ook op Instagram zag ik er al veel langs komen. Dus kriebelde het bij mij ook. Vanmorgen was ik eerst naar onze tuin gegaan om wat stukken klaar te maken voor de winter, maar ik had er niet zoveel zin in. Mijn camera had ik zoals vaak, bij mij, dus na een uurtje vertrok richting landgoed Donckse Bos.

Niet veel paddenstoelen

In het eerste stuk bos zag ik niet veel paddenstoelen, dus ik vroeg mij af of ik te vroeg of juist te laat ben……. Ik nam daarom maar wat foto’s van herfstachtige dingen of tafereeltjes.

Hier en daar toch een zwam of paddenstoel

biefstukzwam
wortelende boleet
Deze paddenstoelen waren zo groot als een voetbal, maar er is ook al aan geknabbeld. Met dank aan Mary Lou, de naam is reuzenbovist.

In het bos staan heel veel kastanjebomen, beukenbomen, eikenbomen enz. Overal om mij heen hoorde ik dingen vallen, kraken, knappen en plonzen. De geluiden van de noten die met een windje uit de boom vielen, soms op mijn hoofd, maar de meesten op de grond of in de sloot. Inmiddels weet ik dat er niets engs is, maar de eerste keer dat ik alleen het bos inging, had ik steeds het gevoel dat ik niet alleen was, door al die geluiden om mij heen…..

Plons, noot in de sloot
waar geen kroos op het water ligt, zie je alle noten op de bodem liggen. Het water is erg helder.

Op het laantje wat twee stukken bos verbindt, groeiden vorig jaar heel veel paddenstoelen, nu zag ik er maar een paar. Volgens obsidentify heet deze soort Braakrussola.

In het midden van het landgoed is een weiland en daar liepen deze koeien op hun gemak te grazen.

Doordat zij daar liepen, moest ik tussen twee smalle openingen in het hek klimmen. Volgens mij is het schrikdraad, dus voorzichtig zijwaarts er door heen.

Aan het eind van het laantje lag een groep zwanen te dutten. Ik verstoorde ze en een van de zwanen hield mij nauwlettend in de gaten. Ik ging met een boog om hem heen, want ik heb het niet zo op zwanen.

Nadat ik voorbij was, gingen ze allemaal weer in slaapstand, alleen deze poseerde nog even voor mij.

Ik vervolgde mijn weg langs de buitenrand van het landgoed. Het viel mij op dat er veel groen weg was, Er waren verschillende bomen om gewaaid en ontworteld. Tussen de wortelkluiten groeiden wel wat paddenstoelen……

gewone glimmerinktzwam

Sommige bomen lagen er nog, andere waren in stukken gezaagd.Daarop groeiden weer allemaal zwammen.

porceleinzwam

In dit stuk bos zag ik al meer paddenstoelen, daarover in een volgend blog meer.

Een stuk verderop moest ik een smal bruggetje over waar twee eenden lekker lagen te slapen, dus ook die maakte ik wakker. Je snapt, ze waren in no time het water in.

Een stukje verderop lagen weer wat omgevallen bomen. Blijkbaar hebben de stormen in het voorjaar behoorlijk huisgehouden hier.

Ik kom inmiddels een paar keer per jaar op dit landgoed en ik weet zo’n beetje waar ik wat kan vinden. Ik eindig mijn rondje altijd bij een stuk boomstam waarop “oranje wafeltjes” groeien.In alle jaargetijden zag ik ze op die stam, de oranje oesterzwammetjes.

Oranje oesterzwam

Helaas heeft de beheerder het nodig geacht de boomstam te verwijderen, echt jammer. Op de grond waar de stam lag, groeiden nu wel deze gele paddenstoeltjes, de gele aderhertenzwam.

Ik vervolgde mijn weg weer, op dit stuk zag ik slechts een enkele paddenstoel, waaronder deze reuzenzwam

In een volgend blog zal ik meer foto’s laten zien van de paddenstoelen die ik zag. Toen ik naar mijn foto’s van voorgaande jaren keek, zag ik dat ik zowel in september, oktober en november daar ben wezen fotograferen. Paddenstoelen zullen er dus nog wel meer komen. Ik ga snel nog eens terug……. Het verveelt mij niet snel daar………

het landhuis Huijs ten Donck

PS alle namen van de paddenstoelen heb ik via Obsidentify verkregen, mocht er een foute benaming zijn, hoor ik het graag.

18 gedachten over “Het herfstbos in

 1. prachtig prachtig prachtig…. paddenstoelen zijn er hier wel veel … (te weinig vliegenzwammen nog maar de rest is er ) maar ik zoek kastanjes die zijn er te weinig… eikels daarentegen veel te veel…. brrrrr de winter gaat koud worden aan de natuur te zien

 2. Zo fijn dat ik virtueel kon meelopen. De foto’s tonen dat de herfst goed op weg is. De grond ligt bezaaid met eikels en als die op je hoofd vallen komt dat wel aan .Die voetbal grote aangeknaagde paddenstoelen z

 3. Toch nog veel paddenstoelen gezien..! en mooie soorten. Ik was een paar weken geleden nog es in de Donckse velden met de hond.. daar was het weer flink uitgebreid aan paden, dat wandelgebied daar wordt steeds groter!

 4. wat een heerlijke wandeling
  ja je moet het denk ik net treffen met de paddenstoelen , net als jij trof ik er onlangs ook weinig
  ga ook weer terug , verveeld mij ook nooit

 5. knappe herfstfoto’s Margriet

  de verkleuring in de natuur begint zich nu langzaam in te zetten…

  en dat optrekje ziet er ook niet mis uit

  prettig weekend

  ps: bedankt voor de tip

Leuk als je een reactie achterlaat!