Het voorjaar ontwaakt

Zo stonden we vorige week nog op schaatsen op het ijs, reden de kinderen op sleetjes en genoot iedereen massaal van de winter, nu ontwaakt het voorjaar. De temperaturen gaan in de dubbele cijfers en er worden temperaturen tussen de 15 en 19 graden voorspeld. Maf dat in een week tijd het wel 20 graden kan verschillen in temperatuur!

Beperkt

Ik verbijt mij, want ik ben beperkt in het kunnen genieten van het mooie weer.Gisteren bij controle in het ziekenhuis kreeg ik te horen dat mijn enkel nog te gezwollen is om te kunnen opereren en dat ik met mijn been boven de hoogte van mijn hart moet zitten of liggen. Zitten met de enkel hoger dan mijn hart is geen optie, dan moet je circusartiest zijn en niet een wat gezette vrouw zoals ik ben! Liggen dan op de bank of op bed met mijn been op een stapel dekbedden en kussens. Ook dat houd ik niet heel lang vol, mijn rug gaat pijn doen. Ik wissel nu af, poosje in de rolstoel, poosje liggen met been omhoog.In bed zijn we ivm het gipsbeen van kant gewisseld, maar dat is even gek na 42 jaar, je bent helemaal gedesoriënteerd in de nacht, alsof je er zo uit kan vallen!

Afgelopen week had ik nog leuk vanuit mijn rolstoel allerlei dingen gedaan, foto’s gemaakt van die roos van vorig blog, maar ook een keer gestofzuigd, was opgeruimd, eten gemaakt…Stil zitten is niet echt aan mij besteed.Dat been had ik eigenlijk alleen recht vooruit gehad en zeker niet omhoog.

Vanaf nu zal ik mij toch meer aan die regels houden want het zal me toch niet gebeuren dat ik vrijdag in het ziekenhuis kom voor operatie en dat ik naar huis wordt gestuurd door een te dikke enkel….Dan gaat het allemaal nog langer duren dan de drie maanden die ik nu voorgespiegeld heb gekregen.

Genoeg gezeurd nu, op naar het voorjaar!

Vlinders

Gisteren kreeg ik van de vlinderstichting een nieuwsbrief en daarin las ik dat door de hogere temperaturen de eerste vlinders zullen ontwaken.

Voor vlinders is de winter een lastige tijd. Maandenlang zitten ze verborgen tussen de planten of zelfs in de grond. Zo wachten eitjes, rupsen en poppen op de lente. Een paar vlindersoorten houden als vlinder een winterslaap. Deze vlinders worden bij de eerste voorjaarszon wakker.Zij hebben zich verscholen tussen bladeren, in bomen, in schuren of op zolders. Als de zon schijnt en de temperatuur loopt op naar plm 15 graden ontwaken ze en willen op zoek naar nectar. Tref je er een aan op bv zolder, vang hem met een glas en laat hem naar buiten.

De winter overleven

Er zijn 4 dagvlinders in Nederland die de winter als vlinder overleven, zij zijn ook de eerste die je weer ziet vliegen. Het zijn de dagpauwoog, de kleine vos, de citroenvlinder en gehakkelde aurelia. De andere soorten hebben overwinterd als pop of als rups.

Om deze tijd staat er nog niet veel in bloei.In de natuur zit er nu nectar in bloeiende wilgenkatjes, klein hoefblad en speenkruid. Ook is het belangrijk dat de vlinders zich gaan voortplanten, hun nageslacht zien we dan in de zomer.Ze gaan naast eten dus ook op zoek naar soortgenoten!

Rupsen beginnen nu met eten en de poppen komen uit.

Trekvlinders

Er zijn ook soorten die weg trekken in de herfst zoals de atalanta en de distelvlinder.Zij kunnen niet goed tegen vorst, en trekken daarom in het najaar weg uit ons land. Ze vliegen naar zuidelijker streken, zoals Frankrijk, Portugal, Spanje of Marokko. In het voorjaar komen ze of weer terug of ze planten zich in Zuid-Europa voort en sterven vervolgens. Onvoorstelbaar vind ik dat zo’n fragiel diertje zo ver kan vliegen.

Terugreis

De nakomelingen komen dan weer in het voorjaar onze kant op. Begin mei bereiken de eerste trekvlinders Nederland. Zij leggen eitjes in Nederland gaan dan dood. Hun nakomelingen zijn tot ver in het najaar te zien: ze drinken nectar op bloemen die in het najaar bloeien, en maken zich klaar voor hun terugreis naar Zuid-Europa. De cirkel is rond: de nakomelingen van de ‘Nederlandse’ vlinders trekken op hun beurt weer naar het zuiden. 

Geef je waarnemingen door

Met de hoge temperaturen in de komende dagen heb je dus kans al vlinders te zien!

Heb jij je eerste vlinder van 2021 gezien? Dat wil De Vlinderstichting heel graag weten! Zo houden we bij hoe het met onze vlinders gaat. Doorgeven kan op verschillende manieren:

Hieronder wat foto’s uit mijn archief van vlinders die wij vorig jaar in de tuin zagen.

Bollen

Deze week gaan we massaal genieten van het lekkere weer.Ik denk dat de krokussen en sneeuwklokjes snel gaan bloeien, gevolgd door de narcissen. Hier en daar heb ik ze al gezien. Helaas geen macrofotografie meer in het Donckse bos waar ik met mijn dochter heen wilde gaan. Maar op het balkon staat pal naast de deur een pot met een Hortensia en daar komen nu ook de sneeuwklokjes boven en wat andere bollen. De natuur is ook dichtbij dus…..houd ik die in de gaten en zet ik die bollen op de foto.

Gisteren kregen we 4 boeken die we besteld hebben bij Zoom over fotograferen, dus vervelen hoef ik mij nog niet☻

Moestuinplanning

De moestuinplanning gaat op zijn kop dit seizoen. Volgens de arts die ik gisteren zag in het ziekenhuis, zal ik ik zeker maanden last houden van de enkel, ook als ik weer wat kan lopen. We moeten de tuin maar makkelijk maken en dingen zaaien of planten die er lang in kunnen blijven staan en weinig onderhoud vergen. Gelukkig hebben we heel veel vaste planten, bomen en struiken.Ik verwacht aanstaande week mijn bestelling van pootaardappelen en zaden. We zullen de lijst maar eens doornemen en kijken wat we wel of niet kunnen doen. Ik heb mij voorgenomen thuis wel een paar paprika’s en tomaten te zaaien maar verder alles maar als plantje te gaan bestellen bij een lokale tuinder. Dan maar hopen op volgend jaar en mocht het allemaal voorspoedig gaan, kunnen we in de loop van het seizoen altijd nog wel zien…..

Vanmorgen zaaide ik wel wat mosterdcress in een bakje met nat keukenpapier, dat is zo simpel en groeit zo snel! Lekker voor op brood over twee weken.

Geniet van het mooie weer en de lente die ontwaakt!

23 gedachten over “Het voorjaar ontwaakt

 1. Wat vervelend Margriet dat het zo tegen zit met je enkel speciaal nu het weer zo lekker is ,probeer er het beste van te maken en geniet van de kleine dingen, de tuin komt van zelf wel weer! Sterkte!!

 2. Wat erg voor je dat het niet meezit en je been boven je hart.. toch niet doenbaar. Hoop dat de zwelling gauw vermindert en je gauw geopereerd kan worden. Ik duim voor je.
  Ps er bestaan ook van die schuine beenkussens .Ik heb er me indertijd bij de operatie aan mijn knie zo een gekocht en dan ligt dat been schuin en veel meer omhoog. Misschien is er wel iemand die er één liggen heeft en je kan helpen.

 3. Er wacht je nog een vervelende beperkte periode. Verzorg je goed.
  Een eerste lentegevoel vandaag, vreemd zo midden februari, maar toch heb ik er enorm van genoten vanop de fiets.

 4. Wat een pech Margriet en zeker nu het mooi weer wordt, toch voor enkele dagen. Misschien een magere troost, maar je hebt nu veel meer tijd om te bloggen en boeken over je hobby te lezen. Van harte heel veel beterschap.

 5. Drie maanden!! dat is nogal wat! echt wel héél slecht terecht gekomen met die enkel zeg.. verdikke toch! Hoop heel hard dat die operatie door kan gaan!
  Heb gisteren nog aan je gedacht, want ik was met Jax in de Gorzen aan de wandel.. het zag er wit van de sneeuwklokjes!

 6. Wat een verschil met vorig weekend! Net even een stevige wandeling gemaakt en zag al veel sneeuwklokjes in volle bloei staan. Wat een pech heb je toch nu je geen kant op kan maar leg dat been maar behoorlijk hoog zodat je vrijdag wel geopereerd kan worden. Anders duurt het genezingsproces nog langer. Voor nu een heel fijn weekend en hou de moed er in Margriet.

 7. Het zit niet mee met je gezwollen enkel Margriet. Wat sneu nu met dit prachtige weer. Er waait een warme wind uit het zuiden. Misschien kan je er op jouw balkon nog wat van genieten. Beterschap!

Leuk als je een reactie achterlaat!